Politiet brukte tåregass mot minnestund for Neda (27)

2000 demonstranter i Teheran i dag.

DREPT: 27 år gamle Neda Agha-Soltan ble skutt og drept under demonstrasjonene etter valget i Iran i juni. I dag brukte politiet tåregass for å spre demonstranter smo mintes henne på en gravplass i Teheran. FOTO: SCANPIX
DREPT: 27 år gamle Neda Agha-Soltan ble skutt og drept under demonstrasjonene etter valget i Iran i juni. I dag brukte politiet tåregass for å spre demonstranter smo mintes henne på en gravplass i Teheran. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet brukte tåregass mot demonstranter som i dag deltok i en minnemarkering i Irans hovedstad Teheran, melder øyenvitner.

Dermed fortsatte konfliktene som brakte kaos i hovedstaden etter valget i juni.

Rundt 2.000 demonstranter skal ha ropt «død over diktatoren» da de braste sammen med opprørspoliti etter minnemarkeringen.

Tidligere på dagen samlet tusenvis av mennesker seg rundt graven til Neda Agha-Soltan, kvinnen som ble et symbol på ofrene for opptøyene etter valget i Iran 12. juni.

40 dager etter at hun døde, kom mennesker for å minnes henne og alle de andre ofrene.

Utartet
Markeringen skal deretter ha utartet når de fremmøtte ropte slagord og kastet stein mot de omtrent 150 politifolkene som voktet gravplassen Behesht-e Zahra i Teheran.
— Dette er en sørgedag, i dag er det lojale iranere som sørger, ropte de fremmøtte.

Deretter skal de ha kastet stein mot politiet, som svarte med batongslag.

Mousavi bortvist
Blant de sørgende befant flere opposisjonsledere seg. Mehdi Karroubi leste fra koranen, mens Mir Hossein Mousavi ble sendt bort av politiet like etter at markeringen hadde startet. Tilhengerne hans ropte «vi støtter deg, Mousavi!» da han ble ført bort.

MARKERING: Utenlandske medier får ikke ta bilder i Irans hovedstad Teheran i dag. Dette bildet er tatt fra et Youtube-klipp. Politiet brukte i dag tåregass for å spre demonstranter som samlet seg for å markere drapet på demonstranten Neda Agha-Soltan, som ble skutt i juni. FOTO: SCANPIX
MARKERING: Utenlandske medier får ikke ta bilder i Irans hovedstad Teheran i dag. Dette bildet er tatt fra et Youtube-klipp. Politiet brukte i dag tåregass for å spre demonstranter som samlet seg for å markere drapet på demonstranten Neda Agha-Soltan, som ble skutt i juni. FOTO: SCANPIX Vis mer

De to moderate politikerne var invitert av Nedas mor og hadde bedt myndighetene om tillatelse til å avholde markeringen i Mosalla-moskeen i hovedstaden, noe de fikk blankt avslag på.

Karroubi stiller seg uforstående til det voldsomme sikkerhetsoppbudet.

— Vi tenkte at dette var et fredelig sted å minnes de døde. Jeg skjønner ikke hvorfor politiet tropper opp på denne måten, sier han til nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til politiet skal folk fra den islamistiske Basij-militsen ha holdt oppsyn med de sørgende.

Forbudt markeringer
Sjiamuslimer avholder vanligvis en seremoni når det er 40 dager siden noen har dødd. Siden iranske myndigheter har forbudt alle politiske markeringer etter opptøyene forrige måned, slår de også ned på slike seremonier. De har nemlig en tendens til å politiseres, ifølge BBC.

Neda Agha-Soltan ble skutt da hun overvar demonstrasjonene som fulgte det kontroversielle valget forrige måned. Hennes siste sekunder ble filmet med en mobiltelefon og publisert på YouTube. Snutten har vakt sterke reaksjoner verden over, ikke minst i Iran.

(NTB)

SYMBOL: Nedas død ble fanget på film, og hun har blitt et symbol på demokratiseringskampen i Iran. FOTO: SCANPIX
SYMBOL: Nedas død ble fanget på film, og hun har blitt et symbol på demokratiseringskampen i Iran. FOTO: SCANPIX Vis mer