Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet bruker også falske basestasjoner

Ingen vet med sikkerhet hvem som har utplassert de falske basestasjonene i Oslo. Men norsk politi bruker også slikt utstyr.

AVDEKKET: Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum. Foto: NTB Scanpix
AVDEKKET: Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum - blant annet ved Stortinget, statsministerboligen og i området ved Aker Brygge.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at også norsk politiet og Politiets sikkerhetstjeneste ved spesielle anledninger har brukt såkalte falske basestasjoner i etterforskningssaker.

Minimal politibruk Men overfor Dagbladet blir det understreket fra flere kilder at norsk politi og PST alltid har rettens kjennelse når de tar i bruk slike metoder.

Omfanget av de falske basestasjonene i Oslo sentrum er betydelig større enn den bruken politiet og PST har. Flere kilder med innsikt i bruken av falske basestasjoner beskriver norske myndighetenes bruk av slike falske basestasjoner som minimal, i forhold til de funn Aftenposten skal ha påvist i Oslo sentrum.

- Registrering Avdelingsdirektør i Post- og teletilsynet, Einar Lunde, slår fast overfor Dagbladet, at det Aftenposten har avdekket er overvåking og registrering av mobilbruk.

- Vi har ikke fått noe dokumentasjon på at disse falske basestasjonene er brukt til avlytting av samtaler, sier Einar Lunde til Dagbladet.

- Hva betyr det?

- Jeg kan bekrefte at Post- og teletilsynet er kjent med at det er funnet urovekkende mange falske basestasjoner i Oslo sentrum. Disse falske basestasjonene kan registrere mobiltelefonbruken og hvilke mobiltelefoner som er i området. Det er viktig å være klar over overvåking og registrering av mobilbruken ikke er det samme som avlytting, sier Lunde.

- Betyr det at de som har plassert de falske basestasjonene ikke har avlyttet samtaler?

- Det vet vi ikke. Men vi har ikke fått kunnskap om det. Det som rent teknisk skjer er at signalene fra de falske basestasjonene tvinger telefonen over på det eldste GSM-nettet. Til dette GSM-nettet finnes det utstyr som også kan brukes til avlytting. Men da må de falske basestasjonene sende signalene digitalt videre, for at samtaler kan avlyttes, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Post- og teletilsynet til Dagbladet.

- Flere aktører - Vet dere i Post- og teletilsynet hvem som har plassert de falske basestasjonene i Oslo sentrum?

- Nei, det ikke vi.

- Etter at Aftenposten påviste de falske basestasjonene, har dere eller andre statlige myndigheter beslaglagt noen av dem?

- Vi har ikke gjort slike beslag. Hva andre har gjort har jeg ikke kunnskap om.

- Hvem kan tenkes å plassere ut slike falske basestasjoner?

- Det er mange aktører som kan utplassere slike falske basestasjoner. Det er en kjent sak at fremmede land bruker slike falske basestasjoner for å innhente etterretningsopplysninger. Andre aktør kan være private aktører som forsøker å hente informasjon. De kan opptre på vegne av forskjellige oppdragsgivere, sier Lunde.

Utenlandske nasjoner Avdelingsdirektøren i Post- og teletilsynet vil ikke navngi hvilke utenlandske makter som er de trolige aktørene med falske basestasjoner i Oslo sentrum.

Men Dagbladet får fra andre kilder med god innsikt i etterretningsverden forklart hvem de fem store aktørene på innhenting av slik etterretning er.

Israel, Kina, Russland, Storbritannia og USA har alle kapasitet til å utplassere falske basestasjoner. Disse landene kapasitet til å sende signalene videre slik at det ikke «bare» blir en overvåking/registrering av mobilbruk, men slik at mobilsamtalene kan avlyttes.

- Kan slike falske basestasjoner som er oppdaget i Oslo sentrum også brukes til å tappe mobiltelefonene for andre opplysninger som sms-er og e-post?

- Teknisk er det fullt mulig. Men da vil de som har utplassert de falske basestasjonene sende signalene videre til annet teknisk utstyr, sier Einar Lunde i Post- og teletilsynet til Dagbladet.