Politiet bøtelagt etter selvmord på arresten

Politiet på Hamar er ilagt 50.000 kroner i bot av Spesialenheten for politisaker etter at en 49 år gammel mann tok sitt eget liv i arresten i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialenheten mener Hamar-politiet ventet for lenge med å framstille 49-åringen for varetektsfengsling, skriver VG.

Etter straffeprosessloven skal det maksimalt ta tre dager fra en pågripelse skjer til den pågrepne blir framstilt for varetektsfengsling. Politiet på Hamar ventet i fire døgn før de gikk til retten. Dagen etter tok 49-åringen sitt eget liv på cella.

Sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, sier det er alvorlig at politiet ikke følger reglene for hvor lenge den fengslede skal sitte før han fremstilles for varetekt. Både politimesteren og bistandsadvokaten har kommet med sine anmerkninger. Saken blir endelig avgjort av Riksadvokaten.

Sorenskriver Ola P. Svor skriver i sin redegjørelse at oversitting av fristen ikke var et tema eller innsigelse under fengslingsmøtet.

Han skriver at Hedmark tingrett kritiseres for at dommerfullmektigen ikke stilte spørsmål til politiet om hvorfor de ventet så lenge med å framstille 49-åringen for fengsling. tidspunktet for pågripelsen ble ikke loggført i rettsboken, slik vanlig praksis er.

Mannen var siktet for grovt underslag. Han ble fengslet 29. mars i fjor.

(NTB)