Demonstrasjonene i Minneapolis:

- Politiet er ute av kontroll

USA-eksperter mener opptøyene i USA slett ikke er overraskende. - George Floyd er ett av utallige ofre.

NB! STERKE BILDER: George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Nå har politiet selv frigitt en video av hendelsen - men også det skaper sterke reaksjoner. Reporter: Emilie Rydning. Video: Scanpix / Dagbladet TV / Minneapolis Park Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Politiet i USA er ute av kontroll. Vi må få en slutt på rasismekulturen, sier Deborah Kitchen-Døderlein til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis i amerikansk historie ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeisk språk ved Universitetet i Oslo.

Hendelsen i Minneapolis hvor en 46 år gammel afroamerikansk mann, George Floyd, døde etter å ha blitt arrestert av politiet, har skapt enorme demonstrasjoner.

Natt til fredag fortsatte urolighetene i byen for tredje natt på rad, og flere bedrifter, hus og biler er blitt totalødelagt i brannene demonstrantene har startet. Samtidig har demonstrasjonene bredd seg til byer som New York, Los Angeles, Denver, Phoenix og Memphis.

- Det som skjer er forferdelig, men langt fra overraskende, sier USA-ekspert Julia Leyda.

- Er blitt synligere

Kitchen-Døderlein ved UiO mener politivolden mot svarte amerikanere ikke nødvendigvis har blitt verre, men synligere.

Det av en enkel grunn: Mobiltelefoner.

- Det er vanskelig å si om det har blitt mer eller mindre rasisme og politivold mot svarte amerikanere, men på grunn av mobiltelefoner så kan man dokumentere hva som har skjedd og belyse problemet uten at politiet får en mulighet til å dekke over det. Å filme disse hendelsene og legge dem ut, er en måte å kjempe tilbake på. Man har jo også sett at politiet har forsøkt å arrestere dem som filmer, sier Kitchen-Døderlein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer