Politiet demonstrerer og forsvarte ikke Mursis folk

Uniformert politi deltar i demonstrasjonene, og krever president Mursis avgang. Politiet forsvarte ikke hovedkvarteret til Islamsk brorskap da det ble stormet.

UT : Demonstranter i Kairo krever at president Mohamed Mursi går av. (AP Photo/Amr Nabil) Scanpix
UT : Demonstranter i Kairo krever at president Mohamed Mursi går av. (AP Photo/Amr Nabil) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Kairo-korrespondenten til The New York Times, David Kirkpatric, som melder dette, ifølge The Guardians live-dekning.

Ber de militære gripe inn - Flere uniformerte offiserer var blant demonstrantene på Tahrir-plassen, og krevde statsminister Morsis avgang, og at de militære må gripe inn, melder Kirkpatrick.

Hovedkvarteret til Det muslimske brorskap har blitt endevendt og plyndret av opposisjonen mot president Mohamed Mursi. Mursi er brorskapets mest prominente medlem. Kjempedemonstrasjoner mot presidenten som ble valgt for et år siden raser nå over hele Egypt. Opposisjonen har gitt ham en frist til imorgen klokka 17. 00 til å gå av.

Evakuert Flere millioner mennesker deltok i nattas demonstrasjoner. Ungdommene som i morgentimene idag brøt seg inn i brorskapets lokaler var væpnet med brannbomber og steiner. Deler av bygget sto i brann, mens medlemmer av brorskapet ifølge Reuters skal ha forsvart seg med skytevåpen. Brorskapsmedlemmene inne i hovedkvarteret skal ha klart å evakuere bygget i morgentimene idag. Representanter for brorskapet har klaget over at politiet ikke var til stede for å beskytte dem.

Det er ikke meldt om drepte fra denne aksjonen, men fire skal være drept i løpet av det siste døgnets demonstrasjoner. Journalister fra brorskapets hovedkvarter melder om knuste vinduer, og ungdommer som plyndrer bygget, og bærer ut kontormøbler fra bygget.

Men kampviljen til demonstrantene, som mener at Mursi er i ferd med å innføre et strengt islamsk regime, er det ingen ting i veien med. En mann som ble såret under nattas demonstrasjoner sier det på denne  måten:

- Jeg føler meg som en seierherre. Men vi vil bare ha vunnet på ordentlig når Mursi er borte.

Stor usikkerhet 22 av Egypts 80 millioner mennesker støtter i et opprop kravet om at presidenten må gå av. Han ble president etter et legitimt valg, og det er stor usikkerhet knyttet til hva han nå vil svare.

Mursi var ikke i presidentpalasset for å feirte at han i går hadde sittet ett år ved makta. Utenfor palasset var det demonstranter som regjerte i gatene. Mursi var i stedet i samtaler med statsministeren et annet sted i Kairo.

Hva som blir svaret på de store demonstrasjonene er helt uklart. Men plyndringen av hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i Kairo kan øke graden av konfrontasjon mellom Mursis motstandere og tilhengere.

Den etyptiske hæren er Egypts virkelige makthavere hvis de vil. Hvis situasjonen kommer ut av kontroll kan de gripe makta, og beholde den til det kan holdes omvalg. Flere i Egypts liberale opposisjon mener dette er det beste for landet. Men også det er en farlig vei å gå. Brorskapet er godt organisert, og den klart sterkeste organisasjonen i dagens Egypt. Eksperter på Egypt utelukker ikke at landet kan stå foran en borgerkrig.