Politiet fant aldri 180-mannen

Til tross for et enormt etterforskningsarbeid klarte aldri politiet å spore opp den mystiske 180-samtalen, som fant sted like før trippeldrapene på Orderud gård. Det kom fram i Nes herredsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram i Nes herredsrett fredag, da lensmannsbetjent Rune Utne Reitan la fram resultatet fra de nitide undersøkelsene.

Over 400 000 180-samtaler var i utgangspunktet aktuelle. Etterforskerne måtte derfor kontrollere når kvinnen som mottok den mystiske samtalen var på jobb. Deretter måtte de begrense søket til de samtalene til opplysningstjenesten i Lærdal som hadde vart i mer enn fem minutter.

Til slutt satt politiet igjen med over 23 000 aktuelle navn på personer som kunne ha ringt til inn den mystiske samtalen. Disse navnene ble sjekket opp mot de personene som har vært involvert i Orderud-saken, og politiets registre over kriminelle.

To interessante

Bare to telefonnumre ble funnet interessante: En samtale er blitt ringt ut fra barndomshjemmet til Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica Orderud kalt «Svaleveien», og én fra Nordisk institutt for scene og studio i Oslo.

På denne skolen studerte en av Per Paust sønner fra et tidligere ekteskap. Per Paust var gift med det ene drapsofferet, Anne Orderud Paust. Per Paust sønn var imidlertid ikke på skolen da samtalen fant sted.

Ingen av disse samtalene har kunnet føre politiet noe nærmere svaret på hvem som ringte til opplysningen i Lærdal før trippeldrapet.

Voksen mann

Innringeren skal ha vært en voksen mann som kjente Orderud-familien godt, og i pressen er det blitt antydet at det kunne ha vært Per Kristian Orderud. Dette kan imidlertid utelukkes, fordi han ringte fra Sørumsand like etter at det ble ringt fra Svaleveien.

- Var det han som ringte, må han ha kjørt fort, sa lensmannsbetjent Rune Utne Reitan i retten.

Politiet har blitt kritisert for å bruke for lang tid på å etterforske det såkalte 180-sporet. Reitan ble bedt om å kommentere dette.

- Jeg har forståelse for at noen har kritisert framdriften i prosjektet, men denne etterforskningsjobben var enorm - nesten umulig å beskrive, sa Reitan.

Ifølge ham er det aldri tidligere gjennomført et så stort etterforskningsprosjekt for å spore en telefonsamtale i Norge.

(NTB)