VILLE IKKE SKYTE POLITIET: Terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VILLE IKKE SKYTE POLITIET: Terroristen Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Politiet er ikke mine fiender

Terroristen Anders Behring Breivik har forklart at han ikke ville skyte mot politiet på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til politiet har terroristen Anders Behring Breivik forklart at han bare skjøt mot én båt ved Utøya, men bare for å skremme dem vekk.

- Han sier han skjøt mot det han trodde var en politi- eller redningsbåt. Han sier han ikke skjøt direkte mot den, men i vannet ved den for å skremme den bort, sier Geir Lippestad, Breiviks forsvarer, til Dagbladet.

Ifølge advokaten ønsket ikke Breivik å skyte mot politibetjenter.

- Han sier han ikke ville drepe politifolk fordi han ikke anser dem som sine fiender, de er ikke «kulturmarxister», sier Lippestad.

Til politiet på Utøya skal terroristen også ha gitt uttrykk for at han ikke var ute etter dem, at han så på dem som brødre, men at han ønsket å ramme Arbeiderpartiet.

Håper politiet vil delta i hans kamp I sitt såkalte manifest lister Breivik opp hvem som er hovedmålene for hans angrep, det han kaller A, B og C-forrædere. A-mål er ledere i politikk, media, kultur og industri, mens i kategori B finnes politikere, journalister, forleggere, lærere, professorer, radiokommentatorer, forfattere, tegneserieskapere, kunstnere, kjendiser, vitenskapsmenn, etkniksre, leger og kirkeledere, samt de som finansierer dem.

Politiet er ikke et mål, selv om han skriver at det kan bli nødvendig å drepe politifolk om de forsvarer dem Breivik vil drepe.

Men helst vil han ha politiet med på laget, og i en «tale» til politiet som han har med i det såkalte manifestet, ber ham politiet om å bli med i hans kamp eller gå ut av veien, for å hindre unødvendige drap.

- Vit dette, vi ønsker ikke å skade dere på noen som helst måte. Vi ser på dere som brødre og søstre som er uheldige nok til å ha valgt å tjene tilretteleggerne, den multikulturalistiske alliansen, vår regjering og grunnloven, skriver Breivik.

Breivik, som er sint på kvinnene for det han mener er en feminisering og påfølgende islamisering av Europa, mener «den siste mannlige bastionen», politiet og militæret, er under angrep på grunn av det han oppfatter som feminisering. Han mener også at «kulturmarxistene» har fratatt politiet den rollen de skal ha i samfunnet ved å innskrenke rettighetene til politiet.

I sin oversikt over hva man bør utdanne seg til i fremtiden, lister Breivik opp bonde, snekker, bilmekaniker, medisin, våpensmed, militær og politi.

Frivillige i livsfare Et stort antall frivillige med båter reddet ungdommer som svømte for livet fra massakren på Utøya 22. juli. Ambulansepersonell og politi fikk ikke lov til å ta seg ned til Utvika og Utøya før området var sikret, i stedet var det frivillige, mange av dem campingturister, som med fare for sitt eget liv, reddet mange liv.

Advokat Sjak R. Haaheim representerer 24 av de frivillige redningsmannskapene ved Utøya. Ifølges Haaheim klienter er det uklart om terroristen skjøt direkte mot båtene eller ikke.

- Mine klienter sier at det var nedslag fra prosjektiler på brygga ved Utvika. Men det er vanskelig å vite om det var rettet skudd eller om han siktet mot noe annet. Kula stopper jo ikke selv om han har bommet på noe, sier Haaheim, som sier han må basere seg på klientenes beskrivelser da han ikke har sett politiets dokumenter i saken.

- Vi legger til grunn at både de som var i båtene og de som var på brygga var i livsfare. Jeg har vært i kontakt med våpenkyndige i Forsvaret som sier at våpenet han brukte er potensielt dødelig i opptil 3600 meter, og at 600 meter, som er avstanden fra øya til brygga, er innenfor det som er praktisk rekkevidde med siktemidlene han hadde, sier Haaheim til Dagbladet.