Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: Dette skjedde da Janne Jemtland ble drept

Etterforskningen av drapet i Brumunddal nærmer seg slutten.

VIKTIG BEVIS: Politiet sier de har funnet bevis en av bilene som den siktede drapsmannen disponerte og mener han må ha brukt den på drapsnatta. Her blir en av mannens biler fraktet bort fra parets eiendom i Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIG BEVIS: Politiet sier de har funnet bevis en av bilene som den siktede drapsmannen disponerte og mener han må ha brukt den på drapsnatta. Her blir en av mannens biler fraktet bort fra parets eiendom i Brumunddal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Politiet nærmer seg nå sluttfasen av etterforskningen mot Janne Jemtlands ektemann (47).

Saken mot den tidligere fremmedlegionæren som politiet mener drepte kona si natt til 29. desember i fjor er allerede forhåndsberammet i Hedmarken tingrett fra 12. november.

Politiet har nå derfor dannet seg et klart bilde av hva de mener skjedde den aktuelle natta etter en romjulsfest i fjor.

Fant pistol

JANNE JEMTLAND: Innlandet politidistrikt ved politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og etterforskningsleder Trond Blikstad orienterer om status i etterforskningen og tidslinjen frem mot hovedforhandling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ektemannen nekter straffskyld for forsettlig drap, men har forklart seg i detalj om hva som skjedde før, etter og under hendelsen. Han hevder det dødelige pistolskuddet som traff Janne Jemtland var et uhell.

Den oppfatningen deler ikke politiet.

8. mai, etter en rekke søk i blant annet dyp snø, ble den aktuelle pistolen funnet i ski- og turområdet Vangsåsen mellom Hamar og Brumunddal. Det var den siktede selv som pekte ut området for politiet. Det var også han som fortalte politiet at de kunne finne Janne Jemtland i Glomma ved Eid bru i Våler. Funnet ble gjort 15 dager etter at hun døde.
(Saken fortsetter under grafikken)

Våpenet er ikke registrert på mannen, men politiet har en klar oppfatning om at det var drapsvåpenet.

- Samme natta

De mener Jemtland ble skutt i hodet, før spor ble skjult, liket ble fraktet bort og pistolen dumpet. Politiet mener Jemtland ble senket med et batteri.

- Vi mener pistolen ble plassert på stedet da Janne ble dumpa i Glomma og i forbindelse med den turen. Siktede har også forklart dette. Blodspor skal også ha blitt plantet samme natta, sier etterforskningsleder Trond Blikstad til Dagbladet.

Politiet mener Jemtland ble senket i Glomma etter at sporene ble fjernet og mobiltelefonen ble ødelagt.

Etterforskningen har vært meget omfattende for politiet i form av tekniske spor spredt utover et stort område. I tillegg har mannen blitt avhørt elleve ganger, både som vitne og siktet.

Funn på eiendommen

Noen av de mest sentrale funnene ble gjort på parets eiendom i form av blod og magasin som passer det antatte drapsvåpenet. I tillegg er de to mye omtalte blodsporene i nærheten av Brumunddal sentrum - som politiet mener ble plantet - viktige bevis.

- Alle biler siktede har disponert har vært viktige og har blitt undersøkt. Det er blitt gjort funn i bilene som gjør at vi helt klart mener at det er benyttet et kjøretøy. Et kjøretøy må ha blitt benyttet for å frakte både spor og Janne, og det er en bil han har disponert, sier politiadvokat André van der Eynden til Dagbladet.

Politiet venter fortsatt på enkeltrapporter som kan gi mer informasjon om bruken av kjøretøyene.

- Vi vil ikke kommentere bevisførselen ytterlige nå, fordi det hører hjemme i en hovedforhandling, sier han.

Krevende etterforskning

Etterforskningsleder Trond Blikstad omtaler enkelte av søkene i saken som vanskelige.

DREPT: Tobarnsmora Janne Jemtland ble 36 år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DREPT: Tobarnsmora Janne Jemtland ble 36 år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en krevende etterforskning, blant annet i form av å finne gjenstander i den dype snøen. Nå mener vi at vi har de viktigste bevisene på plass, og vil ikke gjøre flere aktive søk, sier han.

Blant bevisene politiet mangler, er Janne Jemtlands telefon. Den slo sist inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum 05.50 på morgenen 29. desember. Politiet mener ektemannen destruerte og kastet telefonen på det øyeblikket.

Politiet har imidlertid fått hentet ut mye informasjon via skylagring, apper og andre innloggingstjenester. Slik Dagbladet har omtalt tidligere, var politiet på Jannes Facebook dagen før ektemannen ble pågrepet.

- Det er ikke gjort funn på telefonen som vi definerer som vesentlig, bortsett fra at vi konstaterer at mobilen har blitt flyttet på og ødelagt, sier van der Eynden.

Mannens forsvarer, Ida Andenæs, ønsker ikke å kommentere mannens forklaringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!