REAGERER: Bistandsadvokater, Støttegruppen 22. juli og politiet reagerer på at detaljer fra avhørene med Anders Behring Breivik er ute i media. Gjennom flere artikler omtaler i dag VG fra avhørene med Breivik. Dagbladet og andre medier siterer VGs opplysninger.  Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER: Bistandsadvokater, Støttegruppen 22. juli og politiet reagerer på at detaljer fra avhørene med Anders Behring Breivik er ute i media. Gjennom flere artikler omtaler i dag VG fra avhørene med Breivik. Dagbladet og andre medier siterer VGs opplysninger. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Politiet burde gått ut med dette selv

Bistandsadvokater, støttegruppa etter 22. juli og politiet reagerer på at terroristens avhør er ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere bistandsadvokater og Støttegruppen 22. juli reagerer sterkt på at opplysninger fra politiavhør med Anders Behring Breivik har blitt offentliggjort i dag. VG omtaler gjennom flere artikler i dag fra avhøret med terroristen. Dagbladet og andre medier har valgt å sitere VGs opplysninger i dag.

VG grunngir i en egen artikkel i papir og på nett hvorfor de har valgt å publisere opplysningene.

- Det er meget uheldig at pressen skriver om dette, uten at de etterlatte/fornærmede på noen måte har kunnet forberede seg på det, sier Tore Øydne, som er en av bistandsadvokatene i terrorsaken, til Dagbladet.

Etterforsker Oslo politidistrikt opplyser i en pressemelding at de tar lekkasjen på alvor og har startet undersøkelser for å finne ut hvor opplysningene stammer fra.

I går, på grunn av status i etterforskningen, valgte politiet å frigi en del dokumenter til bistandsadvokatene. Politiet opplyser i pressemeldinga at 78 av 171 bistandsadvokater har mottatt disse.

Så langt i etterforskningen har politiet og forsvarer hatt tilgang til dette, mens politiet har fått rettens medhold i at siktedes forklaringer ikke skulle gjøres tilgjengelig for bistandsadvokatene.

Arne Seland er en av bistandsadvokatene i forbindelse med terrorhandlingene. Han mener at politiet burde reflektert mer over at opplysninger fra dokumentene kunne lekket i dag, og tatt mer kontroll.

- Med så mange advokater involvert burde de tatt mer kontroll. Politiet burde gått ut med dette selv og sørget for at det skjedde i ordnede former, sier han.

Ikke overrasket Han mener det ikke er en overraskelse at politiet i dag anklager bistandsadvokatene i terrorsaken for å ha lekket opplysninger fra de nye dokumentene til pressen.

Han poengterer også at det i dag er et perfekt tidspunkt for andre involverte å lekke opplysninger fra dokumentene, siden de drøyt 180 advokatene fikk dokumentene i går.

- BELASTENDE: Leder Trond Blattmann i Støttegruppen 22. juli mener offentliggjøringen i dag er en ekstra belastning for de berørte og deres familier. Foto: Hilde Mesics Kleven
- BELASTENDE: Leder Trond Blattmann i Støttegruppen 22. juli mener offentliggjøringen i dag er en ekstra belastning for de berørte og deres familier. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjorth Kraby sier til Dagbladet at de ikke utelukker at politiet selv står bak lekkasjen.

- Vi holder alle muligheter åpne, sier Kraby.

- En skam - Dette er forsmederlig, sier advokat Carl Bore om at politidokumenter er blitt lekket til media.

Han synes det er spesielt alvorlig om det er en av de mange bistandsadvokatene i saken som står bak lekkasjen.

- Tingretten har sagt om forrige runde med lekkasjer at det er stor sannsynlighet for at det stammer fra bistandsadvokatsiden. At det er utro folk i politiet, kan vel hende, vi skal ikke konkludere, men om det stammer fra bistandsadvokatsiden er det en skam, sier han.

Dalan Advokatfirma bistår klienter fra både Utøya og regjeringskvartalet.

- Jeg har ikke diskutert lekkasjene med våre klienter i dag, men vi snakket om dette tidligere da bildene av Breivik med våpen likket ut. Det reagerte de sterkt på fordi de mente det kunne skader etterforskningen, sier han. Bore er positiv til at politiet nå vil undersøke hvor lekkasjen kommer fra.

- Dette er en viktig sak. Det er klart alt må fram til slutt, men man må vente litt, mener han.

- Ekstrabelastning Støttegruppen 22. juli skriver i en pressemelding at opplysningene som er ute er en stor ekstrabelastning for de berørte etter 22. juli og deres familier.

- Å få servert slike detaljer i media uten forvarsel er en mye verre belastning enn at de samme opplysningene ville blitt kjent i en forberedt og strukturert rettsprosess, mener leder av i den nasjonale støttagruppa etter 22. juli Trond Blattmann.

- FORSMEDERLIG: Advokat Carl Bore er en av bistandsadvokatene i terrorsaken. Han mener det er en skam dersom lekkasjene stammer fra en av hans bistandskolleger.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- FORSMEDERLIG: Advokat Carl Bore er en av bistandsadvokatene i terrorsaken. Han mener det er en skam dersom lekkasjene stammer fra en av hans bistandskolleger. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Han ønsker ikke å spekulere i hvor lekkasjen stammer fra.

VGs ansvarlige redaktør Torry Pedersen sier til NTB at tilbakemeldingene etter sakene så langt i dag har vært positive. Han ønsker ikke å kommentere avisas kildegrunnlag.

- De eneste reaksjonene jeg har fått på e-post har så langt har vært at dette er bra, sier Pedersen til NTB.

Dagbladet har så langt i dag ikke kommet i kontakt med de tre koordinerende bistandsadvokatene i saken Frode Elgesem, Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren.

- VIL UNDERSØKE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser i en pressemelding at de tar lekkasjen på alvor og vil undersøke hvor de stammer fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- VIL UNDERSØKE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser i en pressemelding at de tar lekkasjen på alvor og vil undersøke hvor de stammer fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer