FLOM: Dette bildet ble tatt 2. oktober. Bildet viser hvordan elva Otra har gått over sine bredder ved Mosby nord for Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FLOM: Dette bildet ble tatt 2. oktober. Bildet viser hvordan elva Otra har gått over sine bredder ved Mosby nord for Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Politiet er ekstra på vakt etter varsel om ny flom på Sørlandet

NVE har sendt ut flomvarsel flere steder i Aust-Agder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er to uker siden sist Sørlandet ble rammet av en flom som kostet over 500 millioner.

Nå har Meteorologisk institutt sendt ut et nytt OBS-varsel og Norges Vassdrags - og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på nest høyeste nivå i Aust-Agder.

DRAMATISK: Uvær har ført til flom flere steder i landet. Her har flommen grav et hull i ei bru på Sørlandet. Video: Tormod Åmlid Vis mer

Agder politidistrikt melder at de er ekstra på vakt denne gang.

- Vi er litt mer proaktive i denne runden, så godt det lar seg gjøre, sier Linn Andresen, operasjonsleder i Agder politidistrikt, til Dagbladet.

Før helga varslet Meteorologisk institutt at det ville komme intens nedbør, mer eller mindre sammenhengene, i tre dager.

Denne gangen er det ytre strøk som rammes hardest, og her kan det komme opp mot 150 mm nedbør på det meste på ett sted i løpet av de tre dagene.

Uværet skal ikke bli like sterk som for to uker siden, men det vil kunne gi alvorlige oversvømmelser, skriver NRK.

Tiltaksplaner

Operasjonslederen i Agder politidistrikt forteller at de i løpet av natta foreløpig ikke har fått noen meldinger som følge av de store nedbørsmengdene som er ventet, men at de følger dette fortløpende.

- Det er gjort tiltaksplaner på flommen, men ikke noe som er konkret per nå. Vi har patruljer ute som har et ekstra fokus om å være på flomutsatte steder. De melder tilbake til oss på operasjonssentralen dersom for eksempel hus eller bruer må sikres, slik at vi kan varsle videre til kommunen eller veitrafikksentralen, sier Linn Andresen, operasjonsleder i Agder politidistrikt, til Dagbladet.

Andresen sier at de ikke har egne flompatruljer, men at patruljene skal kjøre i de områdene som er ekstra utsatte.

- Det er mest for å ha øynene ekstra åpne, sånn at de kan melde fra så fort som mulig det skjer noe, sier hun.

Varer over helgen

Det har kommet mye nedbør allerede i Aust-Agder, men det er ventet at det vil komme ganske mye mer i løpet av helga. Ifølge vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Per Egil Haga, vil ikke nedbøren gi seg før natt til mandag.

- Enkelte steder kan det komme opp mot 150 millimeter nedbør. Det kan også komme en del i Vestfold og Telemark, men det er ikke snakk om mer enn 80 millimeter, sier han.

Årsaken til uværet er lavtrykket over Storbritannia, som beveger seg innover våre områder.

- Høsten er også en av de våteste tidene av året, så mye nedbør er ikke så uvanlig, sier Haga.

Selv om denne helgen ser ut til å bli veldig våt i enkelte områder, så er det ikke like farlig som det var for et par uker siden, opplyser han.