OMRINGET AV FLAMMER: Demonstrantene kaster brannbomber og steiner mot politiet under dagens opptøyer i den greske hovedstaden.  Foto: REUTERS/SCANPIX
OMRINGET AV FLAMMER: Demonstrantene kaster brannbomber og steiner mot politiet under dagens opptøyer i den greske hovedstaden. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Politiet brenner som fakler

Demonstranter kaster nå brannbomber mot politiet i Aten. Dagbladets Einar Hagvaag er 20 meter fra kampsonen mellom politi og demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ATEN (Dagbladet): Tre mennesker er drept i et brannbombe-angrep mot en bank i Aten, melder NTB.

- Vi har funnet tre omkomne i bygningen som brenner, opplyser brannvesenet i en uttalelse.

Rundt 20 mennesker evakueres fra banken, som ble påtent av en gruppe demonstranter som kastet bensinbomber.

Brannbomber mot politietBrannvesenet jobber med å evakuere folk i bygningen og med å slukke brannen.

- Jeg så nettopp flere politi som brant som fakler. Demonstranter kastet flere brannbomber bak politisperringene, og er svært kaotisk og dramatisk her nå, forteller Dagbladets korrespondent Einar Hagvaag på telefon.

Det er generalstreik mot nedskjæringene i Hellas i dag.

Minst 25 000 mennesker deltar i protestaksjonene i Aten og 20 000 i Hellas nest største by Thessaloniki, ifølge politiet.

I flere timer har ti-tusener av  demonstranter bølger fram og tilbake på Syntagma-plassen i sentrum av Aten.

Plassen er nasjonen Hellas hjerte.

Men i dag er plassen en kampsone.

Store kuttRegjeringen er nødt til å spare 30 milliarder euro inne tre år, for å få den hjelpepakka de er lovet, og som EU har bidratt til.

Men landets fagbevegelse nekter å gå med på de lønnsnedslag sparepakka vil innebære.

- Nå er det gatekamper på hele plassen her. Militante aktivister strømmer til fra flere gater, og det er helt uoversiktelig. Det er kastet massevis av brannbomber, og politiet har svart med å kaste en mengde tåregassgranater. Jeg klarer neste ikke å puste,  sier Hagvaag.

Han er eneste journalist bak politisperringene som akkurat nå forsvarer parlamentet.

Dagbladets mann sier at det akkurat nå er vanskelig å si hvordan dette vil ende, men at politiet foreløpig har kontroll.

- Klokka 13 gikk rasende demonstranter til angrep på politiet med balltrær som var en meter lange. De slo løs på politiets hjelmer, skjold og gassmasker, og det var tilløp til panikk blant politiet som forsvarte inngangen til det greske parlamentet, sier Hagvaag.

RAMMER TILSKUERNE: Politiet brukte i ettermiddag tåregass for å spre demonstrantene i Atens gater.  Foto: REUTERS/SCANPIX
RAMMER TILSKUERNE: Politiet brukte i ettermiddag tåregass for å spre demonstrantene i Atens gater. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Stormer bankEinar Haagvaag sier at de politifolkene han har sett var i brann har reddet seg, og fått hjelp til å slukke flammene.

Det er anarkistiske utbrytergrupper som står bak volden, sier Hagvaag.

- Akkurat nå stormer de en bank, uten at politiet er i stand til å gjøre noe som helst, sier Hagvaag.

Hovedparolene i demonstrasjonen, som er arrangert av det greske kommunistpartiet og de største fagforeningene, er disse: «Nei til innsparing» og «Straff de skyldige».

- Det smeller overalt av bensinbomber og tåregassgranater, sier Einar Hagvaag.

KriselånHellas har gått med på å redusere utgiftene på statsbudsjettet med 30 milliarder euro i løpet av de kommende tre årene som motytelse for kriselån på 110 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Målet med kuttene er å sikre at underskuddet på statsbudsjettet blir mindre enn tre prosent innen 2014.

Blant de enkeltpunktene som vil svi for mange grekere, er at de ekstra månedslønningene for det som kalles årets 13. og 14. måned, blir kuttet for alle offentlig ansatte.

Det har vært en rekke voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene de siste dagene.

De fredelige demonstrasjonene 1. mai utviklet seg raskt til konfrontasjoner da demonstrantene angrep politiet med brannbomber og steiner.