Politiet dysset ned naziproblemer

Da Fædrelandsvennen satte søkelys mot det nazistiske miljøet i Kristiansand, svarte politiet med å gå til frontalangrep mot avisa. De ville ikke at offentligheten skulle vite om sørlandsnazistene, hevder sjefredaktør Finn Holmer Hoven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nynazistene i Kristiansand ble i høst avslørt med navn, bilde og rulleblad i avisa Fædrelandsvennen. Samtidig ble politiets vaktsjefer sitert i avisa på at de hadde lagt terskelen høyt før de definerte bråk som gjengoppgjør.

- Fædrelandsvennen mente at miljøet og dets aktiviteter ble dysset ned av politiet og at dette skadet offentligheten. Derfor påtok vi oss oppgaven med å informere folket, sier sjefredaktør Finn Holmer Hoven til Dagbladet.no.

Det tok ikke politiet nådig. De gikk ifølge Hoven til frontalangrep mot Fædrelandsvennen. I Kristiansand kommunes formannskap beskyldte politiet avisa for å avsløre nazistene for å tjene penger. Videre mente politiet at reporterne kun var ute etter en karriere i Dagbladet og VG.

Politimesteren og politiinspektøren deltok også på et redaksjonsmøte hvor temperaturen etterhvert ble høy, ifølge Hoven.

Der påstod politiets utsendte at et bilde av en person som gjør nazihilsen var arrangert.

- Du kan si at situasjonen mellom avisa og politiet er tilspisset. Vaktsjefene gir kun faktaopplysninger, ingen vurderinger. Eksempelvis i helga truet en nazist med øks i Kristiansand sentrum, men at det var nazirelatert måtte vi spore opp selv, forteller Hoven.

Lov å være uenig

Kristiansandspolitiet stiller seg uforstående til at de prøver å tie ihjel naziproblemer i Kristiansand.

- Vi har hatt en klar strategi over lang tid. Det har jo vært ekstreme miljøer her i Kristiansand i lang tid, sier politiinspektør Ole Hortemo, sjef for sentrum politistasjon, til Dagbladet.no.

Hovens beskrivelser om situasjonen mellom Fædrelandsvennen og politiet vil ikke Hortemo kommentere noe videre.

- Vi reagerte mot Fædrelandsvennens bruk av ordet opptøyer for å beskrive forhold i sentrum. Dette tok vi opp på et redaksjonsmøte, er alt politiinspektøren vil si om den saken.

Men som Hortemo sier:

- Det er lov å være uenig.

<B>ÅPNE:</B> Politiinspektør Ole Hortemo mener Kristiandsandspolitiet ikke tier ihjel naziproblemer.
<B>AVSLØRTE:</B> Fædrelandsvennen avslørte i høst nynazister i Kristiansand. Det forsuret samarbeidet med politiet, hevder sjefredaktør Finn Holmer Hoven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer