Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet etter mareritthelg på Geilo: 
- Helga har vært helt uten sidestykke, ingen hemninger, ingen grenser, helt ekstremt

Bergensungdom knuste vinduer i fem hytter, totalskadet en hytte, og fikk politiet til å rykke ut seks ganger i helga. 

ENDEVENDTE HYTTER: Noen av ungdommene hadde på forhånd ordnet seg overnatting på private hytter, mens andre hadde leid større hytter på Bardøla og i Geilolia. Tolv hytter som tilhører Bardøla høyfjellshotell var leid ut til den kommende russen. Nå står fem av hyttene igjen med knuste vinduer. En av hyttene er totalskadd. Foto: Politiet
ENDEVENDTE HYTTER: Noen av ungdommene hadde på forhånd ordnet seg overnatting på private hytter, mens andre hadde leid større hytter på Bardøla og i Geilolia. Tolv hytter som tilhører Bardøla høyfjellshotell var leid ut til den kommende russen. Nå står fem av hyttene igjen med knuste vinduer. En av hyttene er totalskadd. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga gikk det hardt for seg på Geilo, da hundrevis av bergensungdom ankom det som har blitt en årlig begivenhet for skoleungdom i Bergen.

De siste årene har flere hundre bergensungdommer reist til Geilo når det har vært planleggingsdag på skolen. Fredag var det fri fra skolen og mange dro østover.

SMADRET DØR: Flere hytter fikk store skader etter storinnrykket av bergensungdom. - Det er klart at det er noen få som ødelegger for mange. Men det er helt uakseptabel oppførsel, helt ekstremt, sier politioverbetjent Jan Koldal. Foto: Politiet
SMADRET DØR: Flere hytter fikk store skader etter storinnrykket av bergensungdom. - Det er klart at det er noen få som ødelegger for mange. Men det er helt uakseptabel oppførsel, helt ekstremt, sier politioverbetjent Jan Koldal. Foto: Politiet Vis mer

Noen av ungdommene hadde på forhånd ordnet seg overnatting på private hytter, mens andre hadde leid større hytter på Bardøla og i Geilolia. Tolv hytter som tilhører Bardøla høyfjellshotell var leid ut til den kommende russen, skriver BA. Nå står fem av hyttene igjen med knuste vinduer. En av hyttene er totalskadd.

- Denne helga har vært helt uten sidestykke, ingen hemninger, ingen grenser, helt ekstremt i forhold til andre helger. Det er et fåtall som lager bråket, men likevel, dette var ille, sier politioverbetjent i Hol kommune Jan Koldal oppgitt.

- Helt ekstremt

Allerede torsdag begynte bråket, som hyttenaboer på over en halv kilometers avstand kunne høre, ifølge politioverbetjenten.

- Dette her har jo vært en tradisjon for en gjeng med ungdommer fra Bergen. I år har de hovedsaklig hatt tilhold på Bardøla. Før de kom torsdag, fikk vi advarsler fra bekymra foreldre og fra forebyggende avdeling ved politiet i Bergen, sier Koldal til Dagbladet.

BARDØLA: Seks av hyttene til Bardøla høyfjellshotell fikk hard medfart i helgen, etter at mange ungdommer møttes på Geilo. Foto: NTB/Scanpix
BARDØLA: Seks av hyttene til Bardøla høyfjellshotell fikk hard medfart i helgen, etter at mange ungdommer møttes på Geilo. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Han forteller at politiet har hatt seks rene utrykninger til ungdommer på partytur, og politiet mottok nødanrop om slåssing og skadeverk. Det er også mistanke om tilfeller av narkotikabruk. I tillegg ble noen i området tatt for fyllekjøring.

Lørdag måtte politiet avslutte flere fester, og til slutt var de nødt til å tilkalle forsterkninger fra Hønefoss.

- Uakseptabel oppførsel

Ungdommene har blant annet ødelagt en hytte på Bardøla høyfjellshotell, og knust vinduer i til sammen fem hytter. Bardøla har anmeldt saken, og i dag har politiet vært i dialog med hotellet.

KNUSTE RUTER: De siste årene har flere hundre bergensungdommer reist til Geilo når det har vært planleggingsdag på skolen. Fredag var det fri fra skolen og mange dro østover. Det resulterte i flere knuste ruter. Foto: Politiet
KNUSTE RUTER: De siste årene har flere hundre bergensungdommer reist til Geilo når det har vært planleggingsdag på skolen. Fredag var det fri fra skolen og mange dro østover. Det resulterte i flere knuste ruter. Foto: Politiet Vis mer

- Det er klart at det er noen få som ødelegger for mange. Men det er helt uakseptabel oppførsel, helt ekstremt. Vi har brukt mye ressurser på å holde det i sjakk, i det hele tatt, sier politioverbetjenten, som har mange års erfaring med å håndtere afterski-fyll i Hemsedal.

Koldal vet ikke hva de skal gjøre med «arrangementet» til neste år.

- Vi opplever ikke denne problematikken ellers i året, men det jeg kan si, er at vi nå går i dialog med både hotellnæringen og politiet i Bergen, sier han.

Sjokkerte togansatte

I tillegg til ødelagte hytter kan de ansatte på NSB sitt Bergenstog fortelle om krevende oppførsel.

URINERTE PÅ 1222 METER: Her på Finse skal flere ungdommer ha gått ut av toget for å urinere. Foto: Hemis/NTB Scanpix
URINERTE PÅ 1222 METER: Her på Finse skal flere ungdommer ha gått ut av toget for å urinere. Foto: Hemis/NTB Scanpix Vis mer

Pressetalsmann i NSB Åge Christoffer-Lundeby, sier til Bergensavisen at mange av ungdommene nektet å rette seg etter beskjeder fra personalet.

- De spilte høy musikk, var høyrøstede og bråkete. De har ødelagt en toalettdør, urinert utenfor toalettskåla, gått ut på Finse stasjon og urinert, kastet opp og kastet rundt poser med oppkast, sier han til avisen, og legger til at det hele skal ha vært ganske fortvilende for andre passasjerer.

- Ødelegger for alle

Russepresident i Bergen Anna Nøstbakken, forklarer overfor Dagbladet at Geilo-helgen ikke er et offisielt russearrangement, men at flere busser og enkeltpersoner bestemmer seg for å dra til Geilo sammen samme helg.

Nøstbakken, som ikke selv var på Geilo i helga, sier at bråket heller ikke bare var forårsaket av russ, og ikke bare av ungdommer fra Vestlandet, men også ungdommer fra andre steder. Likevel syns hun denne type hendelser er dumt for alle.

- Ødelegger dette ryktet til Bergensrussen allerede før russefeiringen er igang?

- Det er noen få som ødelegger for alle. De aller fleste er snille og greie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling