Politiet brukte sju måneder på å sjekke ut et tips. Da var opplysningene slettet

En polititabbe gjorde at et viktig tips om hva som skjedde med savnede Cato Solberg aldri kan bli sjekket ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har aldri vært her før, det er litt merkelig, jeg kjenner jeg skjelver litt, sier Rakel Solberg.

Hun står utenfor Schweigardsgate 96 på Galgeberg i Oslo. Her bodde sønnen hennes Cato Solberg fram til han forsvant i februar 2010.

- Det var nærmest et hospits, såvidt jeg har skjønt. De hadde vært sitt rom og delte bad og kjøkken.

Hunden farget svart Det siste livstegnet fra sønnen var en SMS han sendte til sin tante 4. januar 2010. 2. februar ringte det fra Manglerud politistasjon.

- De og sa at hunden hans var funnet, sier Rakel.

Hunden King var funnet bundet fast ved en bussholdeplass like ved en bensinstasjon på Ryen i Oslo. Da Rakel så den, fikk hun sjokk. Hunden var farget svart.

- Jeg skjønte ingenting da de kom med ham, sier Rakel.

Tilbake King bor nå hos Catos bror Terje Solberg.

- Jeg merker på hele hunden at han ikke vil være her, sier han.

Det er første gang hunden er tilbake på stedet også.

Politiet dro også hit i mars 2010. Da hadde det gått nesten tre uker siden hunden ble funnet.

Spor borte Da politiet tok seg inn i rommet til den da savnede 30-åringen, var det ryddet ut, malt og delvis pussa opp. Eventuelle spor var borte.

Det er ikke den eneste gang politiet har vært seint ute i etterforskningen.

Rakel fikk en anonym oppringing torsdag 6. mai. Hun fikk et konkret tips om en person som skulle ha informasjon om hva som har hadde skjedd med Cato. Morgen etter ringte hun politiet.

FARGET: King var farget svart da den ble funnet. Foto: Privat
FARGET: King var farget svart da den ble funnet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg fikk en anonym telefon fra en person som sa at han visste hva som hadde skjedd med sønnen min. Jeg sa fra til politiet. Men de spora ikke hvem det kunne være, sier hun.

Det er ikke noe som tyder på at politiet ga informasjonen høy prioritet. Det skulle nemlig gå sju måneder før politiet ringte til Telenor, for å undersøke hvor lenge trafikkdata lagres. Da fikk de beskjed om at alt slettes etter tre måneder. Dermed var tipseren umulig å spore opp.

- Det stemmer at vi ikke fant ut hvor den aktuelle oppringningen kom fra. Men vi ettergikk opplysningene i tipset som kom inn, sier Anders Oksvold, leder av Oslo-politiets savnet-gruppe, til Dagbladet.

- Labert Rakel er oppgitt og sint over det hun oppfatter som en lavt prioritert etterforskning:

- Jeg synes, for å si det pent, at innsatsen deres har vært laber. Da jeg meldte ham savnet 15. februar, sa de at de skulle sette i gang leitinga med en gang. Men det tok omtrent tre uker før de dro hit til bostedsadressen hans, sier hun.

- De rakk heller aldri å se noe videoopptak fra bensinstasjonen ved Ryen, det blir jo sletta etter en tid det også.

- Jeg føler ikke at de har prioritert saken, heller tvert i mot. Politiet sier de ikke har noen spor å gå etter. Men når de ikke klarer å ta seg fra politihuset og opp hit på tre uker, så blir det lite spor å få tak i.

- Dårlig telefonlinje Advokat Tord Jordet i advokatfirmaet Lippestad er familiens bistandadvokat. Han reagerer på det han mener er en mangelfull etterforskning og at blant annet telefontipset ikke ble fulgt opp.

- Det sier litt om hvordan saken har vært prioritert. En telefon til Telenor kunne ha gitt dem viktig informasjon. De kunne ha funnet vedkommende som hadde ringt, en person det ville vært høyaktuelt med et avhør av, sier Jordet til Dagbladet.

Cato bodde med to personer. Den ene har kun vært avhørt over «dårlig telefonlinje» fra Tyskland.

- Vi mener politiet burde fått til et ordentlig avhør av ham, gjerne med hjelp fra tysk politi. Politiet har ikke en gang en garanti for at de har snakket med rett mann, sier Jordet.

IP-adresser Familien har også bedt politiet etterforske opplysninger som kom fram på en blogg i i september 2010, hvor noen hevdet at Cato hadde «havnet under vannet» og at «hunden overlevde, ikke han». Som Dagbladet har skrevet tidligere tok det over halvannen uke fra Rakel tipset politiet, til de svarte henne.

- Jeg ga IP-adressen til politiet i fjor, men jeg tror ikke det ble gjort noe med det, sier Terje Solberg.

Dagbladet har sporet de to IP-adressene til henholdsvis Get og Telenor. Nærmere opplysninger lagres ikke lenger enn i fire uker, opplyser Get.

Tror han er død Rakel og Terje tror ikke Cato er i live.

SAVNET: Cato Solberg. Foto: Privat
SAVNET: Cato Solberg. Foto: Privat Vis mer

- Hvis han hadde levd et eller annet sted, så hadde han gitt et livstegn. Og han ville aldri gått fra hunden sin. Den var livet hans. Jeg vil gjerne vite hvor han er, å kunne finne et lik eller levninger, sier Rakel.

- Vi er ikke ute etter at noen skal straffes eller finne ut hvem som har gjort hva eller hvorfor. Men vi trenger å få en avslutning.

Cato hadde i perioder psykiske problemer og sleit også med rus. Familien frykter det har gjort at saken har blitt lavt prioritert.

- Han sleit på slutten og var en del i kontakt med ordenspoltiet, sier Rakel Solberg.

Oslo-politiet avviser at saken har vært lavt prioritert.

- Jeg skjønner at familien er veldig kritisk til politiets håndtering. Så kan man være enig eller uenig i det. Men de vi har ettergått de tipsene som har vært mulig å ettergå, sier Oksvold.

- Saken har fått samme prioritert som andre savnetsaker: En høy prioritet i starten, med mye informasjonsinnhenting. Men på et tidspunkt må man så sette seg tilbake og analysere den informasjonen som finnes. Da kan det kanskje fortone seg som om det skjer lite i saken, men det er blitt jobbet.

Flere teorier Han bekrefter at savnet-etterforskerne har bedt voldsavsnittet vurdere om de bør overta saken.

- Påtaleansvarlig hos oss har bedt voldsavsnittet se på om det er elementer i saken som tilsier at det har skjedd noe kriminelt. Vi har ikke fått noen tilbakemelding på om de ønsker å overta den. Hvis de ikke gjør det, så vil den nok bli henlagt, sier Oksvold.

Bistandsadvokat Jordet frykter at voldsavsnittet ikke har ønsket å overta saken, fordi de ikke tror det vil være mulig å løse den.

Politiet har flere teorier om hva som kan ha skjedd.

- Vi har slått fra oss at det kan være en ulykke og det er ikke noe som tyder på at han har villet eller kunnet stikke av. Vi kan ikke utelukke selvdrap, men det er mye som taler mot det, da han forsvant midt på vinteren og det var kaldt og tilfrossede vann og han ikke er funnet. Så får voldsavsnittet vurdere om det kan stå noe kriminelt bak. Hvis ikke, blir det en uløst forsvinning, sier Oksvold.

- Noen veit Familien ber de som måtte vite noe om å kontakte dem, politiet eller media. Gjerne anonymt.

BODDE HER: I Schweigardsgate 96.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BODDE HER: I Schweigardsgate 96. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle ønske vi bare kunne fått koordinatene på hvor han er. Og en grav å kunne gå til, i hvert fall. Det er alltid noen som veit, sier Terje Solberg.

SAVNETETTERFORSKER: Anders Oksvold. Foto: Jo Straube / Dagbladet
SAVNETETTERFORSKER: Anders Oksvold. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer