SMADRET: Slik så bilen ut etter utforkjøringen. Foto: Politiet
SMADRET: Slik så bilen ut etter utforkjøringen. Foto: PolitietVis mer

Politiet brukte seks timer på å komme til ulykkesstedet

Ordfører: - Utrolig at de presterer å bruke så lang tid. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en personbil kjørte av veien på Rolvsøy i Vest-Finnmark rundt klokka halv tre natt til mandag, var ikke politiet så raske på pletten.

En mann i 50-årene omkom momentant, mens en annen mann ble lettere skadd.

Mens brannmannskaper fra Havøysund var først på stedet med et redningshelikopter, kom ikke politiet til stedet før klokka 08.35. Hele seks timer etter at ulykken fant sted, skriver NRK Finnmark.

Politiet ba om å bli hentet av helikopteret som kom fra Hammerfest, for å bli fraktet til Rolvsøy, men fungerende politimester i Finnmark Morten Daae, sier at det ble avslått på grunn av situasjonen på åstedet.

Uakseptabelt lang tid

Dermed valgte politiet følgende reiserute: Bil fra Hammerfest til Havøysund og så båt til Rolvsøy. Turen tok nesten seks timer.

- I utgangspunktet var det lite politiet kunne gjøre på ulykkesstedet. Både den avdøde og den andre var fraktet bort. Den ene til Havøysund og den andre til sykehuset i Hammerfest. Brannvesenet hadde kontroll når vi kom, sier Daae til NRK.

Strekningen ulykken skjedde i ligger mellom Tufjorden og veien som går over til Gunnarnes. To menn i 50-årene bosatt på Rolvsøya satt i bilen.

PERIFERT: Det var på Rolvsøy i Måsøy kommune i Finnmark at politiet brukte hele seks timer på å rykke ut. Foto:  Lars H Krempig / NN / Samfoto
PERIFERT: Det var på Rolvsøy i Måsøy kommune i Finnmark at politiet brukte hele seks timer på å rykke ut. Foto:  Lars H Krempig / NN / Samfoto Vis mer

- Det er trist

Ordfører i Måsøy kommune Gudleif Kristiansen (Sp), sier til Dagbladet at dette er noe han har fryktet lenge.

- Dette er trist, men det er noe vi må forvente med den nye politireformen og vaktordningene politiet har her ute, sier Kristiansen.

Han forteller at de i kommunen har et lensmannskontor med to ansatte, som har vakt hver tredje helg, og er oppgitt over at det har blitt «slik» i småkommunene i nord.

- Det er politi i Hammerfest, men jeg kan ikke forstå hvilken rute de har valgt denne gangen. Det er jo bare et steinkast fra Hammerfest til Rolvsøy. Det er utrolig at de presterer å bruke så lang tid, sier ordføreren irritert.

Utfordrende beliggenhet

Politidirektoratet innførte i 2015 nye krav om responstid. Fra politiet mottar melding om et hasteoppdrag, skal tiden til første patrulje er på stedet ikke overstige 45 minutter på et sted som Rolvsøy. Det er såkalte førstekategorioppdrag der det absolutt haster. Denne hendelsen var i kategori to.

Det er utfordrende for politiet å komme til alle øyene på kysten av Finnmark fordi det krever tilgang til båt. Denne gangen hadde ikke politiet mannskap på vakt i Havøysund, og måtte dermed reise helt fra Hammerfest.