Politiet brøt opp stuegulvet mens pårørende raser

Flere pårørende reagerer på politiets etterforskning av drapet på Per Vålnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORSTEINNES/OSLO (Dagbladet): Både lokalt politi og krimteknikere fra Kripos jobbet i går på spreng i og rundt eiendommen i Storsteinnes i Balsfjord kommune, der Per Vålnes bodde med den nå 40 år gamle kvinnen som er siktet for å ha tatt livet av ham - sammen med sin nye samboer og en 41-årig venn.

Lørdag 26. november i fjor feiret Per Vålnes 50 år. Alle de tre siktede var til stede på festen, og politiet har bekreftet at de tror de tre samarbeidet om drapet.

- Ikke et ord En som kjenner den nå drapssiktede kvinnen godt sier til Dagbladet at hun snakket med kvinnen oppe på gården kort tid etter at Vålnes forsvant. Da nevnte ikke den drapssiktede kvinnen sin forsvunne samboer med et ord.

- Hun virket rolig og fornøyd, og jeg tenkte at det var fint at hun taklet det så bra, sier vennen til Dagbladet.

Vålnes' samboer meldte ham savnet fire dager etter 50-årslaget og sa til politiet at hun sist hadde sett ham dagen før. Ingen andre skal ha sett ham etter festen. Kort tid etter at Vålnes forsvant flyttet kvinnens nye kjæreste inn på gården, noe politiet har gitt uttrykk for at de synes er merkelig.

Vennen forteller at det har vært snakket en del om den nye samboeren til kvinnen, men sier at hun aldri kunne tenkt seg at de to kunne stå bak et drap.

- Han var en rolig herremann, og det virket som de hadde det fint, sier vennen - som reagerte kraftig da det ble kjent at paret var siktet for drap.

BRØT OPP GULVET: Politifolk bærer ut parkett fra stua i huset der Per Vålnes bodde. Foto: Ørjan Bertelsen / Dagbladet
BRØT OPP GULVET: Politifolk bærer ut parkett fra stua i huset der Per Vålnes bodde. Foto: Ørjan Bertelsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet fikk ikke kontakt med kvinnens forsvarer, advokat Tore Pedersen, i går kveld.

Kritiserer politiet I går ble også en 39 år gammel mann sjekket ut av saken, etter at politiet først hadde siktet totalt seks personer for drapet, for så å sjekke to av disse ut igjen av saken.

Dagbladet snakket i går med flere slektninger av de tre nå løslatte mennene. En nær slektning av den Tromsø-bosatte 31-åringen som ble løslatt på fredag sier vedkommende stusser over politiets framgangsmåte.

- Jeg stiller meg tvilende til politiets framgangsmåte. Det var en merkelig manøver av politiet, sier slektningen.

- Jeg håper politiet har tatt med i betraktningen hvordan dette vil være for de involverte på et så lite sted som Storsteinnes, der alle kjenner alle og folkesnakket går.

Ingen av de tre løslatte mennene har ønsket å snakke med Dagbladet i går.

Men også Per Vålnes' søster, Hedda Christensen, er kritisk til politiets etterforskning. Hun mener blant annet at de burde avhørt selskapsdeltakerne mye tidligere enn de faktisk gjorde.

Tipset politiet - Jeg synes de som så Per i live sist burde ha vært avhørt med en gang, sier Christensen til Dagbladet.

KRIMTEKNIKERE: Her titter en krimtekniker fra Kripos ut av stuevinduet mens han gjennomsøker huset til Per Vålnes' ekskjæreste og hennes nye samboer. Foto: Ørjan Bertelsen / Dagbladet
KRIMTEKNIKERE: Her titter en krimtekniker fra Kripos ut av stuevinduet mens han gjennomsøker huset til Per Vålnes' ekskjæreste og hennes nye samboer. Foto: Ørjan Bertelsen / Dagbladet Vis mer

Hun tipset selv politiet om dette like etter at broren ble meldt savnet.

- Jeg synes også de burde ha undersøkt gården, før folk eventuelt fikk mulighet til å fjerne eventuelle spor. Det er like viktig for å få avkreftet om noen er skyldige, så man ikke beskylder folk for ting de ikke har gjort, sier hun.

- Jeg ble ganske tidlig overbevist om at det hadde skjedd noe kriminelt, og jeg er glad for at Kripos kom til samme slutning, men har vært en forferdelig lang og vanskelig ventetid, sier hun.

Har forståelse Politiet forstår at de pårørende reagerer.

- Vi har forståelse for at de kan reagere på at de blir pågrepet, siktet og så løslatt og sjekket ut etter så kort tid. Men det er nå en gang slik at vi hadde grunnlag for å gjøre det vi gjorde, sier regionlensmann Andreas Nilsen til Dagbladet.

- I tillegg var vi nødt til å pågripe alle samtidig, sier Nilsen.

Rev opp gulvet Dagbladet bevitnet i går at teknikere bar ut både parkett revet opp fra stuegulvet og flere svarte søplesekker. Et rødt, tykt teppe som hadde ligget i boligen var lagt ut i snøen, mens flere av parets klær fortsatt henger til tørk på snora ute bak huset.

- Det kriminaltekniske arbeidet er møysommelig og må gjøres i etapper. De funnene som er gjort skal nå analyseres videre. Siktelsen mot de tre siste står fortsatt sterkt, sier Nilsen.

REAGERER: Per Vålnes' søster Hedda Christensen er en av flere pårørende som stusser på politiets fremgangsmåte. Foto: Privat
REAGERER: Per Vålnes' søster Hedda Christensen er en av flere pårørende som stusser på politiets fremgangsmåte. Foto: Privat Vis mer

- Har dere funnet liket?

- Vi gir ingen kommentarer på status på søk etter Vålnes.