Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet etterforsker hiv-smitte på Oppdal

TRONDHEIM (NTB): Politiet har satt i gang etterforskning etter at en mann fra Oppdal i Sør-Trøndelag er anmeldt for mulig spredning av hiv- smitte. Ingen er foreløpig siktet i saken, opplyser politifullmektig Evy Bidtnes ved Uttrøndelag politidistrikt til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet gir foreløpig svært få opplysninger om etterforskningen. Evy Bidtnes kan ikke bekrefte opplysninger i VG tirsdag om at en ung kvinne har fått påvist hiv-smitte som settes i forbindelse med denne saken.

Hun bekrefter at anmeldelsen er levert av en kvinne som har vært samboer med mannen. Hun sier også at politiets etterforskning retter seg mot en person, på grunnlag av straffelovens paragraf 155.

Denne lovparagrafen gjelder «allmennfarlig smittsom sykdom», det vil si også mange andre sykdommer enn hiv og aids. Straffebestemmelsen rammer personer som «forsettlig eller uaktsomt overfører smitte eller utsetter en annen for å bli smittet». Strafferammen er inntil tre års fengsel.

Smitteoppsporing

Parallelt med politiets arbeid er Kommunelegen i Oppdal i gang med smitteoppsporing for å kartlegge omfanget av mulig hiv-smitte fra mannen som nå er under etterforskning. Dette arbeidet ledes av Ole Kristen Karlsrud, som er kommunelege 1 i Oppdal.

Ole Kristen Karlsrud opplyser til NTB at flere personer har latt seg hiv- teste etter at anmeldelsen mot den hiv-smittede mannen ble kjent. Han kan ikke bekrefte eller avkrefte opplysninger om resultatene av disse hiv-testene.

Karlsrud opplyser at det vil bli sendt ut brev til en del andre personer, med oppfordring om at de lar seg teste. Ellers oppfordrer han alle som føler uro på grunn av saken, om å ta kontakt med helsetjenesten for å få informasjon.

- Arbeidet med smitteoppsporing er i en tidlig fase, og vi har ennå ikke oversikt over det mulige smitteomfang, sier Karlsrud.

Uvanlig

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa sier til NTB at han mener det er uvanlig at hiv-positive har ubeskyttet sex med andre. Han tar det forbehold at han ikke vet om dette har skjedd i denne saken, utover det som er kommet fram i pressen. Det er også uvanlig at tilfeller av hiv-smitte - eller mulig hiv- smitte - blir anmeldt til politiet.

- Det vanlige er at hiv-smittede gjør alt de kan for å hindre at andre blir smittet, sier Aavitsland.

Kjent tilfelle

Preben Aavitsland opplyser at hiv-tilfellet som er utgangspunkt for denne saken, ble meldt til Folkehelsa for flere år siden, og er registrert i meldingssystemet for smittsomme sykdommer.

Tilfeller av hiv-smitte meldes til Folkehelsa fra den legen som stiller diagnosen. Folkehelsa får opplysninger om personens alder og kjønn, men ikke navn. Opplysningene brukes som grunnlag for statistikk, men ikke som grunnlag for forebyggende arbeid i det enkelte tilfelle. Å hindre smitte er en oppgave for den lokale helsetjenesten, i samarbeid med pasienten selv.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!