Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonene i Minneapolis:

- Politiet er ute av kontroll

USA-eksperter mener opptøyene i USA slett ikke er overraskende. - George Floyd er ett av utallige ofre.

NB! STERKE BILDER: George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet. Nå har politiet selv frigitt en video av hendelsen - men også det skaper sterke reaksjoner. Reporter: Emilie Rydning. Video: Scanpix / Dagbladet TV / Minneapolis Park Police Vis mer

- Politiet i USA er ute av kontroll. Vi må få en slutt på rasismekulturen, sier Deborah Kitchen-Døderlein til Dagbladet.

Hun er førsteamanuensis i amerikansk historie ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeisk språk ved Universitetet i Oslo.

Hendelsen i Minneapolis hvor en 46 år gammel afroamerikansk mann, George Floyd, døde etter å ha blitt arrestert av politiet, har skapt enorme demonstrasjoner.

Natt til fredag fortsatte urolighetene i byen for tredje natt på rad, og flere bedrifter, hus og biler er blitt totalødelagt i brannene demonstrantene har startet. Samtidig har demonstrasjonene bredd seg til byer som New York, Los Angeles, Denver, Phoenix og Memphis.

- Det som skjer er forferdelig, men langt fra overraskende, sier USA-ekspert Julia Leyda.

- Er blitt synligere

Kitchen-Døderlein ved UiO mener politivolden mot svarte amerikanere ikke nødvendigvis har blitt verre, men synligere.

Det av en enkel grunn: Mobiltelefoner.

- Det er vanskelig å si om det har blitt mer eller mindre rasisme og politivold mot svarte amerikanere, men på grunn av mobiltelefoner så kan man dokumentere hva som har skjedd og belyse problemet uten at politiet får en mulighet til å dekke over det. Å filme disse hendelsene og legge dem ut, er en måte å kjempe tilbake på. Man har jo også sett at politiet har forsøkt å arrestere dem som filmer, sier Kitchen-Døderlein.

Hun har selv amerikansk bakgrunn, og fra midten av 1980-tallet tilbrakte hun i en tiårsperiode mye tid i en svart kirke i Minnesota.

- Jeg som en hvit kvinne vet at jeg er beskyttet av politiet. Men mange politifolk mener at svarte mennesker er farlige. I tillegg tenker de at mange svarte ungdommer er gjengmedlemmer. Om man tror det, så vil man reagere mer voldelig. Dette er et resultat av både frykt og rasisme, forklarer Kitchen-Døderlein.

RASISME OVER GENERASJONER: Førsteamanuensis Deborah Kitchen-Døderlein sier USA aldri har hatt et oppgjør med slavetida. Foto: UiO
RASISME OVER GENERASJONER: Førsteamanuensis Deborah Kitchen-Døderlein sier USA aldri har hatt et oppgjør med slavetida. Foto: UiO Vis mer

Hun forklarer at rasismen i USA strekker seg tilbake til slavetida. Ifølge henne, er at av de største feiltrinnene at landet aldri har hatt et oppgjør med slaveriet.

- I Sør-Afrika hadde de sannhetskommisjonen som førte alt grumset fram i lyset. Det har vi ikke hatt i USA, og jeg tror det er en stor del av problemet. Vi har aldri blitt ferdig med det, noe som har gjort at rasisme har kunnet slå rot.

Én av mange

- Det som skjer er forferdelig, men langt fra overraskende, sier USA-ekspert Julia Leyda, førsteamanuensis ved NTNU, og som i flere år jobbet med temaer knyttet til kjønn, rasisme og populærkultur i USA.

«Alle svarte foreldre vet at de må ha en prat med barna sine om politiet. De er nødt til å lære dem at alt de gjør kan bli tolket som fiendtlig og truende.» Deborah Kitchen-Døderlein, USA-ekspert ved UiO

Når det kommer til politivolden som er avdekket rundt George Floyds dødsfall og de påfølgende demonstrasjonene som pågår, understreker Leyda at hun, som hvit amerikaner, i utgangspunktet ikke synes dette er en situasjon hun burde uttale seg om.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

Dette fordi hun bare kan se problematikken utenfra, og aldri vil kjenne dette på kroppen personlig.

Likevel forsøker hun å forklare situasjonen med å si at George Floyds dødsfall bare er ett av utallige tilfeller som nå fungerer som «dråpen som fikk begeret til å renne over» for den afroamerikanske befolkningen og deres støttespillere.

- Den nådeløse akkumuleringa av dødsfall og vold er nå fokusert rundt George Floyd, men bare de siste månedene har vi sett raseri som følge av den urettferdige behandlingen av Ahmaud Arbery i Georgia og Breonna Taylor i Kentucky, blant mange flere, forklarer Leyda til Dagbladet.

Hun får støtte av Kitchen-Døderlein.

- George Floyd har allerede blitt et symbol - blant mange andre. Men nå det er sagt så er ikke han den eneste svarte mannen i Minneapolis som har blitt drept av politiet. Svarte menn og kvinner i USA risikerer å bli drept uansett hva de gjør. Det er hard måte å leve på.

Hun mener at det er en lang vei å gå før man får bukt med ukulturen, men peker på en positiv ting som har kommet ut fra drapet på George Floyd.

- Det kommer ikke til å bli bedre med bare én hendelse. Det eneste som er positivt med dette er at alle fire politimennene som var involvert har blitt sparket. Tidligere har hendelsene blitt dekket over, eller så har politiet fått permisjon med lønn mens etterforskningen har pågått. Det at de har blitt sparket er et positivt tegn, men neste steg må bli at de blir arrestert for hendelsen. Den største utfordringen er å få en jury til å gjøre dette.

SKAPER SINNE: Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av denne hendelsen. Video: NTB Scanpix / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
«Svarte menn og kvinner i USA risikerer å bli drept uansett hva de gjør. Det er hard måte å leve på.» Deborah Kitchen-Døderlein, USA-ekspert ved UiO
INGEN ANNEN MÅTE: Julia Leyda sier at opptøyene kommer av at demonstrantene ikke har noen annen måte å uttrykke seg på. Foto: C.E Shore
INGEN ANNEN MÅTE: Julia Leyda sier at opptøyene kommer av at demonstrantene ikke har noen annen måte å uttrykke seg på. Foto: C.E Shore Vis mer

Julia Leyda understreker også at politivold og drap på afroamerikanere som følge av politiets handlinger, langt fra alltid ender opp med demonstrasjoner og opptøyer som vi nå er vitne til i USA.

- Det er gjerne ikke før en rettferdig behandling av hendelsen blir fratatt folk, at gatene fylles av dem som ikke har noen annen måte å uttrykke sin sorg, smerte og sitt sinne på.

- Har gjort rasisme akseptabelt

Etter at demonstrasjonene nå har eskalert, har også Donald Trump flere ganger uttalt seg om situasjonen i Minneapolis.

- En veldig, veldig trist hendelse, sa USAs president først om politivolden og dødsfallet i Minneapolis.

Når det kommer til utviklingen demonstrasjonene har tatt, har Trump endret tone.

- Disse pøblene er respektløse overfor George Floyds minne, og det kan jeg ikke la skje, tvitret blant annet Trump og fortsatte:

- Blir det noen vanskeligheter så kommer vi til å overta kontrollen, men, når plyndringen starter, starter skytinga.

Kitchen-Døderlein mener at nettopp president Donald Trump har mye av skylden for den åpne rasismen i USA.

- Trump er en rasist og han har gjort rasisme akseptabelt. Jeg sier ikke at det er han som har gjort USA rasistisk, men han har definitivt skapt en plattform for åpen rasisme.

Hun mener politiet i USA har opparbeidet seg et rykte som voldelig. Måten politiet oppfører seg, spesielt overfor svarte amerikanere, er voldelig og skremmende, og dette mener hun har blitt verre over åra, spesielt i de nordligste statene.

- Alle svarte foreldre vet at de må ha en prat med barna sine om politiet. De er nødt til å lære dem at alt de gjør kan bli tolket som fiendtlig og truende.

ARRESTERT: CNN-korrespondent Omar Jimenez ble fredag arrestert mens han hadde en livesending fra stedet der protestene i Minneapolis pågår. Video: CNN Vis mer

- Tar afroamerikanere for gitt

Rivalen i det forestående presidentvalget, Joe Biden, har også uttalt seg om politivolden i Minneapolis.

- Dette er en del av en inngrodd, systematisk syklus av urettferdighet som fortsatt eksisterer i dette landet, sa mannen som setter sin lit til at afroamerikanske velgere skal gi ham seieren i presidentvalget.

Men Leyda understreker at heller ikke Joe Biden har bare gode skussmål når det kommer til den afroamerikanske befolkningen.

Som eksempel drar hun fram at Joe Biden var leder for senatets juridiske komité da deres beslutninger gjorde at afroamerikanske Anita Hill i 1991 ikke ble trodd om hennes anklager om seksuell trakassering av sin sjef, høyesterettsdommeren Clarence Thomas.

Han støttet også velferdsreform-lovgivningen som minsket sosialstøtte for de fattige og som Leyda mener i stor grad demoniserte afroamerikanere som trenger hjelp fra det offentlige.

I en uttalelse mot slutten av et intervju i programmet «Breakfast Club», som har mange svarte lyttere i USA, kom Biden også nylig med en kontroversiell uttalelse som vakte sterke reaksjoner blant afroamerikanere.

- Det virker på meg som det demokratiske partiet, selv om det er langt bedre på dette enn det republikanske partiet, har tatt støtten fra afroamerikanere for gitt og bare er villig til å gjøre et absolutt minimum for å beholde deres stemmer. Det vil bli en stor utfordring å motivere afroamerikanere i det kommende valget, sier Leyda.

- LEI AV DENNE DRITTEN: : Også utenfor politistasjonen i Minneapolis naboby St. Louis, samlet demonstranter seg torsdag kveld. Foto: AFP.
- LEI AV DENNE DRITTEN: : Også utenfor politistasjonen i Minneapolis naboby St. Louis, samlet demonstranter seg torsdag kveld. Foto: AFP. Vis mer

- Mediene også ansvarlig

Leyda mener at amerikanske medier også har en del av skylda for situasjonen i USA.

- Media har alltid hatt en rolle i å gjenfortelle rasistiske måter å se verden på, selv om de også ofte belyser og utfordrer den.

Da orkanen Katrina forårsaket store oversvømmelser i hennes egen hjemby, New Orleans, drar Leyda fram som et eksempel at mediene i stor grad demoniserte afroamerikanere ved å omtale at de «plyndret» stengte dagligvarebutikker etter oversvømmelsen av byen i 2005.

Hvite som gjorde det samme, ble på sin side «roset» for sin evne til å finne løsninger for å få tak i nødproviant. Denne forskjellen har også blitt omtalt av medier som New York Times.

- Samtidig har mediene kommet med rapporter om at politiet i New York oftere har stoppet afroamerikanere enn andre grupper i samfunnet for ikke å ha hatt på seg munnbind, noe som har vært lovpålagt under coronautbruddet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!