- MÅ TETTERE PÅ: Mikael Ali (38) var et beryktet gjengmedlem og torpedo i flere tiår. Han forteller at politiet den gangen var på gjengene hele tida. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- MÅ TETTERE PÅ: Mikael Ali (38) var et beryktet gjengmedlem og torpedo i flere tiår. Han forteller at politiet den gangen var på gjengene hele tida. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Politiet er ikke tett nok på gjengene. Det er urovekkende

For ti år siden, da Mikael Ali (38) var et beryktet gjengmedlem, opplevde han situasjonen som annerledes.

Mikael Ali var et beryktet gjengmedlem og en kjent torpedo i Oslo i flere tiår.

- Den gangen hadde politiet og Eirik Jensen sitt gjengprosjekt, med mye penger. Politiet var tett på oss. De tok oss om vi gikk på rødt lys, og satt på andre siden av baren når vi var ute og drakk. De telefonavlyttet oss, kunne alle våre kallenavn, visste hvem vi var kjærester med og kjente familiene våre, sier Mikael Ali i dag, og fortsetter:

- De var overalt, og kontakten startet med et håndtrykk og avsluttet med et nytt. Det førte til at de oppløste Young Guns.

Urovekkende

I FENGSEL: Her er Mikael Ali på besøksrommet på Bastøy på 90-tallet, der han sonet en voldsdom. Foto: Privat
I FENGSEL: Her er Mikael Ali på besøksrommet på Bastøy på 90-tallet, der han sonet en voldsdom. Foto: Privat Vis mer

Mandag var politimesterne i Oslo og i Øst, samt Kripos i møte hos Riksadvokaten for å redegjøre for innsatsen mot gjengkriminaliteten i hovedstaden. Nok en gang skal gjengene i Oslo tas.

Eks-gjengmedlem Ali mener politiet må mye tettere på gjengmiljøene i Oslo.

- Politiledelsen sier de har kontroll og at de samarbeider på tvers. Jeg mener de må ha et eget gjengprosjekt lik det som fungerte for å ta oss. Jeg var nylig i kontakt med sentrale gjengfolk som sa at presset på politiet ikke er i nærheten av sånn det var mot oss. Det er urovekkende, sier Ali.

Han jobber nå for å hjelpe andre med å komme seg ut av gjengmiljøet, spesielt de unge.

- Politiet mistet ressurser når gjengene ble utradert. Nå er de ikke tett nok på, sier Ali.

I KOSOVO: Mikael Ali tjenestegjorde i første kontigent i Kosovo i 1999/2000. Foto: Privat
I KOSOVO: Mikael Ali tjenestegjorde i første kontigent i Kosovo i 1999/2000. Foto: Privat Vis mer

Vold og kriminalitet

Selv vokste han opp i Asker med norsk mor og pakistansk far. Som gutt opplevde han rasisme og mobbing på skolen og hadde et konfliktfylt hjem.

Han var urolig, sleit med å henge med på skolen og følte ikke at han passet inn. Ali begynte å henge med likesinnede som hadde problemer både på skolen og hjemme.

De begynte tidlig med kriminalitet, og som 15-åring stjal Mikael sin første bil.

- Jeg var oppe i toppsjiktet, ble narkoman og var vitne til og selv utførte ekstrem vold. Jeg innså at dette ikke var et brorskap. Jeg ble psykisk dårlig fordi jeg hadde vært så paranoid i så mange år. Det var en borgerkrig som foregikk, fortalte han til Dagbladet tidligere i år.

I 2009 orket ikke Ali mer. Hans beste venn ble skutt og drept. Selv ble han frifunnet for drap på en lederskikkelse i den konkurrerende B-gjengen i 2007.

Ikke karrierefremmende

- Nå jobber jeg for å hjelpe de unge. I dag blir 12-åringer rekruttert av gjenger. Ofte er faren fraværende og de unge har mange søsken. De har ikke eget rom og henger ute i belastende områder. Så kommer gjengene og lokker med penger, makt og fellesskap, sier Ali.

Ifølge Ali er han stadig i kontakt med politifolk som forteller at de ikke har kontroll over utviklingen i Oslos gjengmiljø.

- Ledelsen sier de har kontroll, mens politiet på gata er av en helt annen oppfatning. Samtidig sier de at det ikke er en kultur for å rope varsko. At det ikke er karrierefremmende å rope høyt om hva som faktisk skjer på gata, sier Ali.

Dagbladet har bedt Oslo-politiet om kommentar til saken i to dager, men uten å få svar.