Politiet etterforsker tragedien i Finnmark

Vil finne ut hvordan skuterturen kunne ende fatalt.

- TULLETE: Tommen Hermo mistet sønnen Andreas etter tragedien i Finnmark. Han mener det er tullete om politiet velger å gi de gjenlevende eventuelle reaksjoner. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- TULLETE: Tommen Hermo mistet sønnen Andreas etter tragedien i Finnmark. Han mener det er tullete om politiet velger å gi de gjenlevende eventuelle reaksjoner. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): Påtaleleder Morten Daae ved Vestfinnmark politidistrikt opplyser at det viktigste nå er å få alle detaljer om hva som skjedde for å få klarhet i det fatale utfallet der 18-åringene Stian Johansen, Andreas Hermo og Mats Larsen omkom.

Seks personer overlevde turen som egentlig var en kort skutertur fra en hytte i Skaidi til Doggivann. Men skuterfølget på ni personer fordelt på fem skutere tok feil vei og ble overrasket av en orkan.

Tilstand - Vi vil prøve å finne ut hvilken tilstand de var i da de forlot hytta i Skaidi. Der var det jo totalt 13-14 personer før ni av dem bestemte seg for å dra på tur. Vi vil også snakke med de som ikke ble med for å få vite mer om dette, sier Daae til Dagbladet.

- Det ble tatt noen valg som ble drastiske, mener han.

Politiet undersøker om alle på turen hadde kompetansebevis for snøskuter.

- Finner vi straffbare forhold, er det noe vi må forfølge. Dersom en eller flere kjørte skuter uten kompetansebevis, er det som isolert tilfelle noe man kan straffes for, sier Daae, men understreker at de mest sannsynlig ikke vil legge vekt på dette, fordi det  sannsynligvis ikke har en direkte sammenheng med det som skjedde.

Blodprøver Daae opplyser at politiet har tatt blodprøver av de omkomne for å finne ut om de var påvirket av alkohol.

- Vi vil ikke obdusere dem fordi dødsårsaken er klar, men vi har sikret oss blodprøver. Vi tok ikke prøver fra de som overlevde, så da må vi i stor grad basere oss på forklaringene deres, sier Daae.

Daae understreker at de ikke er ute etter å domfelle noen, men påpeker samtidig at det er viktig å finne et prevantivt tiltak for å prøve å forhindre at noe lignende skjer igjen.

- Vi ønsker å få ut budskapet om gode holdninger om godt, gammeldags fjellvett. Man må rett og slett tenke seg om, passe på hverandre og kle seg godt.

Risikrer reaksjon - Kan noen av de overlevende risikere en reaksjon?

VURDERER FORTLØPENDE: Påtaleleder Morten Daae ved Vestfinnmark politidistrikt sier de overlevende risikerer en reaksjon, men at de ikke tatt stilling til hvordan vi skal forfølge eventuelle straffbare forhold. - Det er noe vi må vurdere fortløpende, og det kan hende vi velger tiltaleunnlatelse dersom det er hensiktsmessig. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet
VURDERER FORTLØPENDE: Påtaleleder Morten Daae ved Vestfinnmark politidistrikt sier de overlevende risikerer en reaksjon, men at de ikke tatt stilling til hvordan vi skal forfølge eventuelle straffbare forhold. - Det er noe vi må vurdere fortløpende, og det kan hende vi velger tiltaleunnlatelse dersom det er hensiktsmessig. Foto: Jacques Hvistendahl Dagbladet Vis mer

- Helt konkret kan de risikere en reaksjon, men vi har ikke tatt stilling til hvordan vi skal forfølge eventuelle straffbare forhold. Det er noe vi må vurdere fortløpende, og det kan hende vi velger tiltaleunnlatelse dersom det er hensiktsmessig, sier Daae til Dagbladet.

- Vi må ta noen hensyn, men det er viktig med prevantive tiltak. Men bare den belastningen de overlevende har opplevd har nok ført til at de har lært noe. Jeg håper ihvertfall inderlig det, og at de tar med seg dette og lærer andre om sine erfaringer og sprer budskapet om at man må kle seg godt.

- Helt tullete Faren til Andreas Hermo, Tom Kristian «Tommen» Hermo, reagerer sterkt på at politiet vurderer å komme med en reaksjon mot de gjenlevende ungdommene.

- De er jo helt tullete om de gjør det. De må bruke fornuft og jeg vil i så fall jobbe kraftig for at det ikke skal skje. Jeg er på vei til et møte med politiet nå sammen med flere av de andre pårørende, og jeg vil høre hva de har å si, sier Hermo til Dagbladet.

DRAMATISK: Utfallet ble tragisk med tre omkomne etter en lang redningsaksjon i Porsanger. Her er et bilde fra redningsaksjonen. Foto: Petter Vatn / Finnmark Dagblad
DRAMATISK: Utfallet ble tragisk med tre omkomne etter en lang redningsaksjon i Porsanger. Her er et bilde fra redningsaksjonen. Foto: Petter Vatn / Finnmark Dagblad Vis mer