Politiet etterforsker mulig valgfusk

Har startet etterforskning av påstandene om bestikkelser i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Drammen har startet etterforskning av påstandene om at personer i rusmiljøet i Drammen skal ha blitt tilbudt penger for å stemme på Arbeiderpartiet og Yousuf Gilani ved årets lokalvalg i Drammen.

- Målet med etterforskingen er å undersøke om det foreligger straffbare forhold, opplyser politiet, som allerede har avhørt flere vitner.

Iløpet av uken regner de med at de vil ha funnet ut som det har foregått noe straffbart. 

Slår tilbake

To valgfunksjonærer sier også at de så Ap-politiker Yousuf Gilani følge velgere inn i stemmeavlukker i Drammen på valgdagen. Gilani  hevder imidlertid at han er utsatt for en politisk svertekampanje. 

- En Høyre-mann prøver å slå politisk mynt, sier Gilani ifølge NTB.

Onsdag kveld meldte NRK at to valgfunksjonærer også skal ha reagert på Gilanis opptreden som valgfunksjonær i Øren valgkrets i Drammen på valgdagen.

De to valgfunksjonærene, Per Ottar Johansen og Terje Menkerud, sier begge til NTB at de ved én anledning så Gilani følge en velger helt inn i stemmeavlukket.

SLÅR TILBAKE: Ap\'s Yousuf Gilani slår tilbake mot anklager om valgfusk etter kommune- og fylkestingsvalget i Drammen forrige mandag. Foto: JEANETTE LANDFALD
SLÅR TILBAKE: Ap\'s Yousuf Gilani slår tilbake mot anklager om valgfusk etter kommune- og fylkestingsvalget i Drammen forrige mandag. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

- Jeg reagerte på det og sa fra til nestlederen i stemmestyret, sier Johansen.
- Politisk mynt
Terje Menkerud sier han også så Gilani ved én anledning gi en valgliste for Arbeiderpartiet til en velger.

- Menkerud er Høyre-politiker og når han kommer trekkende med dette, forstår jeg det slik at han prøver å slå politisk mynt på denne saken. Menkerud får se å skjerpe seg og holde seg til saken, sier Gilani til NTB.

Terje Menkerud sto som nummer 13 på Drammen Høyres liste under lokalvalget i år. Ifølge Gilani var også Menkerud selv inne i et avlukke for å hjelpe en velger i lokalet de to var funksjonærer. Det er ingenting ulovlig i det.

- Jeg har vært funksjonær ved flere valg og har utført mine oppgaver til punkt og prikke. Dette har jeg tatt opp med både valgstyrets leder og ordføreren, sier Gilani.


Ulovlig å påvirke
Arbeiderpartiets gruppeleder i Drammen, Hilde Klæboe, vet ikke hva som skjedde i valglokalet, men understreker at en valgfunksjonær ikke har lov til å påvirke en velger til å ta et bestemt valg. Samtidig minner hun om at mange velgere har behov for veiledning om hvordan de skal utføre sin borgerplikt.

Drammen Arbeiderparti har innkalt til et ekstraordinært styremøte fredag for å diskutere påstandene om valgfusk.

- Dette er en svært alvorlig sak for Arbeiderpartiet og lokaldemokratiet. Vi skal rydde opp, men jeg vil minne om prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Klæboe til NTB.