TATT HÅND OM AV BARNEVERNET: Etter noen timer på politihuset i Drammen i går, ble ungdommene sluppet fri. Politiet frykter de vil få besøk av guttene igjen. Foto: Øistein Norum Monsen
TATT HÅND OM AV BARNEVERNET: Etter noen timer på politihuset i Drammen i går, ble ungdommene sluppet fri. Politiet frykter de vil få besøk av guttene igjen. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Politiet er maktesløse - her blir de unge kriminelle sluppet fri igjen

Politiet mener de unge guttene står bak flere hundre lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KRISTIANSAND/ DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): For å få slutt på en nattlig biljakt i vill fart på E18 gjennom Buskerud og Vestfold la politiet ut spikermatter ved avkjøringen til Horten natt til onsdag.

Den stjålne bilen kjørte til side like før spikermattene. Der satt en 14-åring bak rattet og tre 15-åringer som passasjerer. Bilen var stjålet ved Sørlandssenteret midt i handlerushet kvelden før, og dermed fikk politiet den samme leksa opp igjen.

Gruppen består av nærmere ti gutter. Bare de siste månedene anslår politiet at ungdommen fra Sørlandet står bak over 500 lovbrudd. Det er snakk væpnede ran, vold, butikktyverier, biltyverier og narkosaker.

Måtte hente igjen Natt til å går ble lista enda lenger. Fire av de kriminelle barnevernsklientene i Kristiansand var på ny tokt. På veien mot Drammen hadde guttene forsøkt å stjele en tippekasse i en Rema 1000-butikk i Larvik.

Onsdag formiddag: Den vanlige telefonen fra politiet til barnevernet i Agder-fylkene: - Kom og hent dem.

14-åringen får en ny sak på rullebladet: Det er han som har stjålet og kjørt bilen. Og to av 15-åringene får nye forelegg. De har innrømmet hasjrøyking.

Representanter fra Barne- ungdoms og familieetaten Sør Norge måtte ta den flere timer lange kjøreturen og hente guttene. For hver ungdom krevdes det to barnevernsarbeidere.

Etter en kort stund inne på politistasjonen kom de ut igjen med barnet via kjellerinngangen til politiet. De barnevernsansatte som hentet ungdommen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.  

- Det er jo trist Politibetjent Ole Bjørn Kleivane i forebyggende avdeling i Agder politidistrikt jobber med guttene.

- Vi ønsker at det skal gå bra med dem. Det er jo det som ligger i bunnen for jobben vår. Men jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, og det er jo litt trist. Det er frustrerende at det ikke finnes en trylleformel som kan få satt en stopper for denne rundgangen, sier Kleivane til Dagbladet.

Han vil ikke ha noen synspunkter på om guttene burde vært fengslet.

GJENGANGERE: 14-åringen og de tre 15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold natt til i går i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD.
GJENGANGERE: 14-åringen og de tre 15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold natt til i går i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD. Vis mer

- Det er trist at de virkemidlene vi rår over ikke virker. Alle over 15 år er ansvarlige for egne handlinger, men fram til 18 års alder er det praksis å forsøke andre virkemidler fengsel, sier Kleivane.

Over 500 saker Han peker på at tre av de mest aktive og yngste lovbryterne ble varetektsfengslet i sommer etter et bankran.

- For sju av guttene hadde vi registrert over 500 saker per 10. august. Det har vært mer siden, men vi har ikke talt opp. Det er nærmere ti av dem, og de kjenner hverandre selv om de ikke opptrer i flokk, sier politibetjenten.  

Advokat Ole Joachim Devold kjenner de ungdomskriminelle fra Kristiansand bedre enn mange. Han forsvarer en 15-åring som skal ha ranet Sparebank Pluss i Kristiansand i juli.

- Ikke fengsel - Fengsel er i alle fall ingen løsning. Det vil kun fungere som en oppbevaring. I stedet må det settes inn større ressurser i forebygging, dersom en vil oppnå noe, forteller Devold.

Gutten bor i dag på en barnevernsinstitusjon et sted i Norge. Det er langt fra noe fengsel. Advokaten understreker at han ønsker den aller beste løsningen for unge klienter.

- Jeg har stor sans for Kriminalomsorg i frihet. De gjør en glimrende jobb. Kanskje det kan være noe der, foreslår han.

PRØVER Å HJELPE: - Jobben vår er å prøve å hjelpe guttene bort fra kriminalitet. Men jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, sier politibetjent Ole Bjørn Kleivane. Foto: Per Flåthe
PRØVER Å HJELPE: - Jobben vår er å prøve å hjelpe guttene bort fra kriminalitet. Men jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, sier politibetjent Ole Bjørn Kleivane. Foto: Per Flåthe Vis mer