UNDERSØKER UTENLANDS-SPOR: Politiet undersøker nå spor etter Anders Behring Breivik i minst 16 land. Ett av dem er Hviterussland, som Breivik dro til i 2005 for å møte en kvinne han hadde truffet på nettet. Foto: Privat/Skjermdump
UNDERSØKER UTENLANDS-SPOR: Politiet undersøker nå spor etter Anders Behring Breivik i minst 16 land. Ett av dem er Hviterussland, som Breivik dro til i 2005 for å møte en kvinne han hadde truffet på nettet. Foto: Privat/SkjermdumpVis mer

Politiet etterforsker terroristen i minst 16 land

Og vil avhøre Breiviks hviterussiske nettflørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han var i Hviterussland i 2005 etter å ha fått kontakt med en kvinne på et russisk datingnettsted. På vårparten samme år var hun og besøkte ham i Norge. Etter det hadde de ikke mer kontakt, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet til Dagbladet.

Få dager etter terroraksjonene 22. juli ble det spekulert i om Breivik hadde vært på terrortrening i Hviterussland. Politiet avkrefter nå dette.

- Det er ingenting som tyder på det. Heller ikke siktede selv nevner det i avhør, sier Kraby.

Vil avhøre kvinnen En administrator ved nettstedet Breivik benyttet bekrefter overfor NRK at massemorderen hadde en profil hos dem. Etter å ha fått hjelp av sine kolleger i Hviterussland har Oslo-politiet nå trolig identifisert kvinnen. Kvinnen, som skal være yngre enn Breivik, skal ha utvandret til USA for noen år siden, ifølge politiet.

- Vi ønsker å gjennomføre et avhør av henne i USA, men har ikke opprettet kontakt ennå, sier Kraby.

Møtene mellom kvinnen og Breivik endte ikke positivt for terrorisiktede. I et avhør sier en bekjent av Breivik blant annet:

- Til å begynne med var han veldig ressurssterk, han hadde bedriften sin og alt gikk bra. Han dro også ut sammen med kameratene sine. Etter hvert gikk det nedover med ham, blant annet etter episoden med Natascha fra Hviterussland.

Natascha skal ikke være hennes egentlige navn.

Etterforsker i 16 land Hviterussland er ett av 16 land som Oslo-politiet har sendt til sammen 23 rettsanmodninger til.

- Storbritannia, Polen, USA, Sverige og Danmark er landene vi samarbeider tettest med, sier Kraby.

Kraby opplyser at sju til åtte av anmodningene gjelder avhør av personer i utlandet. Politiet har allerede vært i San Diego i USA der det ble gjennomført avhør av Breiviks halvsøster. Politiet har avhørt angivelige mentorer i England og planlegger å avhøre Breiviks far i Frankrike.

- Resten av anmodningene gjelder påstander fra siktede i hans såkalte manifest, fra avhør og politiets etterforskning. Det er snakk om blant annet hans økonomi, kontoer, forretningsvirksomhet, bestillinger på internett og annet, sier Kraby.

NETTSTEDET: På dette nettestedem skal breivik ha kommet i kontakt med den hviterussiske kvinnen.
NETTSTEDET: På dette nettestedem skal breivik ha kommet i kontakt med den hviterussiske kvinnen. Vis mer

Dette er landene politiet har sendt anmodninger til:

Tyskland:
Breivik kan ha hatt kontakt med tyske nynazister. Norsk politi skal ha funnet e-postadressene til høyreekstreme i Bayern etter en gjennomgang av adresselisten i Breiviks PC, og deretter ha kontaktet tysk sikkerhetspoliti.

Latvia:
I manifestet skriver Breivik at Latvia er et av landene han har vært i. Han ramser opp en rekke land der det angivelig finnes sympatisører som er villige til å kjempe for "saken." Latvia er et av disse.

Polen:
Norsk politi ba tidlig polsk politi om å starte etterforskning av et polsk nettsted som har solgt Breivik kjemikalier som ble brukt i bomben 22. juli. Polsk politi har gjort en rekke beslag hos en 32-åring som eier nettstedet. Kjøpet gjorde at Breivik havnet på en navneliste som ble sent PST, men det ble ikke gjort noe med dette.

Frankrike:
Politiet har i lang tid jobbet med å få til et avhør av Anders Behring Breiviks far, den tidligere diplomaten Jens Breivik som er bosatt i Frankrike. Faren har ikke ønsket å komme til Norge for avhør, så norsk politi vil dra til Frankrike for å avhøre faren i samarbeid med fransk politi. Fareb hevder at han ikke har hatt kontakt med sønnen siden 1995, med unntak av en telefonsamtale i 2005.

USA:
Breivik har besøkt søsteren sin i USA tre ganger, i henholdsvis 2001, 2003 og 2004. Søsteren har bodd permanent i USA siden 1996. Hun ble før jul i fjor avhørt i San Diego i California. Ifølge politiet skal den hviterussiske kvinnen, som Breivik møtte i 2005, nå være bosatt i USA.

England:
Breivik tilbrakte sitt første leveår i London, der hans far, som var utdannet siviløkonom, arbeidet ved ambassaden i Storbritannia. I Storbritannia skal Breivik som voksen blant annet hatt kontakt med medlemmer av English Defence League (EDL). EDL har nektet kjennskap til Breivik. Den påståtte mentoren Alan Lake er avhørt i England.

Sverige:
På Facebook har to svensker hevdet at de jobbet for Breiviks firma Breivik Geofarm, angivelig før terrorangrepet. Etter at Breivik ble pågrepet 22. juli i fjor fant politiet et svensk-registrert simkort hjemme på gården hans på Åsta. Breivik skal ha nevnt Sverige og svensker 384 ganger i manifestet sitt, nesten utelukkende i negative ordelag.

Sveits:
Sveitsiske myndigheter mottok i fjor høst en rettsanmodning fra Norge om å gjennomføre et vitneavhør i kantonen Fribourg, bekrefter en talsperson for justismyndighetene. Etter terrorhandlingene 22. juli har den sveitiske innenriksetterretningstjenesten NDB sporet opp «mistenkelige personer» som skal ha brukt internett til å hylle Breiviks ideologi, heter det i en artikkel trykket i papirutgaven av søndagsavisen NZZ am Sonntag.

India:
Politiet har kontaktet sine kolleger i India fordi Anders Behring Breivik skal i løpet av månedene før 22. juli ha bestilt de falske politiemblemene han hadde på uniformen gjennom et nettsted i India. Han skal ha printet de ut i Tsjekkia, ifølge politiet.

FALSK: Politimerkene på denne jakka skal Breivik ha bestilt i India. De er falske. Foto: Politiet
FALSK: Politimerkene på denne jakka skal Breivik ha bestilt i India. De er falske. Foto: Politiet Vis mer

Danmark:
Barnevernet startet undersøkelser etter at Brevik som 15-åring dro til Danmark på egenhånd. Ifølge barnevernsrapporten, som er en del av de sakkyndiges vurdering av Breivik, ble han stoppet på Oslo S lille julaften 1994. Han hadde da med seg 43 spraybokser.

Antigua:
Politiet bekrefter at Breivik disponerte en konto i skatteparadiset Antigua i Karibien. Dette er blant de få landene Breivik har ønsket å forklare seg om.

Hviterussland:
Like etter 22. juli ble dukket det opp teorier om at Breivik hadde vært på terrortrening i Hviterussland. Det viser imidlertid seg nå at han var der for å besøke kvinnen "Natascha", som han fikk kontakt med via nettet

Finland:
Breivik sendte manifestet sitt til parlamentsmedlem Terhi Kiemunki i det finske partiet Sannfinnene omtrent 15.20 finsk tid den 22. juli. Flere andre finske parlamentarikere skal også ha mottatt dokumentet. Sannfinnene er et høyrepopulistisk og nasjonalistisk politisk parti i Finland.

Serbia:
Breivik er nærmest besatt av Serbia i sitt manifest. Han skriver blant annet at Natos angrep på Serbia i 1999, som Norge var med på, er den enkelthendelsen som bidro mest til at han gjennomførte terroren.
Han sier selv at han tidlig fikk kontakt med serbiske kulturkonservative på nettet. Breivik skal ha forsøkt å rekruttere en serber til sin kamp mot muslimene i Europa under et besøk i Liberia i 2002.

Russland:
En russer skal angivelig ha vært til stede under stiftelsen av Knights Templar, en organisasjon politiet nå mener er en fantasi. Fra 2005-2008 er Breivik registret med et firma han kaller E-Commerce Group AS i Brønnøysund. Sin CV oppgir Breivik å ha sju ansatte, en av dem i Russland. I Brønnøysundregisteret er ingen av disse oppgitt, firmaet er registrert med null ansatte.

Litauen:
I manifestet er Litauen et av landene Breivik hevder å ha vært i, og å ha meningsfeller i. Hva politisamarbeidet med Litauen går ut på er lite kjent.

FRA INDIA: Merkene som Breivik bestilte fra India, hadde han festet til den falske uniformen han hadde på seg da han utførte terrorangrepene 22. juli. Foto: politiet
FRA INDIA: Merkene som Breivik bestilte fra India, hadde han festet til den falske uniformen han hadde på seg da han utførte terrorangrepene 22. juli. Foto: politiet Vis mer