Politiet etterforsker opphavet til de 250.000 kronene funnet i leiligheten til én av de «Sult»-siktede

Er siktet for innførsel av et betydelig kvantum narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 28 år gammel mann, én av de åtte som nå er siktet for narkotikakriminalitet på bakgrunn av politiets storstilte «Operasjon Sult», har økonomiutdanning og jobberfaring fra inn- og utland og er ikke tidligere straffedømt.

28-åringen fra Oslo er siktet i samme narkotikasakskompleks som Nokas-raneren Metkel Betew og en mann som tidligere er dømt for tre drapsforsøk og andre grove voldsepisoder. I sanne sakskompleks mener politiet at Bandidos-profilen Lars Harnes hadde planer om å drepe Imran Saber («Onkel Skrue»).

250 000 kroner Politiet etterforsker nå 28-åringens rolle i saken hvor politiet har beslaglagt store mengder hasj og sentralstimulerende stoffer, i tillegg til penger og våpen.

Mannen er siktet etter straffelovens §162 tredje ledd, som gjelder overtredelse hvor personen har innført et «meget betydelig kvantum» narkotika. Slik overtredelse straffes med fengsel fra 3 til 15 år, og under særdeles skjerpende omstendigheter med inntil 21 års fengsel.

Politiadvokat Line Presthus opplyser overfor Dagbladet at politiet har beslaglagt 250 000 kroner fra leiligheten til 28-åringen med økonomiutdanning.

- Det er tidlig i etterforskningen, men nettopp i forhold til ham vil etterforskningen av opphavet til disse pengene være viktig, sier politiadvokat Line Presthus.

Mannen har forklart seg om et betydelig mindre beløp enn hva politiet har telt opp.

- Vi forholder oss til det beløpet som er beslaglagt og talt opp av politiet. At han forklarer seg om et beløp på 130 000 kroner kan ha mange årsaker og han skal få muligheten til å forklare seg ytterliggere om dette, sier Presthus.

Hun opplyser at de ikke betegner gruppa som noen narkoliga eller liknende. Det som er viktig for dem nå er å etterforske om gruppa kan ha drevet med organisert kriminalitet. Da må vilkårene i straffelovens §60 a være oppfylt.

Dobler straffen Ifølge bestemmelsen, som omtales som mafiaparagrafen, vil en straffbar handling utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe, forhøye maksimumsstraffen for det enkelte lovbrudd til det dobbelte. Men likevel aldri øke straffen med mer enn fem års fengsel. 

UFORSTÅENDE: Christine Hamborgstrøm forsvarer mannen hvor politiet fant 250.000 kroner. Hennes klient stiller seg uforstående til narkotikasiktelsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UFORSTÅENDE: Christine Hamborgstrøm forsvarer mannen hvor politiet fant 250.000 kroner. Hennes klient stiller seg uforstående til narkotikasiktelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Definisjonen på en organisert kriminell gruppe er i straffelovens forstand «et samarbeid mellom tre eller flere personer som har som et hovedformål å begå en handling som kan straffes med fengsel i minst 3 år, eller som går ut på at en ikke ubetydelig del av aktivitetene består i begå slike handlinger».

Å etterforske om det har foregått organisert kriminalitet, betegner Presthus som en «stor jobb».

- Stiller seg uforstående Mannens forsvarer, advokat Christine Hamborgstrøm, sier til Dagbladet at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen.

- Han erkjenner ikke straffskyld og jeg er ganske sikker på at han vil bli sjekket ut av saken snart. Han har aldri vært borti noen ting tidligere. Han har lang utdannelse og arbeidserfaring fra inn- og utland, og framstår som usedvanlig sympatisk og hyggelig, sier Hamborgstrøm, som ikke ønsker å kommentere beløpet eller andre momenter fra siktelsen.

- Min klient har forklart seg, men jeg kan ikke gå inn i detalj på dette, sier Hamborgstrøm.

ETTERFORSKER PENGEBELØP: Politiadvokat Line Presthus bekrefter at politiet etterforsker opphavet til de 250.000 kronene politiet fant i leilighetene til en av de siktede etter politiets storstilte narkoaskjon.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ETTERFORSKER PENGEBELØP: Politiadvokat Line Presthus bekrefter at politiet etterforsker opphavet til de 250.000 kronene politiet fant i leilighetene til en av de siktede etter politiets storstilte narkoaskjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer