Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet brukte verstingliste

Politifolkene som gikk til aksjon på Sogn videregående skole, hadde liste over 15 personer som skulle ransakes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har fått tilgang til politiets sambandsordre for det som var døpt «Aksjon Sogn VGS». Det 28 sider lange dokumentet viser at politiet hadde fått rettslig kjennelse til å ransake 15 navngitte personer.

- Det stemmer at vi hadde kjennelse på ransaking av klasserom, skap og et visst antall personer. I tillegg ransaket vi folk som narkotikahundene markerte ved, sier stasjonssjef Øystein Berger ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.no.

Hadde bilder

I sambandsordren står det hvilken blokk, hvilket rom og hvilken klasse de mistenkte elevene skulle oppholde seg i. Det går også fram hvilke lærere som skulle peke dem ut for politiet.

Deretter følger egne dokumenter på alle de 15 elevene, med informasjon om navn, alder, bostedsadresse, klasse og hva vedkommende har utført av kriminelle handlinger tidligere.

Politiet har også lagt ved fotografier av ni av elevene. Alle bildene er tatt tidligere i forbindelse med tidligere pågripelser.

13 av de navngitte elevene skulle oppholde seg på skolen, mens to av dem skulle være utplassert.

Politiet gikk målrettet fra klasserom til klasserom. Elevene og lærerne i rommene måtte sitte på stolene sine og legge håndflatene på pulten, mens politihunder søkte etter narko.

image: Politiet brukte verstingliste

De som sto på listene ble plukket ut og pågrepet foran sine medelever. Vitner forteller til Dagbladet.no at elever sto og gråt i skolegården etter at de var blitt ransaket.

13 anmeldt

De siste sidene i dokumentet inneholder skjemaer som skal brukes ved innbringing av barn. Ingen personer under strafferettslig minstealder ble pågrepet under aksjonen.

Politiet fant mellom 1,5 og 2 kilo hasj, i tillegg til noen gram marijuhana. Det ble ikke funnet sterkere narkotiske stoffer.

- 13 personer er anmeldt, og ti av dem ble kjørt inn av politiet. Tre er anmeldt for narkotikabesittelse, mens ti er anmeldt for bruk, sier stasjonssjef Øystein Berger til Dagbladet.no.

De fleste av de anmeldte er mellom 17 og 19 år, men politiet pågrep også en 27-åring og en 40-åring.

Ledelsen i utdanningsetaten i Oslo var orientert om aksjonen på forhånd. Det samme var rektor, men han visste ikke at det var et slikt omfang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!