Politiet brukte hester mot demonstrantene

130 antirasister er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALEM/OSLO (Dagbladet.no):

SISTE:

20.00: Fakkeltoget er over, og situasjonen har roet seg litt i Salem. Det ser ut til at politiet har klart å forhindre direkte konfrontasjon mellom de høyreekstreme og antirasistene i forbindelse med markeringen. Men i kveld skal begge grupperinger reise inn til Stockholm og vekk fra politiets stålkontroll. Det er varslet bråk.

19.05: 130 antirasister er pågrepet og kjørt bort i busser. Dette er demonstranter av flere nasjonaliteter. Det er foreløpig ikke kjent om det er nordmenn blant de arresterte.

De høyreekstreme har fått gjennomført fakkeltoget, og er nå ved åstedet for drapet på Daniel Wretström.

En gruppe motdemonstranter sto et stykke unna og ropte antirasistiske slagord da politiet gikk inn med hester. De førte fem hester inn i folkemengden og oppløste den fredelige markeringa.

Det er mange ulike grupperinger blant antirasistene. En gruppe skal ha skutt raketter mot politiet. Rundt 20 av disse demonstranter er pågrepet, og satt i busser. Politiet bekrefter ovenfor Dagbladet.no at de er blitt angrepet av raketter og stein.

Politiet følger nøye med, og et helikopter sirkulerer over demonstrantene. Det er 200 pollitibetjenter som arbeider med å holde de to grupperingene fra hverandre, og sikre situasjonen. De har fulgt fakkeltoget langs den to km lange ruta, og slår en jernring rundt området, forteller Dagbladet.nos reporter på stedet.

Politiet brukte hester mot demonstrantene

Det skal være flere nordmenn blant de høyreekstreme.

Lokalbefolkningen sier til Dagbladet.no at de har sett en stor gruppe demonstranter som gjemmer seg i et skogholt i nærheten, trolig i et forsøk på å overraske de høyreekstreme og politiet.

- Vi vil ha kontroll på dem før vi vil la fakkeltoget gå herfra, sier pressetalsmann i politiet Kjell Lindgren til Dagbladet.no.

Mange hundre antirasister har nettopp marsjert gjennom Salem utenfor Stockholm, mens de har ropt slagord på norsk, svensk og dansk.

Demonstrasjonen er en reaksjon på at den årlige nynazistmarsjen skal finne sted seinere i dag.

Politiet har hele tiden sagt at de er godt rustet for hva som enn kommer til å møte dem i løpet av kvelden, men rett før klokka 15 ble det plutselig avfyrt to lysraketter, og maskerte aktivister løp deretter i alle retninger.

Dermed klarte ikke politiet å sluse demonstrantene inn i bussene som var satt opp for å frakte dem bort fra området.

Nå preges Salem av en rekke knallskudd, og Dagbladet.nos to reportere på stedet har sett flere demonstranter gå rundt med brostein.

Politiet opplyser til Dagbladet.no at flere av demonstrantene stammer fra Den sorte blokk, som er blant de mer voldelige fraksjonene som har kjempet for Ungdomshuset i København.

Frykter voldskveld

Det er ventet sammenstøt når nynazistene dukker opp, og politiet gir uttrykk for at de ikke kan ta ansvar for sikkerheten til pressefolkene utover kvelden.

Fakkeltoget nynazistene danner er på papiret ment som en «minnemarkering» for Daniel Wretström, en 17 år gammel «skinhead» som ble drept på gata i Salem i 2000 og har blitt en form for martyr for høyreekstreme i Norden.

Sent i går kveld ble det klart at det er gitt en endelig tillatelse til henholdsvis Salemfondens marsj og motdemonstrasjen til Nettverket mot rasisme også i år.

Det har vært stor politisk strid om den mildt sagt kontroversielle massemønstringen, og Salem kommune har i flere dager prøvd å få trukket tilbake politiets opprinnelige klarsignal.

Blitzere på plass

To busser med personer fra henholdsvis Blitz-miljøet og SOS Rasisme har dratt fra Oslo for å gjøre seg klare til demonstrasjoner sammen med nordiske meningsfeller.

- Vi er 50 stykker i vår buss. Vi skal delta på en fredelig markering mot rasisme sammen med blant andre LO i Stockholm, og drar ikke til Salem denne gangen, i hvert fall ikke under nazidemonstrasjonen. Der var det for kaotisk sist, med autonome fra Tyskland og Danmark som var mest opptatt av å lage bråk, sier nestleder Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme, som understreker at organisasjonen har en klar ikkevoldsprofil.

Hva Blitz planlegger, er mer uklart, men lite tyder på at de skal holde seg unna Salem.

- De drar i sin egen buss, og den vet jeg ingenting om, sier Melbye Pettersen.

PÅGREPET: Rundt 20 antirasister ble pågrepet etter at de skal ha skutt raketter mot politiet.
BRÅK: Antirasistene har maskert seg og flere har ingen planer om å dra før nazistene kommer til stedet.
FAKKELTOG: Den 17 år gamle skinheaden Daniel Wretström ble drept i Salem i 2000. Hvert år markerer høyreekstreme drapet på gutten som er blitt en slags martyr i miljøet.
HAR MED BLOMSTER: Fakkeltoget er på papiret ment som en «minnemarkering» for Daniel Wretström.
- HAR KONTROLL: Politiet sier de er forberedt på hva enn som kommer til å skje i kveld.
STEINER: Flere av demonstrantene bevæpnet seg med store steiner.
KASTET STEIN: Politiet bekrefter at de er blitt angrepet med stein og raketter.