Varsling

- Politiet burde ha lært

FAFOs forskningsssjef Sissel Trygstad er forbauset over at politiet ikke lærer av varslersakene.

ALVORLIG: - 35 prosent av medlemmene i Politiets Fellesforbund sier de blir møtt med motvilje av overordnet når de fremmer kritiske synspunkter om forhold på jobben, forteller forskningssjef Sissel Trygstad i FAFO. Foto: FAFO
ALVORLIG: - 35 prosent av medlemmene i Politiets Fellesforbund sier de blir møtt med motvilje av overordnet når de fremmer kritiske synspunkter om forhold på jobben, forteller forskningssjef Sissel Trygstad i FAFO. Foto: FAFOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går stod politibetjent Lill-Karine Nielsen fram i Dagbladet, og fortalte om hvordan hun opplevde å være varsler. For den erfarne politibetjenten har det fått konsekvenser at hun varslet.

Nielsen fikk likevel ikke jobben hun hadde fått beskjed om hun skulle ansettes i, og fikk klar beskjed om at hun ikke var en lagspiller.

Sissel Trygstad, forskningssjef ved FAFO, understreker at hun ikke kjenner varslingen til Lill-Karine Nielsen utover det hun har lest i Dagbladet.

- Tar personen

VARSLER:  Politibetjent Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord og fikk problemer. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
VARSLER:  Politibetjent Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord og fikk problemer. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I utgangspunktet virker saken ikke å være ulik tidligere kjente varslinger i politiet. Nielsen har varslet om faglig uenighet, og det har fått konsekvenser for henne. Istedenfor å ta budskapet, blir personen tatt, sier Sissel Trygstad.

Hun og FAFO har undersøkt varslinger og konsekvensen for varslerne for flere fagforbund - blant annet Politiets Fellesforbund.

- Politiet en versting

- Vår konklusjon er klar, politiet som er satt til å vokte lov og orden i Norge, er en versting når det gjelder behandling av varslere, sier Sissel Trygstad.

- Det vi vet er at ansatte i politiet oppfatter det som vanskelig å komme med faglig kritikk. 35 prosent av medlemmene i Politiets fellesforbund sier de blir møtt med motvilje av overordnet når de fremmer kritiske synspunkter om forhold på jobben.

- Burde ikke nettopp politiet ha en større takhøyde for varslere?

- Politiet har viktige samfunnsoppgaver og burde absolutt lært av tidligere saker. Hvis varslere ikke blir behandlet ordentlig er det også med på å ødelegge arbeidsmiljøet. Og sender sterke signaler til andre om at det ikke lønner seg å varsle.