Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet fant 75 lik

Blodig søndag i irakiske byer. 159 mennesker drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irakisk politi og militære styrker rapporte om funn av 75 lik i hovedstaden Bagdad og byen Baqouba i dag, et uvanlig høyt tall selv i dette krigsherjede landet.


- Sikkerhetsstyrker i Bagdad fant 25 lik med håndjern og en rekke kulehull i kroppene. De var dumpet på ulike steder i byen, sier politiinspektør Maithem Abdul Razzaq til AP.

I Baqouba, 60 kilometer nordøst fra Bagdad, ble 50 lik funnet dumpet bak kontorene til regionens elektrisitetsforsyner, ifølge irakiske mynigheter. Det har vært flere slike makabre funn i irakiske byer i høst. Ofrene er drept som en del av krigføringen mellom de ulike religionsgruppene i landet, og få tilfeller har blitt etterforsket og oppklart.

Krever lojalitet til nasjonen

Søndagen ble uvanlig blodig i Irak. I morges ble 35 menn drept da en bombe gikk av utenfor en politistasjon i Bagdad. 16 andre mennesker ble drept i andre skyteepisoder i Bagdad og Baqouba.

Den irakiske statsministeren Nouri al- Maliki er rasende og fortvilet over at så mange irakere setter lojalitet til ulike partier og grupper foran lojaliteten til nasjonen. Den sekteriske volden som splitter landet har lagt et enormt press på statsministeren, som nå varsler omrokkeringer i regjeringen.

Under en utspørring fra parlamentet sprakk al-Maliki og krevde at representantene sluttet å kritisere hans regjering og heller erklære sin lojalitet til et samlet Irak - ikke sine religiøse sekter eller politiske partier, melder AP.

Innenriksministeren Jawad al-Bolani skal være øverst på lista over de som skal byttes ut, fordi politiet og sikkerhetsstyrkene i Irak ikke har vært i stand til å få en slutt på den sekteriske volden.

TRAGISK SØNDAG: En iraker undersøker likene utenfor likhuset i Baquba, en by nordøst for Bagdad. Rundt 40 mishandlede lik som ble funnet i byen i dag, vil bli gravlagt i en massegrav. Foto: Scanpix
TRAGISK SØNDAG: En iraker undersøker likene utenfor likhuset i Baquba, en by nordøst for Bagdad. Rundt 40 mishandlede lik som ble funnet i byen i dag, vil bli gravlagt i en massegrav. Foto: Scanpix Vis mer

USA presser statsministeren

I tillegg til de sivile tapene ble tre amerikanske soldater drept i Anbar provinsen. Fire britiske soldater ble drept og tre ble skadd i et angrep på en patruljebåt ved Basra.

USA er statsministerens støttespiller, men stiller nå strengere krav til al-Maliki om å få en slutt på volden. Amerikanerene vil at al-Maliki skal presse ut militante sjiagrupper. Men al-Maliki understreker at både sjiamuslimer og sunnimuslimer har væpnede grupper.

Samtidig krever den sunni-muslimske forsvarsministeren at statsministeren får USA til å trekke soldatene sine ut av Irak, slik at irakerne selv kan ta kontrollen over sikkerheten i hele landet. Men han krever bedre utstyr.

- Vi jobber hardt med å skape en ekte hær og vi ber regjeringen vår om ikke å handle for raskt på grunn av det politiske presset. Våre tekniske behov er veldig virkelige, sier Abdul-Qadir al-Obaidi.

image: Politiet fant 75 lik
BILBOMBE: Innbyggere ser på vraket etter at en bilbombe eksploderte utenfor politistasjonen i Bagdad søndag formiddag. 35 mennesker mistet livet.
Hele Norges coronakart