Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: Elden har liten respekt for de etterlatte

- Det er helt horribelt at John Christian Elden påstår at det ikke går an å ha besøksforbud på kirkegård, sier politiadvokat.

DETTE BILDET FORÅRSAKET PÅGRIPELSEN: Denne mannen (48) var tidligere tiltalt for å ha drept Aud Jorun Rønning (31) som ligger på denne kirkegården. Derfor har han beøsksforbud, som politiet mener han brøt ved å være på utsiden av gjerdet. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet
DETTE BILDET FORÅRSAKET PÅGRIPELSEN: Denne mannen (48) var tidligere tiltalt for å ha drept Aud Jorun Rønning (31) som ligger på denne kirkegården. Derfor har han beøsksforbud, som politiet mener han brøt ved å være på utsiden av gjerdet. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Politiadvokat Kåre Svepstad i Nord-Trøndelag politidistrikt er rystet over uttalelsene til advokat John Christian Elden i forbindelse med at hans klient ble pågrepet tidligere i dag etter et Dagbladet-intervju.

- John Christian Elden viser en så liten respekt for de etterlatte. Det er ikke rart at de etterlatte reagerer svært sterkt på at den tiltalte står utenfor kirkegården og holder hendene på gjerdet, sier Svepstad til Dagbladet.

Hadde besøksforbud
Omstendighetene var at klienten, en 48-årig mann fra Steinkjer, ble fotografert utenfor gjerdet til en kirkegård hvor han har besøksforbud. Bildet ble brukt i intervjuet med mannen i Dagbladet i dag.

Forbudet har han fordi han tidligere har vært tiltalt for å ha drept Aud Jorun Rønning (31) som ligger gravlagt der.

Elden har uttalt til Dagbladet at politiet må skjerpe seg fordi de pågrep klienten hans, og at loven ikke åpner for forbud mot å befinne seg på en gravlund.

- Elden må skjerpe seg
- Det er Elden som må skjerpe seg. Det er helt horribelt at han påstår at det ikke går an å ha besøksforbud mot en kirkegård, sier Svepstad.

Han fortsetter:
- Straffeprosesslovens paragraf 222 A gir helt klart rom for dette. Besøksforbudet er dessuten ikke bekrenset til gravstedet. Det er et forbud mot å oppholde seg på kirkegården. Det han har gjort er et åpenbart brudd på besøksforbudet, sier Svepstad.

Han har gjort det klart for den tiltalte 48-åringen at han vil bli pågrepet og varetektsfengslet hvis han nærmer seg kirkegården igjen.

Kritiserer Dagbladet

Svepstad synes det framstår som helst merkelig at Dagbladet har tatt med den tiltalte til kirkegården.

- Vi er sterkt kritiske til dette og forstår ikke motivet bak, sier Svepstad.

- Dagbladet har tatt bilder av mannen på et sted som er relevant for saken. Det er ikke Nord-Trøndelag politidistrikt som redigerer Dagbladet, sier Morten Øverbye, nyhetsredaktør i Dagbladet.

OPPGITT: Forsvarer John Christian Elden skjønner ikke hvorfor politiet pågrep hans klient i dag. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet
OPPGITT: Forsvarer John Christian Elden skjønner ikke hvorfor politiet pågrep hans klient i dag. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD/Dagbladet Vis mer

- Har mannen brutt besøksforbudet?

- Det overlater jeg til politiet å avgjøre. Vi er ikke part i denne saken, sier Øverbye.

Familien opprørt

Mor til avdøde Aud Jorun Rønning, Aslaug Hjertø Ivangen, uttalte tidligere i dag til Dagbladet at hele familie er svært opprørt over at tiltalte var utenfor kirkegården.

- For oss hadde det vært forferdelig å møte på ham der, så jeg synes det er flott at han ble pågrepet av politiet, sier Hjertø Ivangen.

- Ikke cowboyer
Elden er derimot ikke enig i politiets lovtolkning av besøksforbudet i dette tilfelle.

- Politiet må lære seg norsk lov. Han er den nærmeste pårørende som har mistet sin forlovede, utdyper han overfor Dagbladet.

Han mener det er under en hver kritikk at norsk politi overprøver den svenske rettsavgjørelsen.

- Svenske domstoler har sagt at det er ingen grunn til å mistenke at han ham for å ha noe med sin forlovedes dødsfall å gjøre, sier han om sin klient og fortsetter:

- En pågripelse i Norge forutsetter at det er fare for å forspille bevis eller gjentakelse. Her ønsker politiet bare å hindre pressens kritiske søkelys på deres misbruk av loven og det er helt uholdbart. Politiet kan ikke opptre som cowboyer.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling