Tamrein-mysteriet:

Politiet etterforsker massedød hos tamrein

Analyser tyder på at over 100 tamrein døde av kobberforgiftning på øya Herøy i Nordland tidligere i år. Politiet jobber nå med flere hypoteser - blant annet at noen bevisst har ønsket å skade reinen.

FORGIFTNING: Veterinærinstituttet har gjennom sine analyser konkludert med at årsaken til at over hundre rein døde og ble syke på Herøy i vår, sannsynligvis skyldes kobberforgiftning. Foto: Odd Arne Sandøy
FORGIFTNING: Veterinærinstituttet har gjennom sine analyser konkludert med at årsaken til at over hundre rein døde og ble syke på Herøy i vår, sannsynligvis skyldes kobberforgiftning. Foto: Odd Arne Sandøy Vis mer
Publisert

- Jeg har hytte på Herøy, og var der i påska, og plutselig var det massevis av døde rein overalt.

Det sier Odd Arne Sandøy til Dagbladet, om synet som møtte ham da han gikk ut på balkongen på hytta si, på øya som ligger rett sør for Sandnessjøen i Nordland, i slutten av mars i år.

I likhet med mange andre har han siden da lurt på hvorfor reinsdyra ble så syke og døde. Forrige uke ble det kjent at Veterinærinstituttet, via sine analyser, har konkludert med at dødsårsaken sannsynligvis er kobberforgiftning.

Men saken er likevel på ingen måte oppklart.

Politiet etterforsker saken, og jobber utfra flere hypoteser om hva som forårsaket massedøden.

- En hypotese er at noen har gjort dette bevisst, at det er en straffbar handling der motivet har vært å skade rein, sier etterforsker for dyrevelferdskriminalitet, Stine Marie Brox Gundersen til Dagbladet.

SYKE: - Jeg merket at dyrene var syke da de hadde vanskelig for å bevege seg, og føttene sto i unaturlige posisjoner, forteller hytteeier Odd Arne Sandøy om reinsdyra han så utenfor hytta si den 31. mars i år. Foto: Odd Arne Sandøy
SYKE: - Jeg merket at dyrene var syke da de hadde vanskelig for å bevege seg, og føttene sto i unaturlige posisjoner, forteller hytteeier Odd Arne Sandøy om reinsdyra han så utenfor hytta si den 31. mars i år. Foto: Odd Arne Sandøy Vis mer

Mulige årsaker

Andre hypoteser er at det kan være snakk om en form for forurensning, forteller hun videre - eller at et uhell eller en ulykke har ført til at reinen har fått i seg det giftige stoffet.

- Det kan være andre årsaker også, det kan være noe ingen kan klandres for. Stoffet kan ha kommet i jord eller i vann på forskjellige måter både nylig eller tilbake i tid, sier Brox Gundersen.

- Det er litt av et mysterium dette?

- Ja, og det er en utfordring at det kan være så mange ulike mulige årsaker eller kilder, svarer etterforskeren.

ETTERFORSKER SAKEN: Stine Marie Brox Gundersen er etterforsker for dyrevelferdskriminalitet. Foto: Politiet
ETTERFORSKER SAKEN: Stine Marie Brox Gundersen er etterforsker for dyrevelferdskriminalitet. Foto: Politiet Vis mer

Ønsker tips

Brox Gundersen sier at politiet er takknemlige for tips de har fått, men at de også fortsatt ønsker at folk som kan ha informasjon om saken tar kontakt.

- Om det har skjedd noe straffbart er det viktig for politiet å komme til bunns i det, men det viktigste er at vi finner kilden til det som påførte reinsdyra disse skadene for å kunne forebygge at det skjer igjen, sier etterforskeren.

- Vi oppfordrer publikum til å komme med tips om en mulig kilde, tilføyer hun.

Hun ber de som kan ha nyttig informasjon om å ta kontakt med politiet på tlf 02800, eller her.

- Aborterte

Det var den 29. mars at reineieren varslet Statsforvalteren og Reinhelsetjenesten om sykdomsutbruddet på Herøy, og i april besøkte Reinhelsetjenesten flokken to ganger for å jobbe med omfattende utbruddsoppklaring.

Flokken besto av cirka 400 dyr ved dette tidspunktet.

- Siden da har totalt cirka 100 åringer (ett år gamle dyr) og voksne dyr dødd eller blitt avlivet som følge av sykdommen, forteller seniorforsker og veterinær Rebecca Davidson ved Veterinærinstituttet i Tromsø til Dagbladet.

I tillegg til tap av disse dyrene har mesteparten av simlene i flokken kastet kalvene sine.

- Det var en alvorlig situasjon med både akutte dødsfall, alvorlig syke og svekkede dyr, samt aborter, sier Davidson.

OBDUSERT: - Reinhelsetjenesten har utført flere obduksjoner, og har også tatt prøver av syke dyr, opplyser seniorforsker Davidson ved Veterinærinstituttet. Foto: Odd Arne Sandøy
OBDUSERT: - Reinhelsetjenesten har utført flere obduksjoner, og har også tatt prøver av syke dyr, opplyser seniorforsker Davidson ved Veterinærinstituttet. Foto: Odd Arne Sandøy Vis mer

Følges opp

Seniorforsker Davidson forteller at Reinhelsetjenesten og Veterinærinstituttet tidlig mistenkte at en forgiftning lå bak funnene hos reinen på Herøy.

- Reinhelsetjenesten har utført flere obduksjoner og har også tatt prøver av syke dyr, og prøvene er blitt analysert for en rekke biologiske agens og kjemikaler, sier hun og forsetter:

- Blod-, lever- og nyreprøver ble undersøkt for tungmetaller, blant annet bly og kobber. Det ble ikke påvist påfallende unormale nivåer av noen stoffer med unntak av kobber.

- Etter hvert har kobber pekt seg ut som mest sannsynlig da funnene fra obduksjon og blodprøver har vært forenelig med kobberforgiftning, sier Davidson.

I likhet med politiet understreker hun at kilden til forgiftningen ikke er kjent.

- Kobberforgiftning er ikke beskrevet tidligere hos rein, men er kjent fra andre drøvtyggere, mest fra sau, sier Davidson, som legger til at de ikke har oversikt over hvilke eventuelle seinskader som kan forekomme hos rein, men at den aktuelle flokken skal følges opp utover høsten.

ALVORLIG: Etterforsker Brox Gundersen understreker at politiet ser alvorlig på saken. - Dyrevelferdsmessig er dette en alvorlig sak, der det er viktig å finne kilden for å forebygge at det kan skje igjen, sier hun. Foto: Odd Arne Sandøy
ALVORLIG: Etterforsker Brox Gundersen understreker at politiet ser alvorlig på saken. - Dyrevelferdsmessig er dette en alvorlig sak, der det er viktig å finne kilden for å forebygge at det kan skje igjen, sier hun. Foto: Odd Arne Sandøy Vis mer

- Skal være trygt

Etterforsker Brox Gundersen forteller at de har gjennomført vitneavhør og en rekke andre undersøkelser i saken.

- Vi har snakket med mange folk, og mottatt en del tips, sier hun, og legger til at det også har kommet nye tips inn til politiet etter at de i forrige uke gikk ut med pressemeldingen om sannsynlig dødsårsak.

Hun understreker at politiet ser alvorlig på saken.

- Et stort antall dyr har dødd, blitt syke og abortert. Dyrevelferdsmessig er dette en alvorlig sak, der det er viktig å finne kilden for å forebygge at det kan skje igjen. Det skal være trygt og godt for dyr å gå på beite.

Etterforskeren presiserer at det per nå er ingen mistenkte eller siktede i saken.

- Vi er fortsatt i en undersøkelsesfase, og som bestandig jobber politiet utfra en rekke ulike hypoteser, og fram til vi kan utelukke det, er en av disse hypotesene at det kan ha skjedd noe straffbart, sier Brox Gundersen

- Tragisk

Hytteeier Odd Arne Sandøy sier det var fælt å se de syke reinsdyra utenfor hytta si i påsken.

- De var veldig syke, noen klarte ikke å gå, og noen bare ventet på å dø. Det var tragisk å se på, sier han, og legger til:

- Og det er tragisk om noen har gjort dette mot reinen med vilje. Jeg håper at det viser seg at dette har en naturlig forklaring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer