ETTERLYSES: I går kveld i 23-tida gikk politiet i Oslo ut med en etterlysning av en mistenkt pyroman i Oslo. Mannen ble fanget på et overvåkningskamera da han tente på en motorsykkel i Sunnmørsgata, på øvre Grünerløkka. Foto: Politiet
ETTERLYSES: I går kveld i 23-tida gikk politiet i Oslo ut med en etterlysning av en mistenkt pyroman i Oslo. Mannen ble fanget på et overvåkningskamera da han tente på en motorsykkel i Sunnmørsgata, på øvre Grünerløkka. Foto: PolitietVis mer

Politiet etterlyser pyroman i Oslo: Espen sier han varslet politiet tre ganger i går om en mann som startet branner i samme område

- Med tanke på at det er bålforbud i Oslo om dagen, virker det absurd at politiet ikke har kapasitet til å rykke ut.

I går kveld i 23-tida gikk politiet i Oslo ut med en etterlysning av en mistenkt pyroman i Oslo. Mannen ble fanget på et overvåkningskamera da han tente på en motorsykkel i Sunnmørsgata, på øvre Grünerløkka.

- Mann, caps med påskrift «NY», mørk jakke, genser med noe hvit påskrift, hette under jakken, dongeribukse. Bærer muligens på en Rema 1000-pose. Ved observasjon, ring 02800, twitret politiet.

- Varslet politiet

Espen Bjerke befant seg i samme område i går kveld, og på Facebook har han lagt ut en beskrivelse av hva han mener han observerte og gjorde - og hvordan han opplevde responsen fra politiet:

- Tok en pyroman på fersken i kveld som satte i gang to branner langs Akerselva ved Myrens verksted. Sørget med hjelp fra forbipasserende å slukke dem og ringte politiet mens jeg fulgte etter fyren. Men de hadde ikke tid til å rykke ut! Jeg syklet hjemover, men fikk dårlig samvittighet fordi det er så mye vernede trehus i området. Syklet tilbake og møtte en politimarje på annet oppdrag som jeg ga beskrivelse til og ba dem ha utkikk. De var ikke veldig interessert. Sykler opp til Hønse Lovisas hus og der lukter det brent. Ved søplebøtten utenfor står pyromanen igjen, skriver han og fortsetter:

- Sykler tilbake til politibilen, venter til de er ferdig og forteller at de er fuckings femti meter fra en pyroman som nå har startet minst tre branner. De sier de skal ta en tur oppom. Jeg dro hjem. En knapp time senere på Twitter melder Oslopolitiet om at de rykker ut til brann i Sunnmørgata - i praksis ett kvartal fra hvor pyromanen var. Kan være tilfeldig, men... Håper uansett et usedvanlig sommerslapt politi nå har tatt fyren.

Bjerke sier at han også tok kontakt med politiet etter at de hadde gått ut med etterlysningen.

- Absurd

Om det er samme mann som på bildet, kan ikke Bjerke bekrefte, men han mener at det er mye som ligner på mannen han så i går.

- Fyren jeg møtte på hadde sorte bukser, hvite sko og NY-cap, sier han, og forteller at brannen ble startet 200 meter i gangavstand fra der han så ham.

- Med tanke på at det er bålforbud i Oslo om dagen, virker det absurd at politiet ikke har kapasitet til å rykke ut når de får melding om en person som åpenlyst tenner på flere småbranner. De må ha hatt veldig mye å gjøre, sier Bjerke til Dagbladet.

BRANN: 29. mai ble en motorsykkel som sto inne i en garasje på Grünerløkka påtent. Nå etterlyser politiet det de mistenker er en pyroman. Video: Eugene Brandal / Dagbladet Vis mer

- Etterforskes

Dagbladet har i ettermiddag forelagt kritikken overfor operasjonssentralen og krimvakta ved Oslo-politiet.

Leder for operasjonsentralen ved Oslo-politiet er ikke tilgjengelig for kommentar i ettermiddag eller i kveld.

Vaktleder ved Kriminalvakta i Oslo, Øyvind Torgersen, forteller Dagbladet at politiet mottok meldinga om brannen i Sunnmørsgata klokka 23.13 i går kveld, og at ingen så langt er pågrepet.

- Vi har innhentet video og har bilder av mannen, og utfra disse ser det ut som han satte fyr på motorsykkelen, sier Torgersen.

Han forteller videre at det er branngruppa til Oslo-politiet som nå etterforsker saken videre.

- Politiet ønsker å identifisere og komme i kontakt med gjerningspersonen, sier Torgersen.