ETTERLYST:  Politiet har etterlyst disse to personene etter tyveriet av Gullborgen. Tegning: Politiet
ETTERLYST: Politiet har etterlyst disse to personene etter tyveriet av Gullborgen. Tegning: PolitietVis mer

Politiet etterlyser to menn

Sa de skulle sjekke brannvarslingsanlegget. Kort tid etter forsvant det gull og diamanter for 40 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Politiet i Oslo går i dag med bilder av to personer i forbindelse med ranet av gullsmedforretningen Gullborgen.

«Oslo politidistrikt ønsker å komme i kontakt med, eller få opplysninger om, to menn som i begynnelsen av desember 2009 skal ha vært inne i lokalene til gullsmedforretningen Gullborgen i Storgata i Oslo sentrum. De to mennene hevdet de skulle sjekke brannvarslingsanlegget. Brannvesenet avkrefter imidlertid at de har vært der og gjennomført en slik kontroll på dette tidspunktet» skriver politiet i en pressemelding.

Mennene beskrives slik:

Person 1: Ca. 45-50 år gammel, om lag 180-185 centimeter høy, kraftig/muskuløs med mellomblondt kort hår. Snakket østlandsdialekt. Han var ikledd en mørk blå jakke.

Person 2: I slutten av 30-årene, om lag 190 centimeter høy, blondt kort hår og iført en grønn jakke.

Politiet er også interessert i å komme i kontakt med andre næringsdrivende som kan ha blitt oppsøkt av personer som tilsvarer beskrivelsen.

Hadde detaljert kunnskap
Det var natt til 14. februar i år at tyver klarte å ta seg inn i gullsmedkjedens hovedlager og tømme det for gullsmykker og diamanter verdt rundt 40 millioner kroner. For å komme seg inn har ranerne blant annet boret seg gjennom en 50 centimeter tykk sidevegg i betong, trolig med en kraftig slagdrill supplert med mindre verktøy.

Det skulle være nærmest umulig å ta seg inn til dette hvelvet.

ALTERNATIV INNGANG:  Tyvene må ha brukt kraftig verktøy og mye tid på å ta seg inn i gullsmedhvelvet. Foto: POLITIET
ALTERNATIV INNGANG: Tyvene må ha brukt kraftig verktøy og mye tid på å ta seg inn i gullsmedhvelvet. Foto: POLITIET Vis mer

For å komme seg inn i lageret har ranerne blant annet boret seg gjennom en 50 centimeter tykk sidevegg i betong, trolig med en kraftig slagdrill supplert med mindre verktøy.

- Her har noen hatt veldig detaljert kunnskap om de store hindringene som lå i veien og hvordan sikkerhetssystemene kunne omgås, sa John Roger Lund, som er leder for etterforskningsenheten ved seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet, rett etter at ranet ble kjent.

Ikke forsikret
De enorme verdiene var ikke forsikret, ifølge eierne

- Jeg hadde ikke forestilt meg at noe sånt kunne skje. Jeg trodde hvelvet var 120 prosent trygt, sa Elisabeth Borgen.

I tillegg til å plukke med seg gullsmykker for 20 millioner kroner og diamanter for like mye gjennom hullet, tok tyvene seg tid til å stjele opptaksutstyret som var koblet til overvåkningskameraene i og utenfor hvelvet. Dermed har politiet ingen bilder av gjerningspersonene, som heller ikke etterlot seg noe av utstyret.

GODT ORGANISERT: Slik så det ut da Gullborgen-ansatte kom på jobb etter å ha blitt varslet om kuppet. Foto: POLITIET
GODT ORGANISERT: Slik så det ut da Gullborgen-ansatte kom på jobb etter å ha blitt varslet om kuppet. Foto: POLITIET Vis mer