Politiet etterforsker påstander om «demonutdrivelse» i moské

Etter at ung kvinne døde, melder TV 2.

DEMONUTDRIVELSE: Det er ved Rabita-moskeen i Oslo at den såkalte demonutdrivelsen skal ha skjedd, ifølge TV 2. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
DEMONUTDRIVELSE: Det er ved Rabita-moskeen i Oslo at den såkalte demonutdrivelsen skal ha skjedd, ifølge TV 2. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslopolitiet etterforsker såkalt demonutdrivelse etter at en 21 år gammel Oslo-kvinne døde i Rabita-moskeen i Oslo i midten av mai i år, melder TV 2.

- Det kom rykter om at noen skulle drive ut en ånd fra henne. Men som moské har vi en klar policy på at slikt ikke skal skje. Verken på vegne av moskeen eller i moskeens lokaler, sier forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen til TV 2.

Fikk opplysninger om demonutdrivelse Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de etterforsker saken.

- Dette er en undersøkelsessak der politiet ble varslet av sykehuset, der hun døde etter at hun hadde blitt tatt hånd om i en moské i midten av mai. Vi åpnet en rutinemessig etterforskning med bakgrunn i at det var et brått og uventet dødsfall, sier fungerende politiinspektør Grete Lien Metlid til Dagbladet.

- Vi har mottatt opplysninger om at det skal ha pågått demonutdrivelse, men kan ikke konkludere med dette nå. Vi kan foreløpig ikke knytte dette opp mot noe kriminelt, sier Metlid videre.

Hun forteller at det har tatt lang tid for å få klarhet i hva som egentlig har skjedd, og forteller at dødsårsaken er helt sentral - men obduksjonsrapporten har latt vente på seg.

- Vi skulle gjerne hatt svar på dette, og har jobbet med det lenge. Vi har hatt møter og dialog med Folkehelseinstituttet, seinest denne uka, sier Metlid.

- Forbudt i moskeen Overfor Dagbladet understreker Basim Ghozlan i Rabita-moskeen at enhver form for behandling er strengt forbudt i moskeen, og at det fremdeles er uklart hva som har skjedd.

- Behandling av mennesker er forbudt i moskeen, og de som ringer oss og spør etter dette, henviser vi videre til helsetjenesten. Det har vi en klar policy på, sier han.

- Moskeen har ikke ansatte som kan yte slike tjenester, og godtar heller ikke at noen gjør dette i våre lokaler. Om det har skjedd, er det brudd på våre regler, sier Ghozlan videre.

Har du tips i saken?
Ta kontakt med reporter Jonas Sverrisson Rasch, eller Dagbladets tipstelefon på telefon 2400 0000 eller SMS/MMS til 2400.

Han er klar på at det likevel er vanskelig å ha kontroll, fordi såkalt demon- eller åndeutdrivelse ifølge han kan være så enkelt som å lese fra koranen - men også andre mer dramatiske ting.

- Det er umulig å ha kontroll på, men vi prøver å ha så god oversikt som mulig. Men vi kan aldri garantere at det ikke skjer, sier han.

Politiet etterforsker Han sier at moskeen er fornøyd med at politiet tar saken på alvor:

- Ingen vet hva som egentlig har skjedd og vi er fornøyde med at politiet nå etterforsker saken, sier Ghozlan.

Selv kjente forstanderen 21-åringen litt.

- Alle i min krets hadde ett eller annet forhold til henne, og vi synes det er kjempetrist at dette har skjedd.

HAR STARTET ETTERFORSKNING: Oslopolitiet har åpnet en undersøkelsessak etter at en 21 år gammel kvinne døde. Fungerende politiinspektør Grete Lien Metlid har fått opplysninger om at noen skal ha forsøkt å drive med demonutdrivelse. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HAR STARTET ETTERFORSKNING: Oslopolitiet har åpnet en undersøkelsessak etter at en 21 år gammel kvinne døde. Fungerende politiinspektør Grete Lien Metlid har fått opplysninger om at noen skal ha forsøkt å drive med demonutdrivelse. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer