Politiet bruker også falske basestasjoner

Ingen vet med sikkerhet hvem som har utplassert de falske basestasjonene i Oslo. Men norsk politi bruker også slikt utstyr.

AVDEKKET: Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum. Foto: NTB Scanpix
AVDEKKET: Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aftenposten avslørte fredag kveld og søndag at mange falske basestasjoner for mobiltelefoni er utplassert i Oslo sentrum - blant annet ved Stortinget, statsministerboligen og i området ved Aker Brygge.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at også norsk politiet og Politiets sikkerhetstjeneste ved spesielle anledninger har brukt såkalte falske basestasjoner i etterforskningssaker.

Minimal politibruk Men overfor Dagbladet blir det understreket fra flere kilder at norsk politi og PST alltid har rettens kjennelse når de tar i bruk slike metoder.

Omfanget av de falske basestasjonene i Oslo sentrum er betydelig større enn den bruken politiet og PST har. Flere kilder med innsikt i bruken av falske basestasjoner beskriver norske myndighetenes bruk av slike falske basestasjoner som minimal, i forhold til de funn Aftenposten skal ha påvist i Oslo sentrum.

- Registrering Avdelingsdirektør i Post- og teletilsynet, Einar Lunde, slår fast overfor Dagbladet, at det Aftenposten har avdekket er overvåking og registrering av mobilbruk.

- Vi har ikke fått noe dokumentasjon på at disse falske basestasjonene er brukt til avlytting av samtaler, sier Einar Lunde til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer