- Politiet bryter loven

Norge har fått flere riper i lakken av Den europeiske torturkommisjonen. Likevel blir reglene for hvor lenge det er lov å ha varetektsfanger på glattcelle nesten daglig brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til den politiske ledelsen i Justisdepartementet tar advokat Aase Karin Sigmond nok en gang opp det hun beskriver som systematiske brudd på fengslingsreglene.

- Reglementet er ikke til å misforstå. Varetektsfanger skal innen 24 timer etter fengslingskjennelse overføres til en varetektsplass i et fengsel. Dessverre er virkeligheten at personer som blir varetektsfengslet ofte blir sittende på en glattcelle i flere dager, sier advokat Sigmond.

Tortur

Den europeiske torturkommisjonen har flere ganger kritisert Norge for brudd på menneskerettighetene.

- I går fikk jeg beskjed om at en av mine klienter, en 18 år gammel gutt som er tidligere ustraffet, tidligst blir overført til et fengsel i dag - to døgn etter at Oslo forhørsrett fengslet ham, sier Sigmond.

- Jeg reagerer sterkt på at denne situasjonen gjentatte ganger inntreffer.

Ifølge advokaten står hennes klient langt bak i køen av fengslede personer som det ikke finnes plasser til i fengslene, selv om de er varetektsfengslet.

- Uholdbart

- Enten får myndighetene løslate min klient, eller så få de ordne en plass i et fengsel, slik reglene tilsier. Det er helt uholdbart at Norge gang pågang opptrer på en måte som Den europeiske torturkommisjonen kritiserer.

Å bli plassert i en politiarrest er en uforholdsmessig belastning for en person som allerede er i en svært vanskelig situasjon, sier Aase Karin Sigmond.