IKKE VARSLET: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet har bevisst unnlatt å varsle tilsynsmyndighetene når de har brukt falske basestasjoner de siste årene, skriver Aftenposten.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE VARSLET: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet har bevisst unnlatt å varsle tilsynsmyndighetene når de har brukt falske basestasjoner de siste årene, skriver Aftenposten.Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Politiet driver mobilovervåking i strid med loven

Kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politiet har bevisst unnlatt å varsle tilsynsmyndighetene når de har brukt falske basestasjoner de siste årene, skriver Aftenposten.

Sommeren 2013 vedtok Stortinget at politiet og PST fikk utvidede fullmakter til å bruke falske basestasjoner til å overvåke eller stoppe mobiltrafikk i Norge. En forutsetning var at tilsynsmyndighetene skulle varsles hver gang. Det har ikke skjedd en eneste gang, skriver Aftenposten.

I et brev fra 26. november i fjor skriver PST-sjef Benedicte Bjørnland at hun mener varslingsplikten er i strid med taushetspliktbestemmelsene.

Også justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter i et brev til justiskomiteen på Stortinget at politiet og PST ikke har varslet om når de bruker falske basestasjoner.

I 2013 vurderte både Stortinget og Justisdepartementet forholdet til taushetsplikten før loven ble vedtatt. Den gang konkluderte både regjeringen og de folkevalgte at taushetsplikten ikke var i strid med varslingsplikten.

PST lover nå at de vil finne en løsning.

- Vi har tatt initiativ til en praktisk måte å gjennomføre varslingen til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Verken politiet eller PST ønsker å opplyse hvor ofte de har brukt mobilovervåkingsutstyr de siste årene.

(NTB)