Politiet endrer strategi i kampen mot kriminelle bilvaskemiljøer

- Bør tenke seg om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke slo politiet i både Romerike og Oslo til mot bilvaskehaller som har drevet ulovlig. På Romerike ble tre personer pågrepet for å ha utnyttet utenlandsk arbeidskraft, mens åtte personer ble tatt i å jobbe uten tillatelse i bilvaskehaller i Oslo. 

Nå melder Oslo-politiet at de endrer strategi mot kriminalitet i bilvaskbransjen. 

- Vi endrer strategi fordi vi ønsker å vise at vi ansvarliggjør også eierne av byggene der ulovlig virksomhet pågår. Det er et samfunnsansvar, og de risikerer selv å bli straffet om bindingene til de ulovlige firmaene er for tette eller om de vet vet hva som foregår, sier seksjonssjef Audun Kristiansen i Oslo politidistrikt. 

- Strategien er å kontrollere vaskehallene for å avdekke ulovlig arbeid. Vi satser litt mer helhetlig og bruker flere folk og større ressurser. Det er ikke slik at vi ansetter, men vi bruker av det vi har internt i politidistriktet, sier Kristiansen.

- Flere folk Dagbladet kunne før helga avsløre hvordan en flyktningtopp som jobbet med å hjelpe ofre for blant annet tvangsarbeid, samtidig drev et bilvaskefirma der ansatte jobbet ulovlig. Aksjonen ble ledet av Romerike politidistrikt. 

I aksjonen ble ytterligere to personer pågrepet og siktet under paragraf 108, som blant annet omhandler grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft. 

LES OGSÅ: Flyktning-topp drev bilvask-firma: Ansatte jobbet ulovlig

- Tenke seg om Politiet ber de som leier ut vaskehallene om å kjenne til at leietakerne driver på korrekt måte, slik at de unngår å bli knyttet til kriminelle virksomheter. Kontrolletatene håper at utleierne vil kvitte seg med de som driver ulovlig, heter det i en pressemelding de sendte ut onsdag. 

- De som bruker slike bilvaskere bør absolutt tenke seg om og ikke bidra til svart arbeid og øvrige lovbrudd. Dersom prisen for bilvask er for god til å være sann, er nok ikke alt på stell hos tilbyderen, sier Kristiansen i meldingen.

Strategiendringen omfatter også restaurantbransjen og andre bransjer der arbeidsmiljøkriminalitet ofte avdekkes. 

- Vi kommer til å kontrollerer en del steder, uten at jeg kan si noe mer spesifikt. Bare i forhold til serveringssteder stengte Oslo-politiet 90 steder i fjor, sier han til Dagbladet.  Fredag gikk sivilkledd politi inn på både Strømmen storsenter der bilvaskefirmaet flyktning-toppen ledet holder til, og inn hos International Organization for Migration (IOM), der han jobber, med pappesker for å sikre seg beslag. I etterkant viser det seg imidlertid at de ikke kom så langt.

LES SAKEN: Nektet politiet å ransake kontoret til flyktning-topp 

Tre av de åtte pågrepne i Oslo er allerede sendt ut av landet, meddeler politiet. De fem som ikke ble sendt ut er EØS-borgere og er bedt om å søke arbeidstillatelse. 

LES OGSÅ: Bilvask-sjef til de ansatte: «Fuck the police! What's Arbeidstilsynet? Fuck them!»

28. AUGUST: Politiet gikk til aksjon flere steder på Østlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
28. AUGUST: Politiet gikk til aksjon flere steder på Østlandet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer