Hemsedal-saken:

Politiet etterlyser to menn som ble frikjent for voldtekt: - De kan bli arrestert

Har ikke betalt erstatning. 

HEMSEDAL-SAKEN: To menn i Hemsedal-saken er etterlyst fordi de ikke har forkynt dommen. De er dømt til å betale erstatning for Andrea Voll Voldum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HEMSEDAL-SAKEN: To menn i Hemsedal-saken er etterlyst fordi de ikke har forkynt dommen. De er dømt til å betale erstatning for Andrea Voll Voldum. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sommer ble tre menn ble frikjent for voldtekt.

Ifølge Nettavisen etterlyser politiet to av de tre mennene. De tre er frikjent for voldtekt, men er likevel dømt til å betale Andrea Voll Voldum (21) til sammen 300 000 kroner i erstatning.

Dommen er ikke rettskraftig for den ikke er forkynt for to av partene. Foreløpig er den bare forkynt for én av mennene. Derfor har politiet etterlyst de to andre.

- På fredag var status at dommen fortsatt bare var forkynt for én av de tre. Etter planen skulle dommen forkynnes for person nummer to på fredag, men det skjedde ikke. De har også hatt problemer å komme i kontakt med den tredje mannen, sier statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter Jan Eivind Norheim til Nettavisen.

- Ubegripelig at han er etterlyst

Arne Seland, som forsvarer en av de etterlyste mennene, synes det er merkelig at politiet etterlyser hans klient.

Han nekter for at hans klient prøver å unndra seg forkynning av dommen.

- Overhodet ikke. Jeg har ingen kommentar til hvor han er, men jeg kan hjelpe politiet med å få tak i ham, og for meg er det ubegripelig at han er etterlyst, sier Seland til Nettavisen.

- Kan bli arrestert

John Christian Elden, Voldums bistandsavokat, mener det at to av mennene ikke har møtt til forkynning utgjør et problem.

- Loven pålegger at man møter til forkynnelse. Gjør man ikke det, kan man bli arrestert. Her står hensynet til avklaring av rettssaker sentralt. Ankefristen begynner ikke å løpe før dommen er forkynt, skriver Elden i en sms til Dagbladet.

Han mener at det å ikke møte til forkynnelse er «umoralsk».

7. juli i år ble tre menn frikjent av en jury i Borgarting Lagmannsrett etter å ha vært tiltalt for gjengvoldtekt av Andrea Voll Voldum. Fire av sju dommeren mente de var skyldige, men de ble frikjent av midretallet.

Sak som vakte engasjement

Saken vakte enormt engasjement blant folk. I innboksen hennes tikket det inn støtteerklæringer og folk fortalte om sine voldtektssaker. En måned etter frifinnelsen ble det arrangert demonstrasjon for kvinners rettssikkerhet i ti byer i Norge.

De frikjente mennene mottok i ettertid trusler fra folk etter at Voll Voldum delte navnene deres i et sosialt medium.

Saken ble ikke anket til Høyesterett, og riksadvokaten begrunner det med at det ikke var gode nok muligheter til at en anke til Høyesterett kunne føre fram.

- En anke til Høyesterett kan som kjent ikke begrunnes med feil ved bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet, og måtte derfor rettet seg mot lagmannsrettens lovanvendelse eller saksbehandling, skrives det i begrunnelsen fra Riksadvokaten, som vanskelig kan se at en saksbehandlingsfeil foreligger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer