Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet fant dokumenter på Krekars fengselscelle som beskriver likvidering

- Bekymringsfullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiinspektør og aktor i behandlingen av oslopolitiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar til Kyrksæterøra, Vegard Rødås, fortalte i sitt sluttinnlegg i dag om beslag politiet hadde gjort på Krekars fengselscelle i Kongsvinger.

Det var ifølge aktoren et stort antall dokumenter som politiet sier beskriver likvideringer.

Dokumentene ble ikke lagt fram i retten under dagens behandling.

Bekymringsfullt - Det er et stort antall dokumenter som ga inntrykk av at man beskriver likvideringer, prioriteringer når man skal foreta likvideringer og så videre. Det viser hvilket tankegods som rører seg, sa Rødås under sluttinnlegget.

Like etter behandlingen i dag var over, beskrev Rødås de beslaglagte dokumentene overfor Dagbladet.

- Det er håndskrevne dokumenter som er funnet. Dokumentene er av slik karakter at det er grunn til bekymring. De inneholder blant annet beskrivelse av likvidering, som i seg selv er bekymringsfullt, sier Rødås til Dagbladet etter rettsmøtet.

 -Hvordan disse dokumentene eventuelt skal brukes, er vanskelig å si, sier han.

 - Hvem er Krekar farlig for?

- Vi mener han er en inspirator for det vi definerer som terrororganisasjoner, han kan i hver fall være det. Han har også et nettverk over flere land. Det har også vært en oppblomstringen av det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Vi kan ikke utelukke noe som helst kontakt der, noe vi er bekymra for, sier han.

Løgn Krekar mener på ingen måte dokumentene viser at han kan utgjøre en fare.

- Det er løgner, løgner alt sammen. Jeg har vært 23 år i Oslo. Hvordan kan de tro at jeg er farlig, sa Krekar.

Mullaens advokat Brynjar Meling skrev i dag en e-post med beskjed til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at han vil se dokumentene, ifølge NTB.

Disse er angivelig skrevet på arabisk. Krekar skriver bare på kurdisk, framholdt Meling.

- Om han har hatt andre dokumenter til gjennomsyn og som nå blir forsøkt satt i en annen kontekst, kan jeg ikke utelukke, men jeg forholder meg til hans uttalelser. Det er svært alvorlig hvis PST mot bedre vitende har misbrukt et slikt beslag, sa Meling i en pause i rettsmøtet.

Vedtak på fredag Tingretten behandlet i dag oslopolitiets vedtak om å tvangsflytte den ikke-utvisbare islamisten til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Krekars advokat Brynjar Meling mener også at justisminister Anders Anundsens instruks som ligger bak vedtaket, må settes til side.

LIKVIDERINGSDOKUMENTER:
Politiadvokat Vegard Rødås (t.h.) hilser på mulla Krekar før behandlingen av Krekars tvangsbosettelse i dag. Rødås fortalte at politiet beslagla dokumenter som beksriver likvideringer på Krekars celle i Kongsvinger fengsel. T.v.: advokatfullmektig Bjørn André Gulstad. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LIKVIDERINGSDOKUMENTER: Politiadvokat Vegard Rødås (t.h.) hilser på mulla Krekar før behandlingen av Krekars tvangsbosettelse i dag. Rødås fortalte at politiet beslagla dokumenter som beksriver likvideringer på Krekars celle i Kongsvinger fengsel. T.v.: advokatfullmektig Bjørn André Gulstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Oslo tingrett vil fredag avsi kjennelse om vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar, opplyser dommeren i saken.

Meling mener instruksen framstår som rettet direkte mot Krekar til tross for at den framstår som generell.

Aktor Rødås sier at instruksen ikke er ment å bare gjelder Krekar, men at det en er «helt generell».

- At dette bare gjelder Krekar er ikke riktig. Jeg vet PST har flere navn som faller inn under dette. Det er feil å si at den er spisset mot én person, sier Rødås.

Krekars historie Retten i dag har tatt for seg Krekars historie før han kom til Norge og hans turbulente opphold i landet. Krekar har selv gitt en forklaring og sier han ikke har noe mot Norge eller nordmenn, og at det er han som er i fare - ikke nordmenn.

PST har trusselvurdert mullaen og mener Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag er best egnet for ham da han ikke får ha hatt fysiske møter med islamistmiljøer i Oslo-området, Rogaland og Hordaland.

Dagens behandling skjedde med utgangspunkt i en 21 siders lang begjæring til Oslo-politiet fra advokat Brynjar Meling.

Meling mener beslutningen om tvangsflytting til Kyrksæterøra må oppheves og at den mye omtalte instruksen til justisminister Anundsen må settes til side.