Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet drepte Amadou med 19 kuler

NEW YORK (Dagbladet): Amadou Diallo (22) sto utenfor døra der han bodde og rotet i lommene sine etter husnøklene. Fire unge politifolk sendte en skur av kuler mot ham. Av 41 skudd traff 19 den ubevæpnete vestafrikaneren bakfra. Diallo døde momentant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politifolkene som skjøt hører til den såkalte Street Crime Unit (gatekrimavdelingen) som er ansvarlig for at kriminaliteten er gått ned i New York. Men samtidig som kriminaliteten har gått ned, har antallet politivoldssaker økt kraftig. De fire politifolkene er ennå ikke avhørt. Tre av dem var i går tibake på jobb, mens den siste er sykmeldt.

I neste måned skal norske politikere besøke New York-politiet for å lære hvordan man bekjemper gatevold.

Skutt i ryggen

Gateselgeren Diallo hadde hatt en lang dag på fortauene ved Union Square hvor han solgte videoer. Han hadde plettfritt rulleblad og hadde bodd i New York i to år. Torsdag var hans beste salgsdag, så den dypt religiøse muslimen var glad og opplagt da han vendte hjem til Wheeler Avenue i Bronx torsdag kveld. Klokka var rundt 23.30.
Sean Carrol (35), Kenneth Boss (27), Edward McMellon (26) og Richard Murphy (26) fra Street Crime-avdelingen var på jakt etter våpen. Det var stille i gatene, men de observerte Diallo utenfor bygningen hvor han bodde i Weeler Avenue.

Diallo så ikke politifolkene som kom ut av bilene bak ham. Han rakk ikke å reagere eller forklare før politifolkene hadde tømt sine 9 mm halvautomatiske håndvåpen.

Immigranten fra Guinea ble skutt elleve ganger i beina, fem ganger i venstre side av overkroppen, en gang i ryggen, i høyre arm og i brystkassa.

- Vi måtte skyte, sa politifolka etterpå og påsto at Diallo hadde oppført seg truende. De fire er ennå ikke avhørt om drapet.

Ikke enestående

Drapet torsdag er ikke eneste tilfelle av grov politibrutalitet:

For en måned siden skjøt Street Crime-avdelingen etter en ung svart rappmusiker. Han satt i bilen sin foran et rødt lys. Politiet påstår at han hadde våpen. Det er ennå ikke funnet.

I Queens har en ung gutt på 13 år saksøkt politifolk i en Street Crime-avdelingen med et erstatningskrav på 80 millioner dollar. Gutten ble slått ned med en lykt og mishandlet av politifolk som truet med å drepe ham. Det eneste gutten gjorde var å søkte tilflukt inn i en restaurant da de sivilkledte politifolkene ropte på ham. Der ble episoden videofilmet.

Anklager om politivold strømmer inn daglig, og mye tyder på at det er svarte som lider mest. Derfor begynner også svarte politifolk å mumle om rasisme.

Forklaring

Amnesty International og borgerrettighetsbevegelsen NAACP krever en forklaring av politimester Howard Safir, og statsadvokat Mary Jo White sier at statlige anklagere undersøker om saken også vil bli en menneskerrettighetssak.

Borgermester Rudolph Giuliani og politimester Howard Safir vil ikke uttale seg om Diallo-saken så lenge den undersøkes av politiet selv.

«Natta er vår» var mottoet til avdelingene som ble satt inn for å gjenerobre gatene som trygge områder for folk flest. Arbeidsoppgavene var å stoppe kriminalitet i fødselen. Først og fremst var det viktig å konfiskere våpen.

Ifølge Newsday ble antall politifolk i denne avdelingen økt fra 138 til 438 politifolk i 1997.

Spørsmålet er om Giuliani og Safir gjør noe med rekrutteringen og opplæringen av politifolkene sine. Og at reaksjonenen blir harde når det handler om drap.

Den norske justiskomiteen har mye å spørre om når de møter sjefene på One Police Plaza i New York.

VOLDSOMME REAKSJONER: Søndag demonstrerte over tusen mennesker utenfor Diallos hjem i Bronx.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media