Politiet borviste to menn fra rettslokalene

Ropte at straffen mot Rune Øygard er for lav.

BORTVIST: Politiet bortviste to menn som ropte at dommen mot Rune Øygard var for mild utenfor rettslokalene på Hamar. Foto: Anders Holth Johansen / Dagbladet
BORTVIST: Politiet bortviste to menn som ropte at dommen mot Rune Øygard var for mild utenfor rettslokalene på Hamar. Foto: Anders Holth Johansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har bortvist to personer utenfor Hamar tingrett. De ønsket å protestere og ropte slagord om at dommen mot Rune Øygard er for lav. Dette hørte Dagbladet mennene selv forklare til politiet.

Rune Øygard ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders ubetinget fengsel for å ha hatt jevnlig seksuell omgang med den fornærmede jenta da hun var under 16 år.

Øygard ble selv stoppet av statsadvokat Thorbjørn Klundseter på vei ut av rettslokalene, og fikk beskjed om at politiet holdt på med en aksjon like i nærheten. Øygard ble bedt om å ta en vei utenom området der politiet aksjonerte.

- De har fått et pålegg om å fjerne seg. Hvis vi får flere meldinger om bråk fra disse to, vil de ble anmeldt for brudd på politiet pålegg, sier Matti Fossum, politiets innsatsleder på stedet til Dagbladet.

Fossum legger til at de to mennene var beruset.

- Ingenting I tillegg til fengselstraffen må Rune Øygard betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta og saksomkostninger på 25.000 kroner. Både Øygard og påtalemyndigheten valgte å ta betenkningstid heller enn å vedta dommen umiddelbart.

- Ett år og tre måneder er ingenting i forhold til skader og senvirkninger hun har blitt påført. Det er snakk om samleier/voldtekter over to år, som hun måtte skjule, sier Taina Berg Utheim, informasjonsmedarbeider ved Støttesenter mot incest i Oslo.

- Om ett år og tre måneder, kanskje mindre enn det, så kan jenta møte ham på gata hjemme. Det er neste høst, sier hun.

November 2009 22. mai fant juryen i Eidsivating lagmannsrett Rune Øygard skyldig i seksuelle overgrep mot ei nå 17 år gammel jente da hun var under 16 år. Juryen frikjente imidlertid Øygard på det alvorligste tiltalepunktet - for å ha hatt sex med jenta da hun var under 14 år.

Lagmannsretten finner det bevist at tiltalte hadde sex med fornærmede i alle fall fra begynnelsen av november 2009, heter det i  dommen.

- Helt sentralt for straffeutmålingen er at tiltalte igjennom 22 måneder jevnlig hadde seksuell kontakt med med ei jente under 16 år, heter det i dommen.