Frogner-drapet

Politiet: Dette er hovedteorien

Politiet ønsker fremdeles tips og opplysninger fra publikum i Frogner-saken.

BLE DREPT: Blomster og tente lys ble raskt lagt ned på stedet der kvinnen ble skutt og drept på Frogner. Mannen i 30-åra som er siktet for drapet på en kvinne på Frogner i Oslo onsdag morgen, skylder den drepte kvinnen om lag 12 millioner kroner etter en byggesakskonflikt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet møter politiadvokat Rita Parnas etter at politiet fredag går ut med navnet til kvinnen som ble skutt og drept på Frogner i Oslo onsdag morgen. Den avdøde er Fevziye Kaya Sørebø (50). Navnet frigis i samråd med de pårørende

Politiadvokaten opplyser at avdødes døtre er blitt avhørt fredag. Det bekrefter også deres bistandsadvokat, Ida Andenæs i Elden Advokatfirma, overfor Dagbladet.

- Det har vært et ønske fra media om å identifisere avdøde. I samråd med de etterlatte, har vi gått ut med ID. Siste utvikling er at siktede er lagt inn på psykiatrisk sykehus. Dermed får vi ikke mulighet til å avhøre ham, sier Parnas til Dagbladet fredag ettermiddag.

Den siktede mannen har fremdeles ikke tatt stilling til straffskyld. Parnas sier at han ikke vil bli avhørt i helga.

GIKK UT MED NAVN: Fevziye Kaya Sørebø ble 51 år gammel. Bilde tatt under et veldedighetsarrangement i 2019. Foto: Bjørnar Evenshaug
GIKK UT MED NAVN: Fevziye Kaya Sørebø ble 51 år gammel. Bilde tatt under et veldedighetsarrangement i 2019. Foto: Bjørnar Evenshaug Vis mer

Sivil tvist sentral

Den siktede mannen og Sørebø har i lang tid vært involvert i en betent byggesakskonflikt. Siktede ble rett før jul dømt til å betale avdøde om lag 12 millioner i erstatning. Saken er anket til lagmannsretten.

På spørsmål om hypoteser om motiv, svarer Parnas:

- Politiets hovedhypotese er denne sivile tvisten. Samtidig så undersøker vi også andre mulige hypoteser. Men det som er ganske åpenbart, er at det har vært en omfattende og langvarig konflikt der, som gjør at politiet ser på den nøye.

Ønsker å konfrontere siktede

Politiet har bedt om tips fra vitner og videomateriale fra publikum.

- Politiet har hentet inn veldig mye informasjon, og det har vært veldig mange vitner på åstedet. Det vi går ut med nå er en siste oppfordring. Dersom noen skulle sitte på materiale eller video, ikke har fått kontakt med politiet, og ønsker å informere om det, har de nå fått en oppfordring til det, sier politiadvokaten.

Navnet frigis i samråd med de pårørende, opplyser familiens bistandsadvokat Ida Andenæs til Dagbladet. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Amanda Walnum Vis mer

Politiet har innhentet informasjon om den siktedes bevegelser i forkant av hendelsen, men kan foreløpig ikke gå ut med dette, sier hun.

- Vi kan ikke si noe nå om hvilke bevegelser verken avdøde eller siktede har hatt i forkant av hendelsen. Dette ønsker vi primært å konfrontere siktede med i avhør, før vi går ut med opplysninger om slike ting, sier hun.

Tidlig fase

Politiet kan heller ikke gå ut med detaljer om skytevåpenet som er blitt beslaglagt i forbindelse med hendelsen. Våpenet ble funnet i direkte tilknytning til pågripelsen, men politiet kan fremdeles ikke gå ut med nøyaktig hvor det ble funnet, eller hva slags skytevåpen det er snakk om.

Etterforskningen er fremdeles i tidlig fase, og politiet har fremdeles ikke innhentet alt av relevante trafikkdata og telekommunikasjon. Det gjenstår fremdeles flere vitneavhør.

Siktedes bolig i Bærum er blitt ransaket av politiet. Parnas vil ikke utdype om hvor politiet ellers har gjort undersøkelser.

Siktet innlagt på psykiatrisk

Torsdag skulle den drapssiktede mannen ha møtt i Oslo tingrett for et møte knyttet til tvangsoppløsning av selskapet hans.

- Er dette noe dere ser på i forbindelse med drapssaken?

- Det som har skjedd rett forut for, og det som skulle skje i etterkant, er selvfølgelig noe av det vi ser nøye på. Om det kan ha vært en utløsende årsak, eller om det er noen andre ting som kan ha medført at dette skjedde akkurat nå, sier politiadvokaten.

Torsdag ble den siktede lagt inn på psykiatrisk sykehus, og er per nå ikke i stand til å la seg avhøre, sa mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, til Dagbladet fredag morgen.

- Vi har tenkt på dette med primærpsykiatrisk undersøkelse av siktede. Det er avhengig av at vi får en mulighet til å snakke med siktede, sier Parnas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer