SKJØT RUNDT SEG: Politiet mistenker at gjerningsmannen på flyplassen i Los Angeles er fiendtlig innstilt til de føderale myndighetene i USA, ifølge amerikanske medier. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
SKJØT RUNDT SEG: Politiet mistenker at gjerningsmannen på flyplassen i Los Angeles er fiendtlig innstilt til de føderale myndighetene i USA, ifølge amerikanske medier. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

Politiet etterforsker mystiske lapper Paul (23) hadde med seg da han begynte å skyte

På lappen var det antiamerikansk innhold og bokstavene «NWO». - Ble mobbet, forteller tidligere klassekamerater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som startet å skyte på flyplassen i Los Angeles (LAX) i går kveld norsk tid er identifisert som 23 år gamle Paul Anthony Ciancia.

- Han holdt seg for seg selv og spite ofte alene i kantina. Jeg husker ingen som var nær ham. I løpet av fire år, hørte jeg ikke et eneste ord ut av munnen hans, sier David Hamilton til Los Angeles Times.

Hamilton, som gikk på skole med Ciancia for fem år siden, forteller at 23-åringen ble mobbet.

Avisa har også snakket med restauranteieren Marc Kreiner, som fortalte at han hadde vært innom restauranten 5-6 ganger.

- Han var en ganske rolig fyr, og kom som oftest alene, og en gang hadde han med seg et par andre, sier han.

Mystisk lapp Flere amerikanske medier melder at Ciancia hadde skrevet noe på en lapp som tyder på at han er fiendtlig innstilt til myndighetene i USA. Han skal også ha uttrykt sinne mot Transport Security Administration (TSA), den offentlige etaten som har ansvar for sikkerheten ved amerikanske flyplasser.

Sikkerhetsvakten 23-åringen skjøt og drepte jobbet for TSA. Det har også kommet fram at han gikk bort til folk og spurte om de jobbet for TSA, og gikk videre da de svarte nei.

- Jeg lå sammenkrøpet i et hjørne da han så på meg og spurte «TSA?». Jeg ristet på hodet og sa nei, og han gikk videre, sier Leon Saryan til ABC News.

Amerikanske medier, blant annet ABC News og LA Times, melder også at de fant bokstavene «NWO» på en lapp. Etterforskere mener det kan bety «New World Order», som er en konspirasjonsteori om en ny verdensordning. Blant annet går det ut på at noen mener at grupperinger planlegger å opprette et verdensherredømme.

Kilden som opplyser om bokstavene til LA Times understreker at etterforskerne er usikre på hvilken betydning «NWO» kan ha hatt i denne saken.

Bekymringsmelding Det har også blitt kjent at politiet i Los Angeles tidligere i går ble kontaktet av Ciancias far, som fryktet at sønnen skulle ta sitt eget liv.

Årsaken skal ha vært en tekstmelding 23-åringen hadde sendt til sin yngre bror. Bekymringsmeldingen førte til at politifolk reiste ut til Ciancias leilighet hvor de tok en prat med romkameratene hans.

HØY BEREDSKAP: Her klarerer politiet området etter skyteepisoden på LAX. Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu/NTB Scanpix
HØY BEREDSKAP: Her klarerer politiet området etter skyteepisoden på LAX. Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu/NTB Scanpix Vis mer

Mannen skal ha vært utstyrt med et automatvåpen, og politiet fant et stort antall kuler på flyplassen. Skytedramaet fant sted i nærheten av sikkerhetskontrollen i terminal 3, og gjerningsmannen skjøt rundt seg mens han gikk gjennom sikkerhetskontrollen.

Etter hvert ble han innhentet av væpnet politi. Det oppsto en skuddveksling, og gjerningsmannen ble selv såret før han ble pågrepet.

Nordmenn midt i kaoset Norske Vegard Trandum (22) fra Trondheim ble vitne til kaoset som utspant seg da Ciancia begynte å skyte.

- Jeg hørte to smell. Folk snudde seg og kastet seg på gulvet, sier han til Dagbladet.

Han sto i sikkerhetskøen sammen med kameraten Aleksander Fiksdal, men de kom fra hverandre i kaoset.

- Jeg så en mann bli skutt, sier Fiksdal til Dagbladet.

BEKYMRINGSMELDING: Her er politiet på adressen til Paul Ciancias far i Pennsville i New Jersey. De fikk en bekymringsmelding fra ham før skytingen startet. Foto: AP Photo/Joseph Kaczmarek/NTB Scanpix
BEKYMRINGSMELDING: Her er politiet på adressen til Paul Ciancias far i Pennsville i New Jersey. De fikk en bekymringsmelding fra ham før skytingen startet. Foto: AP Photo/Joseph Kaczmarek/NTB Scanpix Vis mer