Mann drept på Maxbo Notodden

Politiet brukte 23 minutter på å pågripe Maxbo-siktet. Brannmenn måtte holde ham i sjakk

- Det er dette vi greier å levere, sier politistasjonssjefen.

ÉN DREPT: En 42 år gammel mann ble lørdag drept på Maxbo i Notodden. Politiets patrulje var der 23 minutter etter meldingen kom inn. Manne ble pågrepet av politifolk som egentlig hadde fri, mens brannvesenet var på stedet før det. Foto: Kjell Aulie / Dagbladet
ÉN DREPT: En 42 år gammel mann ble lørdag drept på Maxbo i Notodden. Politiets patrulje var der 23 minutter etter meldingen kom inn. Manne ble pågrepet av politifolk som egentlig hadde fri, mens brannvesenet var på stedet før det. Foto: Kjell Aulie / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 22-åring er siktet for å ha drept en snekker i 40-åra på pauserommet på Maxbo i Notodden lørdag.

Nå kritiseres politiet for lang responstid.

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 14.55 lørdag. Først 15.18 ble mannen pågrepet av to lokale tjenestemenn som egentlig hadde fri.

- Det vi greier å levere

- Nærmeste patrulje på jobb var på vei til Rjukan. De fikk inn meldingen da de var et godt stykke på veien og snudde og prioriterte denne saken med en gang, sier politistasjonssjef i Notodden Helge Folserås til Dagbladet.

De to tjenestemennene som hadde fri, som er henholdsvis ordenssjef og innsatsleder, bor i nærheten av åstedet. Da de fikk inn meldingen reiste de på politistasjonen hvor de bevæpnet seg og tok på verneutstyr.

De ankom åstedet ved Maxbo-butikken i gule politivester og pågrep mannen 15.18 - 23 minutter etter at meldingen kom inn.

To minutter seinere kom patruljen som hadde vakt. Kort tid seinere var flere politifolk på stedet, blant annet én fra Kongsberg.

- Det er det vi greier å levere. Vi skal dekke flere kommuner i Øvre Telemark. Telemark er et langstrakt fylke, og vi har et stort dekningsområde, sier han.

Fram til 2002 var Notodden politistasjon døgnbemannet. Politistasjonssjefen tror likevel ikke responstida ville vært raskere med politiets tidligere organisering.

- Da hadde vi en vaktsjef som tok telefoner, svarte publikum og svarte over radio. I tillegg hadde vi kanskje også én tjenesteperson på patrulje. Vi vil ikke tilbake til den tida, og det skal godt gjøres å organisere bedre enn det er nå. Vi vil plassere oss strategisk, men det vil være kjøreavstander, sier han.

Brannmenn først på stedet

Før politipatruljen kom til stedet, var det lokale brannvesenet der.

Rådmann i Notodden kommune, Svein Aanestad, kritiserer politiets responstid.

KORT AVSTAND: Politistasjonen på Notodden og Maxbo-butikken er bare tre minutters biltur unna hverandre. Politipatruljen var imidlertid på vei til et annet oppdrag. Skjermdump: Google Maps
KORT AVSTAND: Politistasjonen på Notodden og Maxbo-butikken er bare tre minutters biltur unna hverandre. Politipatruljen var imidlertid på vei til et annet oppdrag. Skjermdump: Google Maps Vis mer

- Det er ikke noe ukjent eller veldig spesielt at brannfolka kommer først til et skadested eller der det har skjedd noe. Det opplever vi stadig vekk, sier Aanestad til Dagbladet.

Dagbladet får forklart at den siktede 22-åringen, som var blodig og bevæpnet med en øks, slapp øksa da han så brannmannskapene. Brannvesenet skal blant annet da ha tatt kontakt med mannen og sto rundt ham på trygg avstand slik at han ikke kom seg noen vei.

- Ikke brannvesenets oppgave

- Brannvesenet har ikke den treningen til å gripe inn overfor personer som politiet har. Det er en utfordring. Våre brannfolk har nylig vært på kurs for å lære hvordan de skal håndtere mennesker som er ute av kurs, og brukte denne ferske lærdommen i den aktuelle hendelsen på lørdag. Likevel er det ikke brannvesenets oppgave å gjøre dette, sier han.

- Vi vet imidlertid at det kan ta betydelig tid før politiet kommer på nattestid og helgene. I slike situasjoner kan det være riktig å bruke brannvesenet, men de må ha nødvendig kompetanse og myndighet til å gripe inn i den type situasjon, sier Aanestad.

Han sier at brannvesenet i Notodden har fire mannskaper på vakt hele døgnet. De ble fulgt opp lørdag kveld, og fikk tilbud om å gå av vakt. De valgte imidlertid å fortsette vakta.

- Dette er godt voksne menn som har opplevd mange sterke hendelser i sin yrkeskarriere. De taklet situasjonen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer