Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet etter vill ungdomsfyll på Manglerud: - Foreldre må ta den gode samtalen

Ber de voksne ta tak i fester som tar av.

 ADVARER MOT UKONTROLLERT UNGDOMSFYLL:   I helga måtte politiet i Oslo bruke mye ressurser på å avbryte fester med mindreårige deltakere. -  Det er viktig at foreldre tar den gode samtalen med ungdommene når de skal ha fest, sier Dag Harald Drevsjø. Illustrasjonsbilde.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
ADVARER MOT UKONTROLLERT UNGDOMSFYLL: I helga måtte politiet i Oslo bruke mye ressurser på å avbryte fester med mindreårige deltakere. - Det er viktig at foreldre tar den gode samtalen med ungdommene når de skal ha fest, sier Dag Harald Drevsjø. Illustrasjonsbilde. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga måtte politiet i Oslo bruke mye ressurser på å avbryte fester med mindreårige deltakere.

Tre av festene befant seg innenfor området til Manglerud politistasjon.

De gikk mandag ut på sosiale medier med en oppfordring til foreldre på sine Facebook-sider.

- Tre ungdommer på 15 år kjørt med ambulanse til legevakten på grunn av for høyt inntak av sprit, denne kjøpt av sprittaxi. Samtlige funnet bortimot bevisstløse ute i det kalde været, dette kan gå riktig så galt, står det i meldingen som avsluttes med en oppfordring om å ta vare på hverandre i vinterværet.

En helg utenom det normale Politioverbetjent Dag Harald Drevsjø ved Forebyggende ved Manglerud politistasjon forteller at de la ut meldingen på grunn av en helg som var utenom det normale i området.

Drevsjø sier at det var snakk om fester som eskalerte etter at ubudne gjester dukket opp. På et av stedene var det, ifølge meldingen lagt ut på Facebook, 30 ubudne gjester på en fest med mellom 15 til 18 år gamle gjester.

- Vi fikk først inn en melding fredag om slagsmål. Da vi kom til stedet viste det seg å være snakk om en fest med store mengder mindreårige, der noen nektet å forlate festen før vi kom til stedet, sier Drevsjø til Dagbladet.

- Voksne må ta ansvar Politiet påtraff også flere fulle ungdommer ute på gata, deriblant de tre femtenåringene som ble nevnt i meldingen de la ut mandag.

Disse ble det meldt om av forbipasserende, og politioverbetjent Drevsjø understreker viktigheten av at voksne tar ansvar i slike situasjoner.

- Det er viktig at foreldre tar den gode samtalen med ungdommene når de skal ha fest. Det kommer ofte ubudne gjester og når disse ikke vil gå, så er det viktig at ungdommene vet at de skal kontakte oss. Vanligvis er de flinke til nettopp det, sier politioverbetjenten.

Drevsjø legger også vekt på at det er lurt for foreldre å si ifra til naboer eller venner om barna deres skal ha hjemmefest.

- På den måten kan de holde et øye med det som skjer. Vi ønsker ikke å ødelegge moroa for de unge, men når det går over styr og når det er snakk om mindreårige tar vi det alvorlig. Unge mennesker har ikke like god kontroll når det gjelder alkohol som eldre, sier Dag Harald Drevsjø til Dagbladet.

- Ha avtaler klare Professor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo mener også at foreldre bør ha en avtale med en voksenperson når de reiser fra tenåringen i helgene.

- Dette kan være en nabo eller en eldre søsken. Det er viktig å ha en avtale om hva som skal gjøres, og i tilfellene som politiet snakker om her, så er det å ringe politiet, sier pedagogikkprofessoren til Dagbladet.

Ulvund, som blant annet har skrevet boka «Forstå tenåringen din», legger vekt på at viktigheten av å ha et realistisk forhold til ungdommens alkoholforbruk.

Viktig å vise forståelse Ulvund viser til at gjennomsnittsnordmannen begynner å drikke når han eller hun er mellom 14 og 15 år gammel. Han mener at feilen mange foreldre gjør, er at de starter med alt det negative når de skal snakke alkohol med barna.

Etter hans erfaringer er det mye bedre å starte med å vise forståelse for at ungdommen har lyst til å drikke alkohol.

- På denne måten stenger ikke tenåringen deg ute med en gang, sier professoren.

Han mener likevel at det er viktig å ikke si at det er greit at barnet drikker alkohol, for eksempel ved å selv kjøpe alkohol til tenåringen. Da er risikoen stor for at barnet drikker mer enn det ellers ville ha gjort, ifølge Ulvund.

- Du får ikke hindret tenåringen i å få tak i alkohol, men foreldre gjør lurt i å være tydelig på at alkohol ikke er for folk under 18. Jeg er ikke for å hindre dem i å dra ut. Det er ofte stigmatiserende og kan føre til at barnet blir stengt utenfor.

Han legger til at det også er lurt å avtale henting.

- Det er mange som synes at det er flaut, men stedet trenger ikke å være rett utenfor der festen er. Det er heller ikke lurt å bli sint den første gangen en ungdom kommer hjem full. Ta heller en rolig samtale dagen etter. Hvis man blir sint, så er risikoen stor for at ungdommen ikke kommer hjem neste gang han eller hun er ute, men heller overnatter et annet sted, sier Stein Erik Ulvund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media