<strong>ETTERFORSKES FOR TRYGDESVINDEL:</strong> NAV politianmeldte daglig leder KJell Gunnar Larsen (55) i SOS Rasisme tidlig i høst for trygdesvindel. Nå etterforsker politiet saken. Foto: Jacques Hvistendahl
ETTERFORSKES FOR TRYGDESVINDEL: NAV politianmeldte daglig leder KJell Gunnar Larsen (55) i SOS Rasisme tidlig i høst for trygdesvindel. Nå etterforsker politiet saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Politiet etterforsker medlemsjuks og trygdejuks

Politiet i Haugesund starter etterforskning mot SOS Rasisme for falsk forklaring og bedrageri. Samtidig åpnes det en egen etterforskning mot daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55) for trygdejuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kort tid etter at Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) i sommer leste dokumentene som Dagbladet brukte for å avsløre falske medlemmer og juks i SOS Rasisme, anmeldte han organisasjonen til politiet for bedrageri og falsk forklaring.

I ryggen hadde Lysbakken både regjeringsadvokaten og Økokrim, som gikk gjennom avsløringene og departementets egne funn. Dagbladet avslørte en rekke falske identiteter i SOS Rasismes medlemsregister allerede 7. oktober i fjor. Ved å innrapportere disse som ekte medlemmer til staten, utløses det store summer i pengestøtte.

Også NAV anmeldte Overfor Dagbladet bekrefter politiet i Haugesund at de nå starter etterforskning av SOS Rasisme og organisasjonens mektige daglig leder, Kjell Gunnar Larsen (55).

- Både SOS Rasisme og Larsen etterforskes nå av politiet, i to uavhengige saker. Den første henger sammen med Barne- og likestillingdepartementets anmeldelse. Politietterforskningen av Larsen startet etter at NAV sendte oss en anmeldelse for at han fikk urettmessig utbetalt trygd, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik til Dagbladet.

SOS Rasisme har hovedkontor i Haugesund. Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har en egen gruppe som er spesialisert på økonomisk kriminalitet. I tillegg har Økokrim tilbudt seg å bistå i etterforskningen.

Mens politiet i Haugesund har vurdert Lysbakkens politianmeldelse, vant SOS Rasismes tidligere støttegiver, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), denne uka fram i retten med sitt krav på 9,7 millioner kroner.

<strong>ETTERFORSKER:</strong> Politioverbetjent ved  Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
ETTERFORSKER: Politioverbetjent ved Haugesund politistasjon, Torbjørn Nervik. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

LNU krevde at SOS Rasisme tilbakebetalte all støtte de fikk for to år, og fikk medhold i retten.

Knusende dom I en knusende dom skriver tingrettsdommer Svein Åge Skålnes at sentrale personer i SOS Rasisme har vært «fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy. Sentrale personer i SOS Rasisme har dermed vært i ond tro da midlene ble utbetalt».

- Jeg er glad for at vi i denne saken har fått en tydelig  avklaring. Jeg håper også  at vi med denne dommen kan hindre at liknende situasjoner oppstår igjen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Departementet venter på at politiet fullfører etterforskningen, før de vil kommentere saken ytterligere.

I tidligere saker om medlemsjuks mot Målungdommen og AUF har flere sentrale personer fått fengselsstraffer. Dersom politiet tar ut tiltale vil saken trolig gå i Haugesund neste år.

SOS Rasismes leder Trond Torbjørnsen (34) og Larsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Bedrageri I politianmeldelsen staten leverte i sommer (som kan leses her) understreker departementet at de mistenker feilene de i SOS Rasismes medlemsregister for å være «gjennomgåendel».

<strong>FORNØYD STATSRÅD:</strong> - Jeg er glad for at vi i denne saken har fått en tydelig avklaring. Jeg håper også  at vi med denne dommen kan hindre at liknende situasjoner oppstår igjen, sier Audun Lysbakken til Dagbladet. Nå venter han og departementet på at politiet fullfører etterforskningen av saken. Foto: Jacques Hvistendahl
FORNØYD STATSRÅD: - Jeg er glad for at vi i denne saken har fått en tydelig avklaring. Jeg håper også at vi med denne dommen kan hindre at liknende situasjoner oppstår igjen, sier Audun Lysbakken til Dagbladet. Nå venter han og departementet på at politiet fullfører etterforskningen av saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Videre mener departementet at SOS Rasisme eller personer der kan ha brutt loven og begått bedrageri for å hanke inn mer penger en de har krav på:

«Departementet frykter at organisasjonen og/eller personer som har opptrådt for denne bevisst har gitt uriktige opplysninger til tilskuddsmyndighetene i den hensikt å oppnå høyere tilskudd enn organisasjonen har vært berettiget til. Om slike foreligger og kan rammes av strl § 166 og/eller §270, må etterforskning avgjøre.»

- Trygdejuks Larsen (55), som nå under etterforskning for trygdesvindel, har i mange år vært 78 prosent uføretrygdet på grunn av en ryggskade. Det har ikke hindret ham fra å holde et solid grep om flere av de mest sentrale posisjonene i SOS Rasisme, som fremdeles hevder å organisere 40 000 medlemmer.

Kjell Gunnar Larsen er blant annet:
• Daglig leder
• Ansatt som hovedkasserer (20 prosents stilling)
• Landsstyremedlem
• Leder av valgkomiteen
• Leder av økonomiutvalget
• Leder av Haugesund SOS Rasisme
• Leder av Rogaland SOS Rasisme
• Daglig leder og styreleder i det heleide Aktivisteiendom AS
• Revisor og leder for flere lokallag

Larsen har mottatt lønn fra flere lokal- og fylkeslag i organisasjonen. Dagbladet kjenner til at anmeldelsen fra NAV er omfattende. Larsen skal ha avvist grunnlaget i NAV sin anmeldelse i samtaler med politiet, men vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

- Fem til ti timer i uka Under den sivile rettssaken i Haugaland tingrett i oktober, var LNUs advokat Steffen Brandstad innom Larsens uføretrygd og aktivitet i SOS Rasisme. Da Larsen satt i vitneboksen, spurte Brandstad om hvordan det er mulig for en uførepensjonist å løse så mange oppgaver i det SOS Rasisme beskriver som «Nord-Europas største antirasistiske organisasjon».

- Jeg bruker mellom fem og ti timer i uka på mitt arbeid i SOS Rasisme, hevdet Larsen under ed.

Med egne ord Larsen er også nestleder i kommunistpartiet Tjen Folket, der en rekke andre personer i SOS Rasismes ledelse og ansatte er aktive.

I et foredrag Dagbladet avslørte innholdet av i fjor, beskriver Larsen Tjen Folkets posisjon SOS Rasisme slik:

«Her kan vi svømme som fisken i vannet.»

Styrer SOS Rasisme I talen beskrives et system der SOS Rasismes dagsorden settes av Tjen Folket:

Dette er saken:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme er anklaget for, er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Det statlige Fordelingsutvalget, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

«Hva betyr det i praksis at det eksisterer et kommunistisk baseområde?», spørres det, før kjennetegnet gis: «Der vi kan sette dagsorden - der vår prioritering gjelder».

De to organisasjonene deler i dag til dels ledelse på flere nivåer. Behovet for å utvikle ledelsen i de to organisasjonene trekkes fram. «Honning» er kallenavnet Tjen Folket bruker på SOS Rasisme.

«Vi (...) er helt avhengige av å utvikle ledelser og ledere, på alle områder både for å utvikle TF og Honning»

Og videre:

«Vi har en posisjon i Honning, hvis vi skal beholde denne og ytterligere styrke denne så kreves det at vi er bevisste på hvordan vi oppfører oss i fronten.», står det videre.

Manuskript tillegger æren for SOS Rasismes skyhøye medlemstall og den gang store økonomi til marxist-leninistene i partiet Tjen Folket. Miljøer fra AKP kuppet SOS Rasisme allerede i 1993 og vært sentrale i organisasjonen siden den gang.

«Vi har, gjennom 16 års arbeid, dvs fra tidlig høst 1993, (...) stått i spissen for å bygge opp Honning. Uten oss som marxist-leninister hadde Honning vært avgått med døden minst en gang, antageligvis to.», står det videre.

Starter på nytt En rekke ungdomspartier og Antirasistisk senter ble tidligere i år enige om å starte en ny antirasistisk folkebevegelse.

- SOS Rasismes handlinger de siste årene tjener ikke det antirasistiske arbeidet. De forvalter ikke ansvaret riktig i dag, sa leder i Antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

<strong>LEDER:</strong> Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme. Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets spørsmål om etterforskningen. Foto: SOS Rasisme
LEDER: Leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme. Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets spørsmål om etterforskningen. Foto: SOS Rasisme Vis mer
<strong>I RETTEN:</strong> Fra venstre: Kjell Gunnar Larsen, nestleder Kenneth Fuglemsmo og ansatt Henrik Ormåsen, som også er 1. vara til arbeidsutvalget i SOS Rasisme. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I RETTEN: Fra venstre: Kjell Gunnar Larsen, nestleder Kenneth Fuglemsmo og ansatt Henrik Ormåsen, som også er 1. vara til arbeidsutvalget i SOS Rasisme. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer