Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep:

Politiet etterforsker 120 overgrepssaker i Tysfjord 

Har tatt ut siktelse i 11 saker. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sakene omhandler svært alvorlige straffesaker. Det dreier seg om voldtekt og andre former for seksuell omgang samt andre seksuelle krenkelser, sier politiadvokat Øyvind Rengård i Nordland politidistrikt.

Tysfjord kommune ligger i Nordland fylke.
Tysfjord kommune ligger i Nordland fylke. Vis mer

Sakene er knyttet blant annet til det læstadianske trossamfunnet i kommunen. Det er i tillegg til sedelighetssakene også registrert tre trusselsaker og én sak knyttet til avvergelsesplikten.

Det aller fleste av barna som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i nordlandskommunen, er jenter som var mellom 7 og 16 år gamle da overgrepene skjedde, opplyser han i en oppdatering torsdag morgen.

Siden VG i fjor sommer avslørte hvordan elleve kvinner og menn gjennom flere tiår var blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen, har Tysfjord-komplekset vokst voldsomt. I dag omfatter det over 120 saker som omhandler seksuelle overgrep, flesteparten av dem begått i kommunen, ifølge politiet.

Noen av overgrepene har skjedd andre steder, men av gjerningspersoner som er hjemmehørende i Tysfjord.

Barn mellom 7 og 16 år

Så langt er det registrert mer enn 70 fornærmede. Politiet er stort sett ferdig med å avhøre dem. De fornærmede har fått oppnevnt bistandsadvokat, med unntak av noen få saker som nylig er opprettet.

En del av vitnene som er avhørt er barn som er så unge at politiet har måttet gjennomføre såkalte tilrettelagte avhør, som stort sett brukes når det er snakk om barn, ungdom og spesielt sårbare personer.

Politiet har mer enn 80 mistenkte – og har så langt tatt ut siktelse i elleve saker, alle mot samme person. Denne saken ligger nå til påtaleavgjørelse hos statsadvokaten i Nordland og vil trolig komme for retten i oktober i år.

Sakene omfatter voldtekt av barn og voksne, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuelle overgrep som er begått ved utnytting av stilling eller tillitsforhold. Politiet mistenker dessuten at det fortsatt er flere nyere saker som etterforskerne så langt ikke kjenner til, og ber personer som har informasjon om seg selv eller andre kontakte med politiet.

Venter flere siktelser

- Det er gjennomført avhør av flere mistenkte. Avhør av mistenkte pågår ennå og er et arbeid som vil fortsette, sier Rengård.

- Det antas at det fram mot høsten vil bli tatt ut siktelser og tiltaler i flere saker, uten at vi på dette stadiet kan si noe mer konkret om antall saker, sier politiadvokaten.

Han understreker at selv om en god del av forholdene strekker seg så langt tilbake i tid – mellom 20 og 40 år – at de er foreldet, så har informasjon om disse sakene vært et svært viktig bidrag i politiet sitt arbeidet med Tysfjord-komplekset.