Politiet etterforsker funn av bensinkanne etter asylbrann

Beslag fra brannruinene i Hemsedal.

FJERNET: Denne bensinkannen er nå fjernet fra branntomta og er en del av politiets etterforsking. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FJERNET: Denne bensinkannen er nå fjernet fra branntomta og er en del av politiets etterforsking. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag begynte det å brenne i Hemsedal statlige asylmottak på Tuv. 162 personer ble evakuert fra brannen, men ingen ble skadet. Så fort brannruinene ble kalde nok torsdag, startet politiet tekniske undersøkelser på brannstedet.

På dagtid onsdag lå ei jerrykanne i ruinene - tilsynelatende utenfor bygningsmassen.

Nå er den beslaglagt av politiet. Det bekrefter lensmann Inger Lill Lanes ved Gol og Hemsedal lensmannskontor.

- Den er en av de tingene som vi nå undersøker som en del av etterforskningen, sier hun til Dagbladet.

Ingen konkret mistanke Hun presiserer at politiet ikke har noen spesiell mistanke om at brannen er påtent, men sier de etterforsker bredt i lys av asylbrannene i Sverige.

OPPDAGET Politiet oppdaget bensinkannen rett i etterkant av brannen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPPDAGET Politiet oppdaget bensinkannen rett i etterkant av brannen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det kan helt fint være naturlige forklaringer til at den lå der, sier Lanes, og viser til at delen av mottaket som brant, også har vært brukt til lagerrom.

Det sa også mottaksleder Gry Herland da Dagbladet spurte henne om bensinkannen onsdag.

- Det har stått alt fra snøfresere til gressklippere inne på lagerrommet, så det er absolutt ikke utenkelig at det kan ha stått en bensinkanne der også, sa hun da.

Avhøres på nytt Lanes vil ikke kommentere om det er beslaglagt andre gjenstander i forbindelse med etterforskningen - og sier politiet fortsatt jobber med å hente inn informasjon i saken.

Kriminalteknikerne fra Nordre Buskerud politidistrikt startet ikke de tekniske undersøkelsene før i ettermiddag, og har ikke rukket å gjøre konkrete undersøkelser ennå.

- Vi er her utelukkende for å danne oss et oversiktsbilde, og er i dialog med Kripos om hvorvidt de skal kobles inn eller ikke, forklarte kriminaltekniker Lars Enerhaug da Dagbladet var på brannstedet i ettermiddag.

De taktiske undersøkelsene - med avhør av interessante personer - startet allerede i går, og har fortsatt utover dagen i dag.

- Vi skal nå gjøre nye avhør av enkeltpersoner som vi ønsker å spørre opp om forskjellige ting, sier Lanes til Dagbladet.

Drevet i seks år Det var cirka klokken halv to natt til onsdag at politiet først fikk melding om brannen på Hemsedal statlige asylmottak på Tun i Hemsedal.

Det er bare kjøkken- og administrasjonsdelen av mottaket som er ødelagt av brannen. Fløya hvor asylsøkerne bor, står helt uskadd - mye på grunn av godt arbeid fra brannvesenet og en skillevegg som har stanset flammene fra å spre seg.

LENSMANN Lensmann Inger Lill Lanes sier det er for tidlig å si om bensinkanna er av betydning.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LENSMANN Lensmann Inger Lill Lanes sier det er for tidlig å si om bensinkanna er av betydning. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Mottaket som brant, har vært i drift i seks år, og drives av VAM AS. I tillegg har kommunen fått tre nye mottak i forbindelse med flyktningkrisa i høst. Det har gjort at den lille fjellkommunen med omtrent 2400 fastboende nå har cirka 600 asylsøkere bosatt i kommunen. 

ETTERFORSKER: Administrasjonsbygget på Hemsedal statlige asylmottak brant ned til grunnen og politiet gjør nå undersøkelser på branntomta. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Administrasjonsbygget på Hemsedal statlige asylmottak brant ned til grunnen og politiet gjør nå undersøkelser på branntomta. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer