Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å stoppe opptøyer i Istanbul

Protesterer mot planen om å erstatte park med kjøpesenter.

TÅREGASS: Her blir en kvinne sprayet med tåregass av politiet i Istanbul. Foto: Osman Orsdal / Reuters / NTB Scanpix
TÅREGASS: Her blir en kvinne sprayet med tåregass av politiet i Istanbul. Foto: Osman Orsdal / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis stilte i dag opp på det som ifølge Al Jazeera skulle være en fredelig demonstrasjon mot nedleggingen av Taksim Gezi-parken som ligger i sentrum av Istanbul.

Demonstrasjonene startet på mandag da trær ble hogget ned som et ledd i en byutviklingsplan. Blant annet skal det i stedet bli satt opp et kjøpesenter, skriver New York Times.

- Taksim er vår Målet er å hindre ødeleggelsen av det mange mener er byens siste grønne område, skriver Al Jazeera. Mange av demonstrantene hadde med seg plakater og ropte slagord som «Taksim er vår, vi gir den ikke til AKP».

12 personer ble skadd i løpet av dagen, blant annet da demonstranter klatret opp på en murvegg som kollapset, i et forsøk på å komme seg unna politiet.

63 personer ble anholdt av politiet, skriver CNN.

Al Jazeeras reporter på stedet beskriver en amper stemning mellom politi og demonstranter; etter flere dager med demonstrasjoner har politiet nå satt inn en offensiv, med tåregass og vannkanoner, for å forsøke å løse opp folkemengden som har samlet seg. Demonstranter som TV-kanalen har snakket med sier imidlertid at politiet skyter tåregass vilkårlig rundt seg, og dermed rammer dem som ønsker en fredelig demonstrasjon.

- Vi så mange turister som løp i forskjellige retninger. Folk forsøker å søke dekning på kafeer og i hjem i området. Politiet har skutt tåregass i forskjellige retninger, sier Al Jazeera-reporter Rawya Rageh.

Han legger til at flere av demonstrantene også er aggressive og bruker steiner mot politiet.

- Gjennomføres uansett Aggresjonen til demonstrantene rettes mot regjeringspartiet AKP og statsminister Tayyip Erdogan. I forrige uke innførte regjeringen skjerpende regler for alkoholsalg og reklame som også førte til demonstrasjoner.

Statsminister Erdogan har ifølge Al Jazeera avfeid demonstrantene og uttalt at planene blir gjennomført «uansett hva de gjør».

Det skal i tillegg være stor misnøye blant den sekulære delen av befolkninga med Tyrkias valg av parti i den syriske borgerkrigen, skriver The New York Times. Tyrkia har uttalt støtte til opprørerne, noe mange innbyggere mener fører til voldelige ringvirkninger for Tyrkia, som da en bilbombe nylig gikk av i byen Reyhanli der et titall mennesker ble drept.

Innenriksministeren i Tyrkia bedyret i dag at påstander om overdreven maktbruk fra politiets side skal undersøkes.