UNDERSØKTE KONSULATE: Tyrkiske etterforskere gikk mandag inn i konsulatet i Istanbul, nesten to uker etter at saudiaraberen Jamal Khashoggi gikk inn i bygningen. Foto: AFP / NTB scanpix
UNDERSØKTE KONSULATE: Tyrkiske etterforskere gikk mandag inn i konsulatet i Istanbul, nesten to uker etter at saudiaraberen Jamal Khashoggi gikk inn i bygningen. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

- Politiet fant bevis på at Khashoggi ble drept på konsulatet

En tyrkisk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AP at politiet har funnet beviser i Saudi-Arabias konsulat på at skribenten Jamal Khashoggi ble drept der.

Den ikke navngitte tjenestemannen sa ikke hvilke beviser etterforskerne tok med seg da de natt til tirsdag forlot konsulatet i Istanbul etter å ha gjort undersøkelser i åtte timer.

Det har nå gått nesten to uker siden journalisten Jamal Khashoggi gikk inn i konsulatet. Khashoggi har ikke blitt sett siden, og kilder i det tyrkiske statsapparatet har hevdet at journalisten ble mishandlet, drept og partert inne på konsulatet.

Det benekter Saudi-Arabia, som hevder Khashoggi forlot konsulatet samme dag. Verken tyrkerne eller saudiaraberne har presentert noen beviser for påstandene.

USAs utenriksminister Mike Pompeo er tirsdag i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh for å holde samtaler med landets ledelse om Khashoggi-saken.

Tyrkiske etterforskere gikk mandag inn i konsulatet i Istanbul, nesten to uker etter at saudiaraberen Khashoggi gikk inn i bygningen.

USA sier Saudi-Arabia går med på grundig Khashoggi-etterforskning

USAs utenriksminister Mike Pompeo er tirsdag i Saudi-Arabia for å diskutere Khashoggi-saken. Under møtene skal saudiaraberne ha gått med på en etterforskning.

Under et møte mellom Pompeo og Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir skal sistnevnte ha sagt seg enig i at det trengs en grundig etterforskning av forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.

- Utenriksministrene ble enige om viktigheten av en grundig, åpen og snarlig etterforskning, sier Pompeos talsperson Heather Nauert etter møtet.

Pompeo har tirsdag også møtt kong Salman og landets mektige kronprins Mohammed bin Salman. Under møtet trakk kronprinsen fram det gode forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

- Vi er sterke og gamle allierte. Vi møter våre utfordringer sammen – i fortiden, i nåtiden og i fremtiden, sa bin Salman.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Skrev regimekritiske kommentarer

Den kjente saudiarabiske regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi har vært savnet siden 2. oktober. Det siste året har Khashoggi vært bosatt i USA, hvor han blant annet skrev for Washington Post.

Her har han levert kommentarartikler med kritikk av kronprins bin Salman. Samme avis skrev i forrige uke at amerikanske etterretningsorganisasjoner hadde fått informasjon om at kronprins Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham.

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder Khashoggi ble mishandlet, drept og partert inne på Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul. Saudi-Arabia avviser anklagene.

Undersøkte konsulatet

Tyrkiske etterforskere avsluttet natt til tirsdag undersøkelser inne på konsulatet. Det antas at de blant annet har lett etter DNA-spor.

Tidligere har både Pompeo, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner diskutert saken med Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

President Donald Trump har antydet at USA kan innføre sanksjoner motlandet som en reaksjon på Khashoggis forsvinning. Trump har imidlertid gjort det klart at han ikke ønsker å stanse USAs omfattende våpensalg til det eneveldige, ultrakonservative muslimske kongedømmet.

Tror ikke USA vil straffe Saudi-Arabia

Utenriksredaktør Philip Christian ved det danske nettstedet Kongressen.com, som fokuserer på amerikansk politikk, sier til nyhetsbyrået Ritzau at han ikke tror saken vil få store konsekvenser for forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

– Det er vanskelig å se for seg et brudd i relasjonene eller en stor straff mot det saudiarabiske regimet som konsekvens av denne saken. USA har for mange interesser som veier mer enn drapet på en enkelt journalist, sier Christian.

Han mener at Trump ved å sende Pompeo vil at det skal se ut som om USA tar saken alvorlig.

– Han sa mandag at det nok var snakk om gjerningsmenn som jobbet uten at regimet i Riyadh visste om det. Hvis man bestemmer seg for å støtte den historien, vil det ikke være noen grunn til å straffe regimet i Riyadh, sier Christian.