<strong>ETTERFORSKES:</strong> Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient. Arkivfoto: Erik Veigård / NTB scanpix
ETTERFORSKES: Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient. Arkivfoto: Erik Veigård / NTB scanpix Vis mer

Politiet etterforsker Nordlandssykehuset

Skal ha feiltolket prøvene til kreftpasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til en kreftpasient.

Kommunikasjonssjef Randi Angelsen bekrefter overfor Dagens Medisin at sykehuset etterforskes av politiet etter at sykehuset feiltolket celleprøver fra livmorhalsen til en pasient.

Det er Fylkesmannen i Nordland som har tilrådet politietterforskningen. Flere ansatte ved sykehuset skal ha vært avhørt de siste ukene.

Saken er nå til behandling i Norsk pasientskadeerstatning.

Diagnostisk klinikk Sykehuset har innkalt til pressekonferanse fredag for å informere om saken som omhandler feiltolkning av celleprøver analysert ved Diagnostisk klinikk. Der møter medisinsk direktør Barthold Vonen og Angelsen pressen.

Sykehuset opplyser at Vonen særlig har arbeidet med forbedring av kvalitet og pasientsikkerhet. Han er også sentral i den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, der Nordlandssykehuset er et av pilotsykehusene.

Vonen kom til sykehuset fra stillingen som prosjektleder for implementering av WHO prototypen Safe Surgery Checklist i Helse vest. Han var også ansvarlig for at denne sjekklisten for trygg kirurgi ble innført ved Nordlandssykehuset høsten 2010.

Mindre inngrep Det var i fjor at en vevsprøve tatt fra livmorhalsen til en kvinne viste kreftforandringer. Hun hadde tidligere rutinemessig tatt celleprøver fra livmorhalsen i 2007, 2010 og 2012 som ble besvart som normale.

Da man gikk tilbake og så på prøvene på nytt i 2013, så man at disse var feiltolket og likevel viste celleforandringer som tydet på kreft under utvikling.

Hadde prøvene vært besvart riktig i første omgang, kunne kvinnen sannsynligvis vært behandlet med et mindre omfattende kirurgisk inngrep og unngått cellegift og strålebehandling, opplyser sykehuset.

- Sykehuset har også funnet at samme feilvurdering er gjort i noen andre tilfeller og har gjort store faglige og organisatoriske endringer i enheten som vurderer disse prøvene, skriver sykehuset.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer