<strong>- DET ER UREDELIG:</strong>  Advokaten til den nigerianske kvinnen mener det er uredelig og uverdig av Politiets Utlendingsenhet (PU) å bruke et falskt pass for å sende kvinnen til Nigeria. PU kan ikke kommentere saken konkret, men sier det ikke er et helt uvanlig fenomen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- DET ER UREDELIG: Advokaten til den nigerianske kvinnen mener det er uredelig og uverdig av Politiets Utlendingsenhet (PU) å bruke et falskt pass for å sende kvinnen til Nigeria. PU kan ikke kommentere saken konkret, men sier det ikke er et helt uvanlig fenomen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Politiet brukte falskt pass for å sende nigeriansk kvinne ut av Norge

Vanlig praksis, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nigerianske kvinnen ble onsdag uttransportert fra Norge til Nigeria med det som etter alle solemerker var et falskt pass.

Selv om hun oppga at passet hun hadde var falskt, og UNE og politiet mente at det «overveiende sannsynlig» var falskt, brukte Politiets utlendingsenhet (PU) passet for å få kvinnen ut av landet.

- Vi mener dette er uredelig gjort av PU å bruke et reisedokument som tidligere ble stemplet som falskt. Det er et klart tegn på at PU er ivrige på å få sendt ut folk, sier advokatfullmektig Therese Schøne ved advokatfirmaet Kløvfjell til Dagbladet.

Sendt med falskt pass Kvinnen var prostituert i Norge og ble pågrepet av politiet i 2008. Da hadde hun passet på seg, men gjorde det klart at dette ikke var hennes virkelige identitet. Hun har forklart at hun fikk passet under reisen.

- Hun er identifisert som offer for menneskehandel, sier Schøne til Dagbladet.

- Passet er undersøkt med tanke på ektehet. Undersøkelser foretatt av politiet tilsier at passet overveiende sannsynlig er forfalsket, skriver UNE i avslaget på asylsøknaden fra 2013. De sier de ikke kan vite sikkert hva som er hennes rette identitet.

Det er dette advokatfirmaet reagerer på.

- De må jo ha et gyldig reisedokument for å få sendt henne ut og det reisedokumentet de har tilgjengelig har hun forklart at hun er falskt, sier Schøne til Dagbladet.

- Ikke grunnlag for asyl De understreker at det er passbruken de mener er uredelig, og at politiet hadde grunn til å sende henne ut av Norge. For både UDI og UNE konkluderte med at det ikke var grunnlag for asyl, selv om hun var et mulig offer for menneskehandel.

Dette fordi de mener hun ikke kan anses som flyktning etter flyktningkonvensjonen og norsk lov.

- Det finnes ikke tvil om at hun hadde fått avslag på asylsøknad og oppholdstillatelse, men dette handler om måten hun ble sendt ut på. Vi mener det er uverdig behandling av personer som er ofre for menneskehandel. Og at det er et tegn på at PU er villige til å gå langt for å få oppfylt krav til uttransporteringer, sier Schøne.

Vanlig praksis PU kan ikke kommentere denne konkrete saken overfor Dagbladet, fordi kvinnen ikke har opphevet taushetsplikten. Men kommunikasjonsrådgiver Monika T. Olsen sier at det viktigste ikke er om ID-papirene er ekte når de sender ut utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge. Hvis personer ikke har gyldige ID-papirer, må PU innhente en aksept fra hjemlandets myndigheter.

I slike tilfeller vil PU sende ID-dokumentene til myndighetene i det aktuelle landet. De sjekker opplysningene og verifiserer at vedkommende er statsborger der - og at de er villige til å akseptere personen tilbake som borger.

- Det er ikke uvanlig at politiet da også må utlevere opplysninger og dokumenter som enten ikke er - eller seinere viser seg å ikke være - ekte, sier Olsen.

- Selv om det viser seg at et pass eller annet dokument er falskt, betyr ikke dette nødvendigvis at dokumentet inneholder gal informasjon.

I Nigeria er forfalsking av ID-dokumenter relativt utbredt, så derfor hender det at nigerianske statsborgere blir sendt tilbake med falske pass.

- Jeg har ikke noen statistikk på dette nå, men det er vanlig praksis, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer